En hälsoresa - för både kropp och själ

Tråd startad i 'Hälsoresan' av F.d. 8656, 1 Juni 2011.

 1. F.d. 8656

  F.d. 8656 Guest

  Med den här tråden skulle jag vilja prata om saker som rör hälsa och välmående. Detta är olika för olika människor, så därför tror jag att alla som vill hjälpa eller får hjälp och inspiration kan skriva och läsa i denna tråd.

  För mig är hälsa och välmående inte bara att man känner sig fin utvändigt, utan mycket hur man mår både inuti och i huvudet. Bara för att en person är smal, betyder inte det att denne mår bra inuti. En smal person som dricker mycket läsk har nog dålig tandhälsa och kroppen mår nog heller inte bra av allt socker.

  För mig är välmående att vakna glad på morgonen och känna att man verkligen vill gå upp och göra varje dag till den bästa. Att umgås med människor som ger mig något i form av glädje, det mår jag bra av. Att umgås med folk bara för att man ska det för att det är ens släkt till exempel, tycker inte jag att man behöver. Varför utsätta sig för medvetna tråkigheter om det finns sådana?

  Att motionera på det ena eller andra sättet tror jag är bra. Jag och Lasse promenerar 5km varje morgon innan frukost, en härlig morgonstund där man umgås med sin livspartner på ett bra sätt. Vissa morgnar har vi intressanta diskussioner om allt mellan himmel och jord, och vissa promenader är vi helt tysta, var och en är insjunken i sina tankar och funderingar. Båda typerna av promenader är bra för mig, man får ut olika saker av dem.
  Förr sprang vi, men fördelen med promenader är att man inte alltid behöver duscha efteråt, sen hinner man ju prata med varandra också. =)

  Jag älskar solen och den gör mig alltid glad. =)

  Jag tror att vår kost också spelar en stor betydelse, ju färre kolhydrater vi stoppar i oss, ju bättre är det. Att äta hälsosamt behöver inte vara tråkigt, det handlar inte om att bara äta sallad. Jag har kämpat med övervikt hela livet och har nog äntligen kommit till ro i mitt matliv. Jag vill tacka Benny, en härlig HBKare som var på besök hemma hos oss. Han berättade om sig själv och sitt liv och det fick mig verkligen att tänka till, man har bara ett liv! Sen när vi skulle fika så tackade han nej till fikabrödet, och berättade att han följde en kost som heter LCHF. Det innebär att man utesluter alla kolhydrater, och äter mycket feta produkter så som grädde, smör, och rena råvaror som fisk, kött och fågel. Rena råvaror helt enkelt.

  Benny fångade vårat intresse och vi funderade några dagar innan vi bestämde oss för att börja prova... Vi bytte ut havregrynsgröten mot ägg och bacon, plockade bort alla kolhydrater i form av potatis, ris och pasta. Kastade ut margarinet och inhandlade riktigt smör. Att lägga av med bullar och kakor var ingen svår sak då vi inte äter sådant. Det finns både gluten och laktosintolerans i familjen så den sortens produkter åt vi inte innan heller.

  Hur har det gått då?!?!
  Ja, nu har vi ju bara ätit enligt detta i ca 3 veckor, men det känns bra. Jag har lyckats gå ner i vikt fast jag äter en massa fett och Lasse äter mer mat än förut och håller sig i vikt. Sen känner vi att vi har blivit piggare. Men hur som helst så får vi göra en bättre utvärdering senare.

  Jag tror att är man snäll, så mår man bra. Att vara ödmjuk och förlåtande är två mycket fina egenskaper som jag uppskattar hos människor. Sen kan alla ha en dålig dag...

  Skriv gärna i denna tråd om ni vill hjälpa någon till ett bättre och hälsosammare liv. Vem vet, kanske kan denna tråd få någon att sluta röka, någon kanske börjar cykla till jobbet, få inspiration att gå ner i vikt framför allt för sitt hjärta, knän och inre hälsa.

  Du som vill ha hjälp, tips och stöttning är också välkommen att skriva. Detta kanske inte är lika lätt, att öppna upp sig för en massa människor och berätta om ett "problem" man har, men vågar du kan du nog få mycket stöd från alla härliga medlemmar i denna husbilsklubb.

  Jag vill ge ett STORT TACK till min HBK-änglar Monica & Tina som funnits för mig i mitt matmissbruk, tack för att ni funnits och finns för mig, precis som jag finns där för er. Vad ni än behöver hjälp med.
  Puss & Kram på er!!

  Även en stor puss & kram till min underbara Lasse som alltid stöttar i vått och torrt!

  "Denna tråd är till för glad energi, snälla förstör den inte genom tråkiga inlägg, utan tänk efter en extra gång innan ni skriver. Tack på förhand Emma"

  Önskar alla ett gott liv!

  IMG_4143.JPG
   
 2. Jappe

  Jappe FD. HBK Medlem 2017

  Inlägg:
  18,330
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2017
  HBK-Nr:
  661
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Varför inte äta nyttiga produkter såsom frukt, grönsaker och rotfrukter m.m. i stället för "feta produkter så som grädde, smör, och rena råvaror som fisk, kött och fågel".

  Denna mat som du här beskriver i smått lyriska ordalag kommer till stor del från industrier där djurplågeriet är satt i system ungefär som på slaveriets tid då afrikaner "behandlades som djur".

  Läs Pelle Strindlunds bok "Jordens herrar" så kanske du får en annan syn på saker och ting!

  Jappe
   
  juan.norte, Zero, quest och 1 annan gillar detta.
 3. maro

  maro HBK Medlem

  Inlägg:
  946
  Kommun:
  Halmstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  815
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Under årens lopp har jag provat många varianter av dieter och kommit fram till att den som passade mig bäst och var lättast att följa var GI. Jag tog det på längre sikt - nästan ett år och gick ner 14 kg, Visserligen har jag gått upp en klädstorlek sedan jag började äta som vanligt igen även om jag till stora delar följer GI fortfarande.

  LCHF är en extremare version av GI, en slags hardcoreGI. En fördel med GI-metoden är att den är lättare att anpassa till en normal svensk kost som innehåller frukt, bät, rotsaker, bönr, bröd, potatis och pasta än LCHF som helt utesluter eller starkt begränsar dessa livsmedel.

  Ha det gott och lev väl vilken metod ni än tycker passar er!
   
  Svahnarna och Mita o Stig gillar detta.
 4. StigR

  StigR HBK Medlem

  Inlägg:
  26
  Kommun:
  Falkenberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  493
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Jag har ätit enligt LCHF sedan 2006 och har blivit av med högt blodtryck, uppblåst mage och övervikt samt leverfläckar på huden.
  Sockret, söta frukter och mjölet värkar vara orsaken till våra vanliga folksjukdomar.
  Exempel på Västerländska mat-sjukdomar:
  Diabetes, hjärta-kärlsjukdomar, cancer, demens, högt blodtryck, prostataförstoring, gallsten, fetma, alzheimer, parkinson med flera. Så klokt av dig att byta energin från kolhydrater till mättad fett.
  Vi kan inte som kossan eller gorillan låta bakterier i magen eller tarmen äta vegetarisk mat, och sedan äta dom feta bakterierna.
   
 5. lars o margareta

  lars o margareta HBK Medlem

  Inlägg:
  1,319
  Kommun:
  Hudiksvall
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  6977
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Tack Emma för ditt fina inlägg!!! det finns många varianter på att äta rätt ,det som passar den ena går inte för den andra , tänk om alla människor vore programmerade med exakt samma komponenter vore bra, jag tror på en blandkost lite lagom av allt, det passar min programvara men tex min fru behöver en annan blandning för att må bra! "fel i programmeringen"??? Men det viktigaste är nog som du säger, att ta vara på varandra är nog bästa Dieten ,
  Ha en bra dag ;Hälsningar fr Glada Huddik PS Snygg bild DS
   
  Senast ändrad: 1 Juni 2011
 6. Eila & Pentti

  Eila & Pentti HBK Medlem

  Inlägg:
  2,837
  Kommun:
  Tranemo
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4285
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Bästa dieten är nog att äta mindre än man skiter:wub:
   
  Folke gillar detta.
 7. F.d. 8656

  F.d. 8656 Guest

  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Hej Lars och Margareta, jag tror också att en bra grej är att ha någon som stöttar en om man tex vill gå ner i vikt eller sluta röka. För mig hade det varit svårt att klara av de "svackor" man får om inte jag hade haft vänliga människor runt om kring en som kan pusha på en att fortsätta kämpa.

  Solen försöker tränga igenom molnen här i Bernshammar idag, men lyckas inte riktigt. Hoppas på bättre väder till helgen!
  :D

  Kram på er!
   
 8. Gunillas Kenth

  Gunillas Kenth HBK Medlem

  Inlägg:
  6,730
  Kommun:
  Hässleholm
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  3925
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Himla bra tråd. Här kan vi verkligen stötta varandra med tips och trix för att gå ner eller upp i vikt, slippa diabetes och andra sjukdom. När jag fick diabetes och fyra sprutor insulin om dan tog jag tag i mig själv och gick ner 35 kg. Nu slipper jag insulin och andra mediciner och kan äta allt i rätt proportioner.

  Och framför allt:

  Må bra

  Vara trevligare mot omgivningen

  Älska nära och kära

  Kenth
   
  Carina, majbritt och Folke gillar detta.
 9. Mita o Stig

  Mita o Stig HBK Medlem

  Inlägg:
  569
  Kommun:
  Halmstad
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  1105
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Hej
  Tack Emma för ditt inlägg, viktigt i livet är att ha sociala kontakter och goda vänner vilket man ju får genom HBK.
  Vilken kost man skall välja är ju väldigt olika beroende vad man vill i livet och bestämmer sig för.

  Vill man tex gå ner i vikt och behålla vikten är det lämpligt att ändra på sin kost och öka aktivitet så man kan hålla vikten på sikt.

  Det finns ju en massa olika metoder för viktnedgång men det viktigaste är ju att behålla viktnedgången så inte det blir JOJO bantning.

  Har själv nu ändrat min kost, gått ner 6 kilo och hoppas på lite mer.
  Kram
   
 10. F.d. 8656

  F.d. 8656 Guest

  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Hej Hej, roligt att ämnet hälsa engagerar så många.

  För mig handlar det absolut inte bara om kost och vikt, men det är en stor sak för att hålla sig frisk.

  Jag håller med om att goda vänner är en superkick för livet.

  Solen sken för en stund sedan så för mig blev det ett extra plus för dagen!

  Ha det! :D
   
 11. Gunillas Kenth

  Gunillas Kenth HBK Medlem

  Inlägg:
  6,730
  Kommun:
  Hässleholm
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  3925
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Just nu är jag inne på metoden "Ovan jord". Inga potatis och morötter och sånt utan ersätts med Blomkål, vitkål mm.

  Massor av fet fisk, varje dag. Bruna bönor och fläsk. Ärtsoppa ... mums, mums.

  Vi går tillsammans ½tim VARJE dag + extra när vi är ute med husbilen. Cyklar för det mesta till jobbet.
   
  Mita o Stig och Carina gillar detta.
 12. Roland & Viola

  Roland & Viola FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  4,245
  Kommun:
  Bromölla
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  1167
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Själv lever jag sedan snart 4 år på en blandning av GI och LCHF. Äter Coleslaw varje dag, oftast både till frukost och lunch. Mycket fett – gör av med en burk majonäs och en ½ l creme fraiche i veckan bara till Coleslawn. Har kastat ut allt vad lättrodukter heter.

  Undviker öl, bröd, ris, pasta och potatis. Äter sådana kolhydrater ibland, men inte varje dag.
  På den kosten håller sig min diabetes borta utan läkemedel – vid sista diabeteskontrollen sa doktorn att han inte såg ett spår av min diabetes.
  Sötsuget är borta – unnar mig däremot en bit 70% choklad till kaffet varje kväll. Choklad med 70% cacao eller mera höjer inte blodsockret.
  Roland
   
  Mita o Stig, lars o margareta och Carina gillar detta.
 13. F.d. 3088

  F.d. 3088 Guest

  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Hej ingen som praktiserar det här? jag gör det och har stått på mina 67 kilo så länge jag minns.:) allätare, omnivor, däggdjur som äter både vegetabilisk och animalisk föda. Kindtänderna är oftast trubbknöliga, tarmen är längre än hos köttätare och tjocktarmen har en bakterieflora som hjälper till att bryta ned växtdelar. Exempel på allätare är människan, vissa människoapor, hundar, svin, råttor och möss:yes:. En öl och en chokladbit ingår ju också för det mesta :D

  Fast det kan ju vara så att vi människor har fått det för bra, lättja, inget kroppsarbete, ingen jakt efter föda, arbete 7 till 16.00, åker bil mm

  Det enda som jag inte har intagit under dom senaste 40 åren är tårtor, bakelser andra gräddprodukter eller kraftiga sötsaker, kanske det har hållt min vikt vad vet jag:confused:  Gurra
   
  Senast redigerad av en moderator: 1 Juni 2011
  Yvonne & Frank gillar detta.
 14. Roland & Viola

  Roland & Viola FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  4,245
  Kommun:
  Bromölla
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  1167
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Vi har alla lite olika genetiska förutsättningar. Jag har en grav ärftlig belastning - kommer från en släkt där nästan alla har samma kroppsform och vikt/diabetesproblem. Om jag dricker öl och äter pizza ett par dar i rad går jag ofelbart upp 2-3 kg bara på en helg.

  En av mina bästa kompisar har också stora problem med att hålla vikten. Han äter som besatt och magrar ändå. Blir han förkyld går han ner ytterligare 5 kilo på några dagar och börjar se anorektisk ut.

  Det är inte så lätt alla gånger.....:wideeyed:
   
  Gurra gillar detta.
 15. Matts Torebring

  Matts Torebring HBK Medlem

  Inlägg:
  449
  Kommun:
  Aneby
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4752
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Tack för ett ovanligt bra inlägg och en bra tråd. Jag vet själv att det är viktigt att tänka till, efter ett liv som arbetsnarkoman under många år. Jag har börjat lära mig att tänka på mig själv. Motion tror jag är den bästa medicin som finns om man har möjlighet till detta. Jag lyssnade till en busschaufför på SL i Stockholm i ett program på P1.

  "Jag har kört buss i 40 år, efter en överstressig dag, går vi hem och sätter oss i soffan och tycker synd om oss, istället för att ta ett par km extra i motionsspåret", sa denna SL chaufför.

  I bland har jag tagit min extremrunda i ganska branta backar t.o.m. i becksvart mörker, men även det går bra med pannlampa, bara man är envis. Man känner dagen efter hur energin finns till det mesta. Jag har haft en trygg familj, som stått vid min sida i med och motgång i alla år, vilket jag också är oerhört tacksam för. Mvh Matts Torebring
   
 16. hianders

  hianders HBK Medlem (P)

  Inlägg:
  8,043
  Kommun:
  Avesta
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  145
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Ät ofta och lite, glöm inte mellanmålen!!

  Sen har vi också de (vi) som har fått ämnesomsättningsproblem, hypotyreose, på "gamla dar"!! Vi kan dessvärre inte skylla på viktnedgång hur gärna vi än vill!!! Kan man kanske tänka på att förutsättningarna för gemene man är så olika hur gärna vi än vill gå ned i vikt!

  Kan rekommendera boken Ferry Food som handlar om LCHF, men, om jag försöker något så blir det def GI som har lite av allt!!

  Inger/fru hianders
  :yes:
   
 17. Ludde Kuddsson

  Ludde Kuddsson HBK Medlem

  Inlägg:
  5,894
  Kommun:
  Kungsbacka
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  1356
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Jappe, kolla den här länken, det finns faktiskt slakterier där man strävar efter att minska stressen hos djuren. Tycker gott att man kan gynna dessa producenter.
   
  Jappe gillar detta.
 18. F.d. 8656

  F.d. 8656 Guest

  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Hej!

  Nu sitter vi i bilen på väg ner till Wapnö och det ska bli så kul. Det känns alltid bra att vara i husbilen.

  Jag blir väldigt glad att många vill berätta om sina olika koster och ideér ni har angående välmående. Sen håller jag med om att alla olika "dieter" inte passar alla människor, man ska välja att äta det som passar en bäst och får en att må bra.

  Sen skulle jag tycka det vore intressant och roligt om ni vill skriva lite mer personliga tankar och erfarenheter av att tex gå ner i vikt eller hur det är att sluta röka.

  För att hjälpa någon annan tror jag att man måste skrapa lite mer på ytan, och inte bara käkt säga att "det är bara att göra si eller så" så fixar det sig. Det är både jobbigt och kämpigt att gå ner i vikt tycker jag. Jag kan tänka många gånger att det hade varit lättare att äta lagom hela tiden i stället för att moffa i sig mat under en längre tid, för att sedan under ännu längre tid kämpa med att få bort övervikten.

  Här kommer några tips som hjälpt mig...
  - Skriv matdagbok, allt du äter ska stå där i. (Du kommer säkert bli förvånad över hur mycket skräp du stoppar i dig)
  - Ät på liten tallrik, då lurar du ögat för det ser mycket ut på tallriken.
  - Lägg upp maten i köket så det inte står framme på köksbordet och ta bara en gång. Rester blir matlådor.
  - Köp en köksvåg och väg din mat, då vet du precis hur mycket du ska äta och får i dig.
  - Väg dig en till två gånger i veckan.
  - Motionera varje dag, även om det regnar så ta med ett paraply vid promenaden. Cykla, spring, låna grannens hund eller ta trapporna i stället för hissen. Ställ bilen långt bort på matparkeringen... :)
  - Ta hjälp om du inte fixar det själv! Din partner kanske också vill/behöver gå ner i vikt. Om inte är det alltid bra att vara två, då kan man puscha varandra. Annars kan ett syskon, kompis eller arbetskamrat vara till bra hjälp.

  Varför inte börja på en danskurs, spela tennis, börja orientera eller gympa?

  Jag skulle även tycka att vore roligt om någon som vill sluta röka, gå ner i vikt eller någon som har något annat som man kämpar med vill berätta. Jag förstår om det kan vara jobbigt att öppna upp sig för andra, men det skulle berika denna tråd och det verkar finnas många som vill hjälpa.

  Det tog mig många år innan jag kunde förmå mig att kalla mig matmissbrukare, hade jag druckit alkohol hade jag varit alkoholist. Idag mår jag bra i min kropp men är tvungen att tänka på vad jag stoppar i mig varje dag. Vikten går lite upp och ner men är ganska stabil i dagsläget.

  Om någon vill prata eller undrar något men inte vågar skriva i tråden får ni gärna ringa, maila eller skicka ett PM.

  Hoppas på att fler vill hänga på denna "Hälsoresa" som vi HBKare nu dragit igång, härligt!

  Bamsekram på er! :D
   
  KajsaL gillar detta.
 19. Veteran

  Veteran HBK Medlem

  Inlägg:
  34
  Kommun:
  Ekerö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  4037
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  underbart Emma!!! kram Tina :spinny:
   
 20. tina00

  tina00 FD. HBK Medlem 2016

  Inlägg:
  53
  Kommun:
  Svalöv
  Medlemskap:
  2016
  HBK-Nr:
  3378
  Sv: En hälsoresa - för både kropp och själ

  Var på en del campingplatser på semester och ser hur alla barn cyklar,springer, klättrar, hoppar. Borde kanske finnas lekplatser för äldre också så vi inte blir så fega att göra lite vågade saker. Inte bara sitter i solstolarna och läser,löser korsord o.s.v.
  :yes::music-icon::yes:
   
  KajsaL, Mita o Stig och TeknikLasse gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.