Böter Spanien

Tråd startad i 'Lagar o Regelverk' av Wberger, 7 November 2018.

 1. Wberger

  Wberger HBK Medlem

  Inlägg:
  2,816
  Kommun:
  Lund
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  2577
  Lokalpolisen på Teneriffa la ut att de bötfällt 62 husbilar som parkerat i strid med Ley de Costa.
  Denna strandskyddslag gäller i hela Spanien. D2E1A9B9-B7BD-48F6-A08F-C44C11A0CF74.jpeg
   
 2. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,392
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12537
  Los Suecos (signor Tommy), kan du vänligen förtydliga lite kring ”de Costas” och vad detta innebär för oss HB-resande inom Altea / Alicante området? Vi skulle också uppskatta om du även kan fixa 5 liter extremt-kallpressat tills vi anländer om några veckor ; )
   
 3. Los Suecos

  Los Suecos HBK Medlem

  Inlägg:
  5,671
  Kommun:
  Gävle - Altea
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3853
  Lagen "La ley de costas", är helt enkel den spanska motsvarigheten till vår svenska strandskyddslag. Lagen är från 1988 och har under åren blivit mer och mer restriktiv. Byggnader från tiden före 1988 påverkas normalt inte.

  Efterlevnaden av lagen ansvarar Ministereo para la transición ecológica (Ministeriet för ekologisk övergång) i Madrid för. Ministeriet som har alltid tolkningsrätt har massor av lokala fighter med kommuner och även provinsregeringar.

  Ett exempel här just nu är två tvillingtorn på kanske 20 våningar på yttersta udden i Rincon de Loix i Benidorm, där våningarna har kostat upp emot 5 miljoner kronor styck. Byggherren hade bygglov från både kommunen Benidorm och provinsen Valencia, trots att bygget planerades för nära stranden.

  Det har varit en rättssak de senaste åren och om jag förstått rätt så finns ingen högre instans och Costas krav på rivning och återställande av naturen gäller!

  Strandlagen är stenhård och det rivs hela tiden hus, bostadskomplex, ja hela stora hotellkomplex som inte haft en gäst innan de rivs. Att det överhuvudtaget går så långt stavas korruption.

  Strandskyddet delas i tre zoner:
  - Ribeira del mar (havsstrand), som är allas egendom och här får ingen anlägga något som är fast. Gångväg får anläggas sex meter från där stranden slutar.
  - Servidumbre de proteccion (skyddsområde) 100 meter (i vissa fall 200 m)från strandområdet. Här får inga fasta byggnader anläggas, däremot t.ex golfbanor, partytält, och campingplatser.
  - Zona de influencia en suelos no urbana, som sträcker sig 500 meter från strandområdet i icke stadsplanerat område och som betyder vissa restriktioner vad gäller byggnationer.

  Skulle tro att det inte skiljer sig avsevärt mot de regler som vi har i Sverige, bara det att efterlevnaden här i Spanien tidigare inte varit så hög.

  När det gäller den aktuella boten på Teneriffa så skulle jag tro att de stått på stranden med sina bilar och enligt strandskyddslagen får endast bilar med tillstånd köra på stranden. Men det kan även varit så att man campar på stranden och även det är förbjudet inom strandområdet.

  För vår del i vårt område betyder det idag ingenting, eftersom man redan tvingats sätta ut stenbumlingar, murar eller höjdhoppstävlingar på alla infarter till stränderna.

  Kan berätta att "er camping" La Colina i Albir har troligen fått byråkratiska hinder i sin utbyggnad av antal platser. Åkte förbi för ett tag sedan för att kolla nybyggnationen och till min överraskning så står bygget stilla.

  Kollade upp det och vad jag förstår är hela La Colina byggt på vad somi stadsplanen är planerat som jordbruksmark. La Colina har fått korrekta bygglov från kommunen, men nu har oppositionen PP (motsvarande Moderaterna) överklagat och anklagar regerande Socialdemokraterna för korruption och överträdelse av befogenheter och stannat bygget.

  Ja, ja, Viva Espana!

  Om några veckor görs årets allra första kallpress av årets olivskörd, passar bra med er ankomst och jag skall se till att få fram 5 liter. Årets olivskörd har i vissa delar varit rekordstor, tyvärr inte här pga av en insekt som förstört stora delar av skörden.
   
 4. JanneB

  JanneB HBK Medlem

  Inlägg:
  236
  Kommun:
  Knivsta
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  20110
  Hjärtligt Tack, Los Suecos för den viktiga och utförliga informationen.
   
  Marianne & Ranko, Los Suecos och EVTOAK gillar detta.
 5. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,392
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12537
  Det verkar som att LaColina har varit till salu men inte blivit sålt så att ägaren Antonio troligen har avverkat lgh-hotellet istället. Går massor med rykten men campingen/ställplatsen blir kvar och inget nytt kommer att byggas, så långt är det klart.

  Vaknade imorse 07:00-tiden pga två galna hundägares dåliga respekt för sovande på betalställplatsen. Tackar vet jag hundfria (hundägarfria) ställplatser som LaColina där man får sova på morgonen.
   
  Leffe M, Agge&Micke, Wizard och 1 annan gillar detta.
 6. Marianne & Ranko

  Marianne & Ranko HBK Medlem

  Inlägg:
  4,392
  Kommun:
  Göteborg
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  12537
  Ändrat på begäran av författaren. //Robert-110
   
  Senast redigerad av en moderator: 13 November 2018
  Agge&Micke och Tommy-59 gillar detta.
 7. Agge&Micke

  Agge&Micke HBK Facebookadmin

  Inlägg:
  751
  Kommun:
  Upplands-Bro
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11636
  Det ser ut som du får kontakta polia :spinny::spinny:

  Micke/
   
  Marianne & Ranko gillar detta.
 8. Los Suecos

  Los Suecos HBK Medlem

  Inlägg:
  5,671
  Kommun:
  Gävle - Altea
  Hemsida:
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3853
  Skrev i ett tidigare inlägg om konsekvenserna när man trotsat den spanska strandskyddslagen, som drabbat två höghus i Benidorm.

  Hittade ett reportage på svenska; Två höghus med 168 lägenheter måste rivas

  Kanske inte så konstigt att polisen lappar oss när vi parkerat på stranden. Vi får i alla fall behålla bilen och slipper skrota den på plats.

  TommyD
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.