Back och bromsljus som inte fungerar

Tråd startad i 'Elförsörjning' av kvegerö17, 9 Augusti 2017.

 1. kvegerö17

  kvegerö17 HBK Intresserad

  Inlägg:
  2
  Kommun:
  Nyköping
  Hej,

  På våran Hobby vagn (Ford Transit) är det problem med backljus (backkamera) och 3'e bromsljuset.
  Backljusen fungerar inte, och inte heller backkameran som med största sannolikhet är kopplad på backlamporna. Säkringen är hel och lamporna är hela.
  Det som oxå märktes var att det 3'e bromsljuset oxå slutat att fungera (det är ingjutet så jag kan inte mäta det..) de vanliga bromsljusen fungerar dock.
  Till historien hör det att allt fungerade till för ett år sen, efter det var bilen inne på verkstad och den högra baklampan byttes då den var skadad. Då strulade det lite grann men fick ordning på det genom att koppla bort två sladdar som inte verkade ha någon verkan. Nu i somras så blev det strul igen då höger dimljus blinkar i takt med blinkersen om man samtidigt bromsar..
  Då kopplades de två sladdarna in i höger baklampa och då fungerade allt förutom backlamporna (backkameran). Sen kopplade jag ur de två sladdarna igen och igen så hade de ingen verkan.
  Så nu kan man åka lagligt på vägarna, förutom det 3'e bromsljuset som innan eller i samma veva lagt av.
  Så frågan är om någon har någon aning om vart vi ska börja felsöka?
   
 2. Göte J

  Göte J HBK Medlem

  Inlägg:
  1,112
  Kommun:
  Linköping
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  1230
  Sv: Back och bromsljus som inte fungerar

  Jordfel gissar jag när du säger att dimljuset blinkar i takt med blinkersen.
  När du mäter om du har spänning på olika punkter, skaffa en lång kabel som du ansluter till tex minuspolen på startbatteriet och har som jordreferens!
  //Göte J
   
 3. kvegerö17

  kvegerö17 HBK Intresserad

  Inlägg:
  2
  Kommun:
  Nyköping
  Sv: Back och bromsljus som inte fungerar

  Jo vi misstänker oxå jordfel någonstans, men det konstiga var att det strulade först, sen fungerade det utan problem. Allt fungerade perfekt. Sen efter en 3 veckors tur så slutade backljusen och det tredje bromsljuset att fungera. Sen fick jag fram jordfelet genom att koppla in de två extra sladdarna, och efter att ha kopplat bort de (för de hade ju ingen funktion före 3veckors turen då allt fungerade perfekt) så är jordfelet borta. Men backljusen och det tredje bromsljuset vill inte fungera även fast säkringarna är hela. Vi ska försöka mäta lite men tror det är något annat märkligt som strular /:
   
 4. kenjon

  kenjon HBK Medlem

  Inlägg:
  1,318
  Kommun:
  Karlskoga
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  9408
  Sv: Back och bromsljus som inte fungerar

  Jordfel kan ge väldigt underliga resultat. Det är ju inte så att antingen är det bra jord eller ingen jord. Det brukar oftast vara mer eller mindre dålig jord. Och med CanBus kan det då ge att det funkar ibland och ibland inte. Bara en skillnad på 0,5 V i jordförbindningen kan göra att lampan funkar eller inte funkar emellanåt.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.