Förarstol på passagerarsidan ducato/boxer/jumper

Tråd startad i 'Bygga och renovera husbil' av freebear, 6 Augusti 2018.

 1. freebear

  freebear HBK Intresserad

  Inlägg:
  12
  Kommun:
  Hofors
  Nu har jag fått hem ett begagnat förarsäte samt underrede som jag tänkt montera på passagerarsidan i jumpern, i stressen har jag inte hunnit tänka på hur bältesfästningen ska gå till.
  På original så sitter det en rejäl bult genom bältesfästet på en bultdragen samt svetsad del i stolen, men den sitter ju på fel sida...
  Jag har nu lokaliserat en perfekt platta på rätt sida att sätta fästningen i men den är kanske lite tunnare, gängor har den så det funkar kanon att dra fast den i den, dock så är det i underredet och inte i stolen.

  Detta lär väl ha gjorts av någon tidigare?
   
 2. Leifh

  Leifh HBK Medlem

  Inlägg:
  4
  Kommun:
  Umeå
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  28322
  Hej!
  Jag har just påbörjat ett husbilsbygge. Jag bygger på en Boxer som jag köpt i sommar. Har inte kommit så långt än men funderar på samma problem gällande säkerhetsbältet på passagerarstolen och undrar om du kommit på någon bra lösning som jag kan få ta del av.
  Mvh
  Leifh
   
 3. freebear

  freebear HBK Intresserad

  Inlägg:
  12
  Kommun:
  Hofors
  Hej Leifh
  Den bästa lösningen jag kommit fram till fast ännu ej testat är att skaffa ett förarsäte från en högerstyrd, då blir det rätt fästning för bälteslåset. Det är väl antagligen så de serietillverkade plåtisarna kommer från fabriken och dessa plåtisar skrotas ju tyvärr ibland... jag har sett ett antal passagerarsäten med snurr och rubbet på Bildelsbasen.se - Sveriges största utbud av bildelar för 8000kr.
   
 4. Bennsan

  Bennsan HBK Medlem

  Inlägg:
  4,975
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12368
  Det viktigaste är ju att bältet sitter fast olyckan skulle vara framme. Jag har på min förra husbil gjort samma sak. Jag bytte stolarna till stolar från SAAB 9/5 & satte bältenas fästpunkter i stolsunderredet. Tänk själv, det som är viktigt är väl att det sitter fast vid en eventuell krock. Stolsunderredet sitter ju fast med 4 kraftiga bultar i golvet & dessa är avsedda att hålla. Om du sätter bältesfästet i detta stolsunderrede på ett sätt som håller motsarande fästbultarna i golvet så är det tillräckligt & säkert.
   
  freebear gillar detta.
 5. bror.axelson

  bror.axelson HBK Medlem

  Inlägg:
  4,311
  Kommun:
  Järfälla
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  1072
  Om man kollar med Bilprovningen så är det inte OK att sätta bältesinfästningen i stolen typ som det är på Saab’s stolar. Man rekommenderar och godkänner originalfästpunkten i golvet enligt utsago att så var bilen typgodkänd från första början. Kolla gärna själv.
  Fick göra så på vår bil då vi monterade Saab stolar
   
 6. Bennsan

  Bennsan HBK Medlem

  Inlägg:
  4,975
  Kommun:
  Vänersborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12368
  Där är nog bilprovningen inte konsekvent. Jag satte in SAAB 9-5's stolar i min förra husbil & den gick igenom besiktningen utan anmärkning.
   
  bror.axelson gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.