1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

Isolera en skåpbil på det minst sämsta sättet

Tråd startad i 'Bygga och renovera husbil' av peter nilsson, 10 Oktober 2019.

 1. peter nilsson

  peter nilsson HBK Medlem

  Inlägg:
  1,362
  Kommun:
  Kiruna
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  1930
  Har köpt en Citroen Jumper som skall byggas om till husbil. Var i kontakt med Isopol för att kolla om det var möjligt att spruta polyuretanskum. Dom fyller inte balkarna pga risken för bucklor. Dom öppna ytorna gick bra, Men dom friskriver sig från ansvar men tillägger att dom isolerat flera husbilar med ett bra resultat. Så den vägen känns stängd.
  Att isolera med antigen Xps eller liggunderlag av Eva typ eller matta för att täcka gjutningar. Det är tidsödande men borde ge ett bra resultat om man är noggrann.
  MEN det är balkarna som är det stora problemet. Vill inte skapa en grogrund för rost.
  Så ni får gärna komma med förslag på hur jag skall gå tillväga för en bra och långsiktig lösning
  Ha det
   
 2. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,515
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Du kan ju börja med en bra rostbehandling av balkarna blåsa ur dom med tryckluft först det lär ligga en massa skräp i botten som ska bort. Enda bra sättet att isolera är nog med skum annars får man försöka stoppa i bitar av cellplast där det går. Balkarna brukar ju vara ganska smala och är ju till för att styva upp plåten så det borde fungera, man kan ju lägga stöd från utsidan dra runt ett spännband runt bilen och lägga ett cellplastblock emellan. Det går ju att fylla en bit i taget av balkarna och sen ska man nog se till att det inte är varmt och fuktigt så expansionen tar fart. Skummet kommer ju hindra den varma inneluften att kondensera på plåten. Hade en fiat fiorino skåp som jag började bygga om, där hade man "rostskyddat" med en bit skumgummi innanför en list som satt fast med hål i plåten och klammer, ideen där var att hålen som naturligtvis var sönderskavda redan på fabriken skulle dra in vatten via listen till skumgummit som behöll vattnet så att det började rosta.
  Man kanske inte behöver vara så orolig för invändig rost egentligen om man tänker på hur plåtisarna är gjorda så dåligt är nog svårt att göra.
   
  Raasken och peter nilsson gillar detta.
 3. KalleiViken

  KalleiViken HBK Medlem

  Inlägg:
  2,290
  Kommun:
  Höganäs
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  300

  Kan ge en del idéer?
   
  Lasseboy och peter nilsson gillar detta.
 4. bengtic

  bengtic HBK Medlem

  Inlägg:
  2,515
  Kommun:
  Finspång
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11273
  Den enda isoleringen jag såg verkade vara sån där självhäftande bitumengummiskivor för ljudisolering sen på med stora plastskivor för att täcka det hela. Skulle önska att man rostskyddat bakom hjulhusen ner till skärmkanten, den är ju bara punktsvetsad och tätad och där kommer rosten efter några år det vet ju alla, balkarna gjorde vad jag kunde se inget åt. Körde filmen i låg uppspelningshastighet men den rycker mycket, farten har man genom att plocka bort filmrutor. Inte mycket isolering där kommer gå åt mycket gas de flesta har vad jag vet inte ens fast elvärme installerad. Ändå kostar dom 6-700000kr.
  Sånt kan man säkert göra bättre själv läs affzells sprintertråd.
   
  Raasken och peter nilsson gillar detta.
 5. Storpontus

  Storpontus HBK Medlem

  Inlägg:
  1,054
  Kommun:
  Haninge
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  9722
  Om man skall spruta in skum i balkarna så måste man öppna upp dem så det blir rätt stora hål där skummet kan expandera. Dessutom får man mindre köldbrygga om en del av plåten tas bort. Mkt viktigt att sen rostskyddsbehandla noga och låta det torka innan skummet sprutas in. Själv körde jag med linolja från Bilbutterix som rostskydd. Kolla gärna i min byggtråd "Ambulansen"
   
  peter nilsson gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.