Gasolprovningscertifikat

Tråd startad i 'Under Markisen' av Rotax, 9 Maj 2019.

 1. Rotax

  Rotax HBK Medlem

  Inlägg:
  182
  Kommun:
  Luleå
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  976
  En bekant sa till mig att man måste ha en godkänd gasolprovning från bilprovningen att visa upp för att få komma in på campingplats (Rättvik).
  Stämmer detta? Har försökt läsa det finstilta, men hittar inte något om detta.
   
 2. skalman52

  skalman52 HBK Medlem

  Inlägg:
  343
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  25289
  Hur det specifik är i Rättvik har jag ingen koll på men naturligtvis kan en campingägare sätta upp vilka regler som helst.

  Caravan Club har regler om att gasolanläggningen skall testas varje år har jag för mig, men det gäller bara de som är långtidsuppställda på CC:s campingplatser, inte tillfälliga besökare vad jag kommer ihåg. Har inte texten tillgänglig just nu (ligger i husbilen).

  Rent legalt har du själv hela ansvaret för gasolanläggningen och får själv avgöra hur sällan eller hur ofta du tycker en provning behövs.

  MVH
  Hans
   
  Rotax gillar detta.
 3. Ingrid o Pålle

  Ingrid o Pålle HBK Medlem

  Inlägg:
  3,244
  Kommun:
  Uppsala
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  3493
  En del campingplatser kräver godkänd gasolprovning för att man ska vara välkommen som gäst. (Exakt vad som krväs, specificerar man dock inte.)

  Det märkliga är då, att de accepterar klistermärket från något bilprovningsföretag (det finns ju flera, som de säger på radio och tv nuförtiden)., då det som dessa företag utför endast är ett läckagetest av det slag som du själv kan göra vid varje flaskbyte med en läckagetestare (t.ex. denna: LÄCKINDIKATOR OPTISAFE MED ANSL. FÖR 8MM RÖR) monterad i gasolutrymmet , medan en seriös husbilsverkstad gör en täthetskontroll enligt EN-1949.

  Denna täthetskontroll görs med ett tryck som är drygt 3 gånger högre än arbetstrycket. För att få ett motsvarande resultat vid test med arbetstrycket skulle testutrustningen behöva vara ansluten 1½ - 2 timmar, och så lång tid är det väl ytterst få bilprovningsföretag som lägger ned.

  Pålle
   
  Sören-6830, JANKRO, GöranH och 2 andra gillar detta.
 4. Olof G

  Olof G HBK Medlem

  Inlägg:
  1,801
  Kommun:
  Knivsta
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  12581
  Har aldrig någonsin råkat ut för att någon camping varit intresserad av gasolinstallationen, du ska också använda 2.5 kvadrat elkabel bara för att ta ett annat exempel, 4meters regeln (om den existerar)osv., bara man betalar sin dygnsavgift är campingen nöjd.
   
  inger47, Jan K och Rotax gillar detta.
 5. leja4

  leja4 HBK Medlem

  Inlägg:
  277
  Kommun:
  Skellefteå
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  20540
  Hej !
  Om det skall vara någon nytta med en sådan provning måste det även ingå att kontrollera om tiden för besiktning av eventuell LPG-tank inte har löpt ut.
  BBa
   
  Rotax gillar detta.
 6. Michael S

  Michael S HBK Medlem

  Inlägg:
  1,641
  Kommun:
  Kungsör
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  19308
  Samt om bäst före datum för gasolflaskor löpt ut.
   
  Rotax gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.