Göstas resedagbok till Portugal

Tråd startad i 'Reseberättelser från Husbilen' av Gösta Evén, 22 Januari 2019.

Taggar:
 1. surtecruisers

  surtecruisers HBK Medlem

  Inlägg:
  1,083
  Kommun:
  Kungälv
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4687
  hej ! skönt att du kommit hit ner utan några större missöden ! välkommen ! hoppas du får en fin tid härnere !
   
  Leffe Eriksson, Annar och Gösta Evén gillar detta.
 2. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Tack. Resan har gått bra. Nu blir det lite lugnare tempo.
   
  Bosse/Bettan, Arne44, Jack & Eva och 4 andra gillar detta.
 3. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Dag 22. Måndag.

  Vi träffas hemma hos min vän kl 08 för en gemensam frukost.
  Åker sen till Repsol för att titta på spanska gasflaskor, hur kopplingen ser ut. De har både butan och propan. Propan var något billigare. Går in i butiken för att höra vad som gäller för inköp. Man måste åka till deras kontor för registrering och uppvisande av ett certifikat som har godkänt anläggningen. Vi får adressen och åker dit. De talar dålig engelska - så vi får inga bra besked. Lämnar därför kontoret.

  Nu åker vi till en camping några km ifrån Torrevieja. Som min vän var nyfiken på. Det var en bra och trevlig camping, vad vi kunde se vid en promenad i området. Det var inte så många människor där. En del roliga och udda fordon, många villavagnar.

  Därefter åker vi tillbaka och tar en lång promenad på strandpromenaden. Där fick inga fordon vara. Äter lunch där.

  Går tillbaka till bilen, som stod en lång bit bort. Åker till en köpcentrum utanför stan för att handla middagsmat. Jag föreslog att vi skulle äta varm Brieost med rödlök och tomat.

  Väl hemma hos min vän så sätter han igång ugnen. Då går en säkring. Vi tittar i säkringsskåpet. En "vippsäkring" på 25 amper hade löst ut. Normalt har vi 16 A för ugn/spis i Sverige. Så vi antar att det är något fel på ugnen.

  Vi tar med oss maten och går hem till mig. För att använda min gasugn. Det blir spännande att se hur det färdiga resultatet kommer att bli. Eftersom det är svårt att få till en jämn temp. Jag hade endast bakat två sockerkakor tidigare. Värmekällan är ju längst in och ingen fläkt, vad jag vet, som cirkulerar värmen. Jag vänder två gånger på ostfatet, för att få en någotsånär jämn tillagning. Resultatet blir till slut bra.

  Det är roligt att kunna tillaga något som mina gäster inte har ätit förut. Fast lite riskabelt att göra något första gången i husbilen med gasugn inför en gäst. Han uppskattade rätten och sa att det smakade mycket bra.

  Min vän har arbetat som busschauför under sin utbildning till lärare. Jag har varit fritidspolitiker och var då ledamot i barn och utbildningsnämnden. Så mycket av våra samtal har handlat om skolan i allmänhet och förhållandet i Tyresö kommun i synnerhet.

  Denna dag har jag inte kört något.
   
  Bosse/Bettan, Arne44, Pilote630 och 29 andra gillar detta.
 4. plastpelle

  plastpelle HBK Medlem

  Inlägg:
  463
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  948
  Gösta jag har spansk glasflaska med regulator som du kan ta över är nu Cala mijas ska stanna i Malaga området en månad hör av dig om du är intresserad
   
  Senast ändrad: 12 Februari 2019
 5. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Tack Plastpelle. Du har ett meddelande.
   
  Arne44, Jack & Eva och Leffe Eriksson gillar detta.
 6. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Dag 22 del 2

  Glömde att skriva att det finns en affär som säljer svenska varor i Torrevieja.
  Heter matbaren.
   
  Bosse/Bettan, Arne44, Jack & Eva och 3 andra gillar detta.
 7. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Dag 23 tisdag.

  Efter en lång avslutande frukost gör jag mig iordning för avfärd.

  Ställer in gps:en på ej betalvägar och målet La Union. Det skall finnas grottor där.

  Kör iväg och efter en stund vill gps:en leda mig ut på AP 7! Det vill inte jag så jag kör till vänster och väntar mig nya besked om ett annat vägval. Kör vidare och kommer så småningom tillbaka till att välja AP 7. Svänger höger denna gång. Efter en stund dyker tanken upp att det ev kan vara så att det är betalningsfritt en bit för att sedan svänga av. Så jag kör in på AP 7.

  Kör länge där utan att behöva betala vid avfarten. Det var mycket förvillande att det står AP7 och ingen annan skylt under med något annat namn och färg.

  När jag kommer fram hittar jag inte vägen till grottorna. Kanske beroende på att jag ej har försökt att översätta ordet. Gps:en hittade inte till Park Miro de la Union. Snurrar runt en stund innan jag stannar för lunch.

  Nu ställer jag istället in målet La Manga. Det är en smal landtunga som nu tyvärr bebyggs med en massa höga hotell kunde jag konstatera. Jag stannar på en höjd och fotar när havet slår in mot klipporna. Kör en bit längre bort och stannar på en p-plats vid havet. Går ur för att doppa fötterna. Det var för kallt för mig för ett bad.

  Nu ställer jag in dagens etappmål som är Almeria. Det tar en lång stund innan jag hittar en p-plats. Det blev på en stor och livligt trafikerad gata närmast strandpromenaden.
  Går ur och promenerar en stund i blåsten. Ser ingen som badar, men några som sitter på sandstranden.

  Nu har jag totalt kört 520 mil ifrån Stockholm. Förbrukat ca 630 liter diesel. Viket blir ca 1,21 lit per mil. Det är jag nöjd med. Bilen väger nästan fem ton, inkl last. Både i Frankrike och Spanien har jag kör högt upp i bergen många gånger. Även branta backar som sög 5 lit per mil.

  Dagens körning resulterade i 36 mil.
   
  Bosse/Bettan, Arne44, Kege och 28 andra gillar detta.
 8. Eva & Hasse 9

  Eva & Hasse 9 HBK Medlem

  Inlägg:
  5,211
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  9
  Vid operan finns plats att stå på.Finns i ställplats listan.
   
  Leffe Eriksson, Lariva2 och Gösta Evén gillar detta.
 9. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Dag 24 del 1.
  Igår kväll var det många parkerade bilar här. När jag gick till sängs så var det endast några stycken. Hörde ett oväsen, tittade ut och såg en traktor som sopade. Den körde flera gånger förbi mig. Funderade på om det möjligen kunde vara städdag, som vi har i Sverige. Men jag hade inte sett någon skyllt om det. Så jag vände på mig och somnade.
  När jag nu på morgonen drog upp gardinerna ser jag inte en enda bil. Ingen P-bot på vindrutan. Kl 06 parkerade den första.
   
  Bosse/Bettan, Arne44, Kege och 20 andra gillar detta.
 10. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Dag 24 del 2

  Startar färden mot Carla Missa ca 7 km väster om Fuengirola. Skall träffa Plastpelle för att se om jag kan överta hans spanska gasflaska. Det gäller ju om alla anslutningar passar. Jag hade med mig två adapter som jag köpt i Sverige.

  Det tog lite drygt tre timmar att köra. Var framme tidigt på em. Såg ett antal husbilar vid en rondell i utkanten av orten. Men gps:en pekade in mot orten. Jag tänkte att det fanns flera husbilsställen. Men när den pekade ut på stora vägen mot Malaga så vände jag tillbaka. Hamnade så småningom på en mindre gata. Den tog slut vid en t- korsning. Där stod flera bilar parkerade i själva korsningen. Efter några försök att svänga höger gav jag upp. Påbörjade att backa. Bilar bakom som också fick göra det. En personbil ställde sig nära husväggen på min vänstra sida, på den högra fanns det sedan tidigare många parkerade bilar.

  Nu blev marginalerna små. Men det var ju bara att ta det lugnt. Kom förbi utan missöden. Såg en polis flera kvarter bakom mig, som vinkade fram mig. När jag kom fram till honom hade en annan polis stoppat trafiken från den större gatan som jag skulle backa in på. Det var bara att tacka poliserna och köra vidare.

  Nåväl jag hittade till slut stället där Plastpelle stod. Parkerade bredvid honom.
  Han tog fram flaskan och reduceringsventilen. Vi testade om en av mina adapter passade. Det gjorde den. Så då var nästa steg att försöka ställa in flaskan i skåpet. Det gick inte på det sätt som jag har gjort med svenska flaskor. Fick köra in den diagonalt. Kopplade in anslutningsslangen ifrån min bil.
  Gick in i densamma för att testa om spisen fungerade. Det kom inte fram någon gas. Gick tillbaka till gas-skåpet. Tryckte ner anslutningen en gång till, nu verkligen jättehårt. Då funkade spisen. Så allt frid och fröjd.

  Jag frågar vad jag skall betala. Svaret blev en middag. Plastpelle hade sett här på forumet att jag gillar att laga mat.

  Efter en stund kom vi överens om att ta en promenad in till orten. Gick utefter havet. Det blåste lite, men solen sken så det kändes inte kallt i bara en kortärmad skjorta och kortbyxor.

  I centrum stannade vi och tog några öl. Det blev en skön em i solen. När vi kommer tillbaka hem så bestämmer vi att det blir middag hos mig kl 19.
  Jag går upp till Lidel för att handla.

  Det blev stekt lax, duchesspotatis med lite morötter, gröna ärtor och mitt hårda knäckebröd. Vi hade en trevlig kväll med mycket tal om Algarevekusten.

  Körde denna dag nästan 26 mil
   
  Bosse/Bettan, Arne44, Lariva2 och 32 andra gillar detta.
 11. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Några bilder från Spaniens östkust.

  Vid rastplatsen som är vid infotavlan borde jag ha insett att resan gick västerut istället för söderut. Semester-gärnarn slog ut förnuftet.
   

  Bifogade filer:

  Bosse/Bettan, Arne44, Lariva2 och 8 andra gillar detta.
 12. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Bilder ifrån La Manga. En smal landremsa sydöstra hörnet av landet.
   

  Bifogade filer:

  Bosse/Bettan, Arne44, Lariva2 och 9 andra gillar detta.
 13. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Lyckades även få med ett flygplan i luften. Bilden behöver förstoras för att se planet.
   

  Bifogade filer:

  Bosse/Bettan, Arne44, Lariva2 och 6 andra gillar detta.
 14. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  På en gratis parkering i Carla Misja. Jag står längst till vänster på den högra bilden.
   

  Bifogade filer:

  Bosse/Bettan, Arne44, Lariva2 och 16 andra gillar detta.
 15. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Dag 25 torsdag 14 feb

  Idag är det alla hjärtans dag!

  Som vanligt en lång frukost. Plastpelle och jag gör hos iordning för att åka till Fuengirola. Det vill säga fixa bilens olika vatten, ni vet vad, innan avfärd.

  Vi kör in på en p - plats. Platspelle behöver betala 1 Euro och jag 2. De går efter längd på HB. Vilket är rimligt eftersom jag behöver 2 PB 1 - platser.

  Elva-kaffe hos honom med mycket tal om olika platser att besöka. Både här och i Portugal.

  Sen tar vi en lång promenad utefter havet. Det blåser kraftigt, ordentliga "gäss" i havet. Jag hade min kamera med. Så det blev några bilder. Som jag lägger in senare. Efter 3300 meter går vi in på en svensk restaurangför att ta en sen lunch.

  På tillbakavägen går vi förbi andra möjliga p-platser för HB. Turistbyrån får ett besök. Tar lite info med oss.

  Det var länge sedan som jag hade gått så mycket, så mina ben värkte ordentligt när jag kom hem.

  Tog det lugnt med att läsa turistinfo och här på forumet. Förde över bilder ifrån min kamera till laptoppen för att sen visa de här.

  Idag endast 7 km.
   
  Bosse/Bettan, Arne44, Nova46 och 23 andra gillar detta.
 16. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Bilder ifrån dagens vandring i Fuengirola.
   

  Bifogade filer:

  Bosse/Bettan, Arne44, Nova46 och 22 andra gillar detta.
 17. Raasken

  Raasken HBK Medlem

  Inlägg:
  25
  Kommun:
  Ljungby
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  26429
  Gösta, tack för fina bilder.
  Är det träning eller naturlig talang?
  Antar att det fortfarande är du längst till vänster i blid
  på sand-porträtten?
  Särskilt tack för miniatyrer!
  Annars tar min ned-laddning både tid o dyra MB.
  Jag preppar för nästkommande vinter :)
  Dessutom gillar jag vita gäss...
  Windsurfare sen Hedenhös ;-)
   
  Senast ändrad: 14 Februari 2019
 18. Jack & Eva

  Jack & Eva HBK Medlem

  Inlägg:
  475
  Kommun:
  Falkenberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  15760
  Pelle, då är du nog ensam i världen, att ha din gas i en GLASflaska!!
   
  twins, Gösta Evén, Eva & Hasse 9 och 1 annan gillar detta.
 19. Marguerite

  Marguerite HBK Medlem

  Inlägg:
  48
  Kommun:
  Nacka
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  17256
  Jobbigt med foten men härligt följa din resa. Vi har övervintrat i Spanien och skall börja färden mot Sverige i slutet av Mars, via Portugal. Kanske möts vi på mitten :) Gasolen : vårt tips skaffa en Spanskt "Repsol" enkelt att byta överallt. Gasol är billigt så vi kör det mest.
   
 20. Gösta Evén

  Gösta Evén HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Täby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26664
  Det var ordentligt härdat glas. Stabilt och tungt. Påminde mycket om stål fast det var färgat, i Repsols orange.
   
  Arne44, twins, Jack & Eva och 1 annan gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.