1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

Amstel i Grekland

Tråd startad i 'Reseberättelser från Husbilen' av Amstel, 3 Oktober 2013.

 1. c-galm

  c-galm HBK Medlem

  Inlägg:
  40
  Kommun:
  Ängelholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  13245
  Sv: Amstel i Grekland

  Nafplion ligger bra till, och grannbyn Toulon är en underbar liten by med mängder av små fiskerestauranger längs stranden. Barer, o pubar, men ingen aning om "vinterlivet" där. Det ligger en camping vid östra infarten som är dyr, men kör igenom byn och parkera fritt i västra änden bland fiskebåtarna. Toulon har en underbar sandstrand, långgrunt, kristallklart vatten och sanden är av den typen som är så fin att det gnisslar mellan tårna när man går där.
  Missa inte att besöka Mykene med lejonporten när ni lämnar Nafplion/Toulon.
  Dessutom kan ni köpa "bra" viner i Nemea. Fortsätter ni norrut sedan är ju Korintkanalen en sevärdhet, och om ni tar er tid till att besöka Delfi får ni mer historia att bese. På den norra sidan ligger oxå Greklands vinterskidorter, så det är bara att lagga på.
   
  carina jk gillar detta.
 2. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Kalamata, 2013-12-03 Här är vi!

  Sedan vi lämnade Sverige har ACn slutat fungera men den behöver vi inte så här års.
  I Kroatien ville fläkten inte gå på ettan, I Albanien inte på tvåan, kommen till Grekland inte på trean, på Peloponnesos spelade det ingen roll var vredet stod, den gick på högsta varv så snart man vred på startnyckeln. Efter ytterligare någon vecka slutade den helt. Härligt, vad tyst det blev! När det blir kallare ute och fuktigare inne blir det dock lite väl mycket viftande med fönsterskrapan, så nu var det dags! En fredagmiddag efter lunch till Fiat i Kalamata. Ett nytt motstånd (det stora gröna som sitter på passagerarsidan ovanför vänsterfoten), trodde jag, ja! ”Kom tillbaka på måndag, det är värre än så!” Måndagmorgon kl.08, efter två timmar fick de tid för ny konsultation och diagnos, efter ytterligare två timmar fick jag diagnosen förklarat och ett kostnadsförslag, 397€. De hade helt klart för sig hur det låg till, styrelektronik i reglaget en kabelhärva med anslutningar och varvtalsmotståndet måste bytas. Jag fick vara glad att det inte hade börjat brinna, endast fläkten var hel. ”Du får stå kvar till imorgon då kommer delarna vid tio!” Inlåst innanför staketet, det lockade inte! ”Skruva ihop panelerna igen, jag kommer tillbaka imorgon, du kan ta mitt pass” kontrade jag. ”Vi litar på dig, dessutom, är du inte så svår att hitta med den färgen!” medans han pekade på vår röda Ferrari. Vi åkte till vattenfallen i Polylimnio och sedan tillbaka till vår tidigare parkering i Petalidi.
  Dagen efter kl.09 var vi på plats igen. Det tog lite mer tid för Fiat i Kalamata att få fram grejerna, riva ut alla plastpaneler och sätta allt på plats igen och det kostade ca.16 restaurangmiddagar (397€):mad:. Trevligt bemötande, professionell och mycket ren Fiatverkstad, Xantzos i Kalamata. Vi har tappat fem dagar men vädret har inte varit sådant att vi känner att vi har missat något, med undantag för igår, för då var det strandväder igen.
  Vi trodde det tidigare men nu vet vi säkert. Mani, det mittersta fingret på den peloponnesiska handen får vänta till våren. Det är väldigt bergigt och dystert. Så här års har även gudarna lämnat Mani. I morgon går vi över berget till Sparta och antagligen samma dag till Gythio, för även utgrävningar har vi fått lite nog av.
  Reparations budgeten är slut, nu får det inte hända något mera med vår röda Ferrari.
  Näste vecka får vi ta reda på var katten har gömt musen, någonstans i Monemvasia!:D
  Stina, Bonnie & Julian


  1348-49-1.JPG

  1348-49-2.JPG

  1348-49-3.JPG

  1348-49-4.JPG

  1348-49-5.JPG

  1348-49-6.JPG

  1348-49-7.JPG
   
  Senast ändrad: 4 December 2013
  Frank N, Leffe Eriksson, Pellan och 43 andra gillar detta.
 3. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  I dag är det Sankt Nikolausafton, i morgon firas Sankt Nikolaus namnsdag i Grekland och även i Sverige har Nikolaus namnsdag den 6 dec.

  6 december, Agios Nikólaos, Sankt Nikolaus.
  Alla sjöfarares, resenärers, barns och föräldralösas helgons dag, firas i kyrkorna vid havet i hela sydöstra medelhavet. Nikolaus levde på 300-talet och kom ursprungligen från den antika Grekiska staden Myra.

  Sinterklaas1.jpg
  Sankt Nikolaus på resa under medeltiden

  I dag är det också barnens ”Julafton” i Holland ”Sankt Nicolausafton” eller på holländska ”Sinterklaasavond”. För några veckor sedan kom han med ångbåt från Spanien till Amsterdam (han är stadens skyddshelgon), med sig har han ett okänt antal svarta knektar (hjälpredor) i färggranna kläder. De kallas alla för ”Zwarte Piet” (sv. Svarta Petter) och de delar ut obegränsat med ”Pepernoten” (små pepparkakor/pepparnötter) och andra söta godsaker.
  Under de två veckor som Sinterklaas befinner sig i Holland, ställer barnen varje kväll sin sko vid spisen. Ofta lägger de hö och en morot till S:t Nikolaus vita häst, i skon. På natten tar sig Svarta Petter genom skorstenen, ger moroten till hästen och lägger godsaker/leksaker i skon. På kvällen den 5 dec. knackas det på dörren i alla holländska hem. Om Sinterklaas inte själv har tid att stanna till, lämnar han och Zwarte Piet, en stor säck med presenter till barnen (numera även till de vuxna). I Holland har denna tradition varit/är större än Julen i mer än femhundra år och det var också holländska nybyggare som tog den med sig till Amerika i början på 1600-talet

  Hans kult var till en början koncentrerad till Grekland, men spreds till övriga Europa, bland annat genom att grekiska prinsessor gifte in sig i nordeuropeiska kungahus. Han är Greklands, Serbiens, Makedoniens och Rysslands skyddshelgon.
  Kulten har irrat runt i Europa innan den kom till Holland som har varit en spansk koloni i ca. 100 år. Från dåvarande Grekland (nuv. Turkiet) genom Nordafrika med korsriddarnas hjälp, som f.ö. tog de moriska slavar (Svarta Pettrar) med sig, till Spanien. Från Spanien till Holland, därifrån till Amerika som är en smältdegel av olika traditioner, där datumet ändrades till 25 dec. som passade bättre med J. Chr. födelse, och med hjälp av CocaCola tillbaka till Europa.
  [Förlåt mig min förenklade, och förkortade beskrivning (1700 år på 6 rader) av en mycket lång och intressant historia som är grunden till många traditioner i Europa, vid denna tid på året.]

  Den nuvarande svenska Jultomten är en produkt av Coca Cola men även den har sitt ursprung i den grekiska biskopen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jultomten

  Vill ni veta hela historien om den nederländska Sankt Nikolaus kan ni läsa här på engelska: http://en.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

  Den svenska översättningen är kortfattad, ofullständig och delvis felaktig men trivs man inte med engelskan är det bättre än inget: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

  Nikolaus biografi på svenska: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nikolaus_(helgon)

  Sinterklaas2.jpg
  Sinterklaas kommer till Amsterdam

  Sinterklaas3.jpg

  Sinterklaas på sin runda genom Amsterdam

  Sinterklaas4.jpg

  Sinterklaas kommer till någon annan stad i Holland
   
  Senast ändrad: 21 Mars 2018
 4. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Apropå stormen som i Sverige kallades ”Sven”, i Holland kallades den Sinterklaas!

  Om några timmar åker Sankt Nikolaus fullständigt obemärkt hem till Spanien igen så vi kan återgå till ordningen!

  Sagt och gjort! Vi skulle till Sparti eller Sparta och vägen dit var nog den vackraste vägen vi åkt i Grekland så här långt. Upp över bergen som efter 1000 m. var klädda med snö och som mest var vi 1500 m. högt upp där vi kastade snöboll. Bonnie gillar snö så hon blev väldigt lekfull däruppe. Vi tyckte efter det korta stoppet att det påminde för mycket om Sverige så vi skyndade oss vidare och nedfarten var så vacker att vi blev väldigt tagna och tysta, gjorde många korta stopp för att suga i oss den ena praktfulla naturscenen efter den andra. I Sparta gjorda jag ett kortare besök på museet, Bonnie fick inte komma in och Stina var mätt på kultur. Vi fortsatte ner till Gytheio för att söka en nattparkering vid Kamáres stranden. Om jag inte minns fel så var det här på stranden som Muskatten renoverade botten på sin husbil. Här stod vi alldeles ensamma. Dagen efter sökte vi oss till Camping Gythion Bay för att testa kvalitén. Eventuellt skall vi stå här över Jul och Nyår om vi inte hittar ett bättre alternativ. Här finns en fin strand och det är badväder igen, havets temperatur har nu sjunkit till 21. Det känns märkligt att simma ut i havet, vända om och se de snöklädda bergen ovanför sig.
  Senaste natt-tempen var det 2 plusgrader men det är mera ovanligt, hoppas vi. Normalt ligger natten på 6 - 9 och dagen på 16 – 20. All regn och vind är som bortblåst. I morgon kör vi riktning Monemvasia för att se om ”Muskattens” fiskehistorier verkligen håller måttet. Bra Wifi på campingen så jag får väl bjuda på lite bilder igen.
  Hälsningar från Stina, Bonnie och Julian

  1349-04-01.JPG

  1349-04-02.JPG

  1349-04-03.JPG

  1349-04-04.JPG

  1349-04-05.JPG

  1349-04-06.JPG

  1349-04-07.JPG

  1349-04-08.JPG

  1349-04-09.JPG

  1349-04-10.JPG
   
 5. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Monemvasia, 9/12 https://maps.google.com/maps?q=36.68719,23.04305&iwloc=A

  Vi lämnade camping Gythion Bay på förmiddagen och fortsatte till Gytheio för att tanka kontanter. Efter Gytheio hittar vi många fina, tänkbara nattparkeringar men vi behöver gas så vi fortsätter till Skala för att tanka LPG. Vid pumpstationen träffar vi en Nederländare från Harlingen, Friesland, som vi tidigare haft kontakt med genom ett holländskt husbilsforum.
  Michael som han heter, reser med sin vackra hund Ravi, en Rhodesian Ridgeback, i en Hanomag veteranhusbil. Vi bestämmer att träffas i Monemvasia där vi även skall träffa ”Muskatten” men musen meddelar i ett sms, att katten är ute och fiskar någonstans på kusten vid Ariana.
  Vädret börjar bli sämre när vi kommer till Monemvasia men kusten med byn Gefira ger ändå ett tilltalande vackert intryck och vi åker över den 200 m. långa bron och parkerar på ön. ”Moni Emvasi” betyder ”Enda Ingång” och syftar på den långa bron som leder till denna 300 m. höga och stora klippö som är en välkänd fästning med en gammal stad, belägen mot klippans sydöstra sida. http://sv.wikipedia.org/wiki/Monemvasia
  Dagen efter gör vi ett långt besök i den gamla staden. Ytterligare en gammal medeltida (eller tidigare) stad som fortfarande är bebodd och som ligger innanför fästingmurar. Även denna börjar på ”Mon”. Nu har vi tre stora favoriter: Monsaraz i Portugal, Montereggioni i Italien och Monemvasia i Grekland.
  När vi kommer tillbaka till husbilen har även Muskatten, numera Peter, kommit tillbaka från fisketuren. Hans berättelser om alla stora fiskar han har tappat precis innan de skulle landas bekräftar myten om alla fiskares fiskehistorier.:D
  Vi fick i alla fall en 1½ kilos Barracuda, så två middagar är räddade. Resterande dagen pratas det mycket om allt mellan fiske och husbil på omväxlande svenska, engelska och holländska eller senare på kvällen på en salig blandning av språken. Vi har i alla fall himla trevligt och kvällen blir sen.
  Dagen efter lyser solen, Peter tappar fler fiskar, Michael monterar gångjärn på sin solpanel, Vovvi jagar passerande mopeder, Stina och jag tar antagligen årets sista bad i havet. Det kalla vatten från Svarta Havet kommer allt närmare.
  Vi förstår att Peter gillar Monemvasia, här är lagom lugnt, trevligt, vackert och här finns allt man behöver. Även om vi skall resa vidare till Navplion snart så lär vi komma tillbaka hit. Monemvasia är ett guldkorn!
  Hälsningar från Stina & Bonnie, Michael & Ravi, Peter & Vovvi och Julian.


  131209-s1.JPG

  131209-s2.JPG

  131209-s3.JPG

  131209-s4.JPG

  131209-s5.JPG

  131209-s6.JPG

  131209-s7.JPG

  131209-s8.JPG
   
  Frank N, Leffe Eriksson, Pellan och 39 andra gillar detta.
 6. Charlie B

  Charlie B FD. HBK Medlem 2018

  Inlägg:
  106
  Kommun:
  Vessigebro
  Medlemskap:
  2018
  HBK-Nr:
  7099
  Sv: Amstel i Grekland

  Hej Julian!
  Roligt att höra att ni trivs med er resa. Inte trodde jag att du var så kulturell.
  Vi sitter "himma" i Albufeira och njuter. Här är ca 10-15 svenska bilar på Parque da Palmeira men vi räknar nog med ett antal till innan jul.
  Ha det så bra och hälsa Stina, Bonnie och de andra svenskarna.
  Kramar från Mona, Sophie och Charlie:)

  PS. Jag badade i mars i havet vid Bon Repos i 14-16 gradigt. Du kan inte svikta nu när badsäsongen börjar. DS
   
  Amstel gillar detta.
 7. Maja

  Maja HBK Medlem

  Inlägg:
  1,187
  Kommun:
  Arvika
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  215
  Sv: Amstel i Grekland

  Tackar så hemskt mycket för er härliga övervintringsberättelse. Ni känns nästan som våra "spejare" inför en eventuell Maja-övervintring i Grekland, om nu bara hälsan vill räta upp sig lite! Ha de nu riktigt gôtt och skulle ni springa på den svenska prästen Gunnar och hans fru Kicki i Aten/Kreta/Rhodos så hälsa så gott!
   
  Amstel gillar detta.
 8. robert

  robert HBK Medlem

  Inlägg:
  413
  Kommun:
  Partille
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  893
  Sv: Amstel i Grekland

  Hej Amstel!

  Vi har åkt kors och tvärs tycker jag över det grekiska fastlandet, men, vi har inte kommit till Monemvassia, förstår att det är dit vi ska åka nästa gång! Är också nyfiken på er väg därifrån och till Napflion, ska ni köra kusten? Där har vi heller inte åkt...

  Er resa har hitintills varit på alla våra "goa" ställen, och era bilder är underbara! Önskar så att vi också får övervintra i Grekland någon gång, tyvärr ska det ju arbetas ihop till ledigheten först!

  Var tänker ni landa för julhelgen? Blir det camping? Om den andra campingen i Gythio är öppen, Meltemi, så tycker vi att den restaurangen brukar ha bra mat, men smaken är ju olika!
  Ha en fin fortsättning på resan önskar vi i Sävedalen, Anette och Robert
   
  Amstel gillar detta.
 9. muskatten

  muskatten HBK Medlem

  Inlägg:
  1,972
  Kommun:
  Malmö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  6390
  Sv: Amstel i Grekland

  Har du flytvästen med dig ?.... nu börja vågorna gå riktig nära.... :wideeyed:
  Peter & Wovi
   
  Amstel och SirMcLain gillar detta.
 10. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Det dagliga livet vid Monemvasia i bild eller "Just a day in Life"!

  131210-s01.JPG
  Bonnie och Vowi väntar utanför bageriet på morgonen

  131210-s02.JPG
  Vi hittade en drunknad sköldpadda som hade fastnat i ett fiskenät

  131210-s03.JPG
  Bläckfisken ville ha svansen

  131210-s04.JPG
  Det fick stå honom dyrt

  131210-s05.JPG
  Vowi är fortfarande arg på sköldpaddan

  131210-s06.JPG
  Här kommer Peter och Vowi åkandes på scootern

  131210-s07.JPG
  En sällsynt enhet: Peter och Vowi

  131210-s08.JPG
  Stina badar även idag och baywatchen missar inget

  131210-s09.JPG
  Julian kan inte vara sämre

  131210-s10.JPG
  Och passar på att duscha
   
  Leffe Eriksson, Pellan, Marpetbo och 36 andra gillar detta.
 11. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Charlie! Igår gjorde vi lite annorlunda kultur, i 20cm snö på 1540m.höjd. Vi kunde lika väl ha stannat i Sverige!
  Maja! Vad ni än gör, vintertid i Grekland, men stanna under ca. 800m. när ni kör över bergen! (eller ta med snökedjor!)
  Robert & Anette! Meltemi har stängt från okt. till apr. Trots vintern så förstår jag så väl varför ni älskar Grekland. På sommarn måste det var ”Paradiset”, fast numera lite väl varmt för oss. Tror det är åldersbetingat! Missa inte Monemvasia nästa gång! Vi vet ännu inte var vi kommer att ”landa” till Jul.

  I går sa vi hej då, till Peter, Vowi och Michael. Dels för att vi blev tvungna att ändå flytta på husbilen pga stormen och vågorna och dels för att vi inte hade lust att sitta och kura vid kaminen i husbilen hela dagen. Peters husbil stod mitt i bränningarna när han vaknade på morgonen men han och Vowi gick omkring med flyttväst på sig.:D Vi hade tyvärr inga med oss så vi fick vackert flytta på oss. (Inte konstigt att botten på hans husbil börjar bli dålig!):)
  Vi skulle till Nafplio och tänkte se lite av den grekiska landsbygdens kultur i bergen.
  Redan på 800m. höjd var det snö på vägen, på bergens nordsida. Där skogen var svårt bränd av tidigare skogsbränder var det också relativt snöfritt men det hade inte brunnit överallt. Här fick vi även röja vägen för stormfällda, brända träd som log över vägen. Vi förlitade oss på snödäcken som vi ännu hade kvar, på drivhjulen fram. På 1200m. borde vi kanske satt på snökedjor men vi väntade och trodde att det snart skulle vara över. Vi kom med mycket möda genom ett bergspass på 1540m höjd. På väg ned blev det 20cm, tillsynes nysnö. Vi har kedjor men värst var väl ändå att vi ofta inte hade telefontäckning och då känner man sig ganska utelämnat i detta ödelandskap. En bil hade under dagen kört före oss. Nåväl, tack vare Stina som har en viss vana att köra i snö som ingen annan, kom vi utan missöden till kajen i hamnen av Nafplio , efter mörkrets inbrott. Där träffade vi KGB från Sverige! Det är bara 4gr. ute på kvällen men inne är det varmt och gott.
  Hälsningar från Stina, Bonnie och Julian och en varm kram till Peter& Wowi!


  131211-s1.JPG

  131211-s2.JPG

  131211-s3.JPG

  131211-s4.JPG
   
  Frank N, Pellan, Gun&Ronny och 35 andra gillar detta.
 12. muskatten

  muskatten HBK Medlem

  Inlägg:
  1,972
  Kommun:
  Malmö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  6390
  Sv: Amstel i Grekland

  Tack Julian... den kramen värmde.... även om vi nästan har sommarvärme här...Michael gick i kortbyxor och T-shirts... Körde du vägen från Skala över bergen till Leonidia.?
  I dag fick jag ser en sorglig händelse.... en fiskebåt körde "över" en stor sköldpadda....sköldpaddan hamnade på rygg.... och låg ungf. i 2-3 min och viftade med armarna... sen sjönk den sakta....antagligen blev den träffad av propellern... Jag tror att inom en snar framtid så finns här inga sköldpaddor kvar... En sköldpadda har en enorm liten chans att leva till den är vuxen... enligt forskarna så är det bara 1 av 100 ungar som blir vuxna....I dag åker jag till Ariane och hoppas jag kan fånga den stora fisken.... Önskar er alla en skön varm helg... Hälsa Stina o de andra från oss
  Kram Peter & Wovi

  Jo en sak till ... fina vinterbilder du tagit :twitcy:
   
  Senast ändrad: 13 December 2013
 13. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Den enormt stora hamnplanen i Nafplio är väl upplyst, vi stod under en stor strålkastarstolpe tillsammans med en Holländsk husbil som vi hade träffat i Gytheio. Nästa dag var det gott väder för att beskåda Nafplios alla sevärdheter, strosa omkring, njuta av solen och sitta på en uteservering. Kvällen ville vi tillbringa vid en trevligare utsikt än hamnkajen, vi åkte till Nea Kios för att stå vid stranden till det lilla fiskeläget.
  Stina börjar bli orolig för var vi skall fira Jul så det är dags att inspektera tre vinteröppna campingar i närheten av Iria. Vi blev inte imponerade, antingen för små platser, märklig prissättning, undermålig standard eller tråkig strand, ingen kom i närheten av Gythion Bay Camping. På Iria Beach Camping var det trångt och en del långtidsbosättare hade breddat ut sig på både två och tre platser och de platser vi kunde tänka oss, användes som parkering så vi ville inte inkräkta på deras privilegier. :confused:
  Vi ställde oss för natten vid Iria fiskehamnen, vädret ät fortfarande mycket varmt och gott så dagen efter letar vi upp guldkornet och stora stranden Paralia Kondyli.
  Här står vi två varma dagar och ljumma nätter och passar på att bada i det 20-gradiga kristallklara vattnet, den 15 dec!!! En bra kontrast till 20 cm snö på 1500 meters höjd, härom dagen.:)
  Vi har bestämd oss för att fira Jul & Nyår på Gythion Bay Camping, inte billigast men högst standard, bästa läge och bästa WiFi, 15€/dag all inclusive och utan att var bundna till avtal med elmätare, så att vi kan dra vidare om vi inte trivs eller hittar något bättre. :cool:
  Nu när vi har bestämd oss, har vi heller inte brått och hinner se oss omkring innan vi bosätter oss och sätter upp julgranen.
  Nu på kvällen stjärnklar himmel och 16 gr. ute.
  Hälsningar från Stina, Bonnie och Julian
  131215-1.JPG
  131215-2.JPG
  131215-3.JPG
  131215-4.JPG
  131215-5.JPG
  131215-6.JPG
  131215-7.JPG
  131215-8.JPG
   
  Senast ändrad: 16 December 2013
  Frank N, Bettan234, Pellan och 38 andra gillar detta.
 14. Eva & Ulf

  Eva & Ulf HBK Medlem

  Inlägg:
  203
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  1242
  Sv: Amstel i Grekland

  Hej på er där nere.

  Vad tråkigt att det blivit så på Iria Beach camping, då vi övervintrade där var vi endast 6 st. ekipage totalt som stannade där hela vintern och alla hade sin plats utan att breda ut sig.
  Det var endast en Schweizare som tog mycket plats men de lämnade straxt före julen.
  Hoppas ni får en fortsatt fin tid där nere och hittar ert "paradis".
  Vill bara tillägga att vi är inte lite avundsjuka på er utan mycket.:yes:

  U & E
   
  burstner726 och Amstel gillar detta.
 15. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Tack Eva & Ulf! Vi var helt inställda på att vistas på Iria Beach en månad kring Jul & Nyår. Campingen är liten och platserna är väldigt små, vi skulle inte få plats med förtältet till husbilen på en vanlig plats, utan att inkräkta på andras. Där fanns ett 25-tal gäster och de flesta tog för sig av utrymmen, bäst de kunde. Vi tyckte inte om campingen och vände. Camping Posidon hade inga gäster, var något billigare, bättre Wifi, bättre strand men lägre standard (slitna byggnader, duschautomater, brist på varmvatten) och såklart väldigt lugnt! Vi vände även där efter viss tveksamhet och bestämde oss för Gythion Bay Camping.
  Idag fick vi lätt duggregn och molnigt, vi lämnade fantastiska Kondyli och gjorde ett nedslag i Tolo. En extrem utbyggd sommarby med fiskehamn som så här års, var ganska öde. KGB skulle åka tillbaka till Posidon några dagar men vi fortsatte till Nafplio och tog motorvägen till Tripolis och därefter till Sparti för att suga i oss lite Julatmosfär.
  Sparti är en mycket trevlig stad trots all biltrafik. Imorgon skall vi besöka Ancient Sparti, som vi glömde av olika anledningar då vi var här förra gången.
  Vi hittade en fin nattparkering bredvid idrotts-/fotbollstadion. Det är lite kyligt här pga. höjdläget men vi trivs väldigt bra med tillvaron och i morgon eftermiddag åker vi ner till Gytheion men först skall vi gå på stan, nu ikväll.
  Hälsningar, SBJ
   
  Frank N, Pellan, noynoy och 14 andra gillar detta.
 16. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Sparti är för övrigt ytterligare en av de Grekiska kommuner som bjuder på "Free WiFi", vi har råkat på flera kommuner som erbjuder detta.
  Den grekiska premiärministern Samaras har utlovat gratis WiFi för alla, i hela Grekland Greece to Launch Free Nationwide Wi-Fi In 2014 | Greece.GreekReporter.com Latest News from Greece
  Skall det fattigaste landet i EU föregå övriga länder och bli ledande på Free WiFi ?
  Jag kommer att bevaka detta och lämna rapporter kring det, nästan häpnadsväckande, uttalandet. Fortsättning följer!
  Julian
   
  Senast ändrad: 16 December 2013
  Marpetbo, staffana, c-galm och 26 andra gillar detta.
 17. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Det är kallt i Grekland, på natten! Vi haft den hittills lägsta nattemperaturen 2,6 gr. C. förra natten, fast den borde varit sju enligt väderprognosen. I allmänhet har den sista veckan nattetid varierat mellan 3 och 12 gr. Det var de kalla nätterna det! På dagarna har solen lyst på en klarblå himmel från morgon till kväll. Högsta dagstemperaturen har varit 24 men medel ligger någonstans kring 20. Havet är nu nere i 18 gr. och vi badade för några dagar sedan då det fortfarande var 19. Vi skall försöka ta sista badet på Nyårsafton!:cool:
  Vi prövade Camping Gythion Bay i tre dagar och var nöjda med läget, stranden och faciliteterna men Wifi nöjer jag mig inte med. Blir ständigt ”utkastat ur nätverket som dessutom oftast går i snigelfart. :mad: Trots påpekanden förstår ägarinnan inte vikten av detta och hon blev nog lite snopen när vi checkade ut. Stina blev sur på mig, ”Ska det va’ så jädrans viktigt?”:mad: Svar ”JA!”:rolleyes:
  Så nu är vi ”on the road again” en dag innan julafton och står på en fin plats utefter stranden vid Paralia Kokkinias https://maps.google.com/maps?q=36.79869,22.78319&iwloc=A Här fungerar mitt Wind Simkort bra med 3G max.
  Efter Sparti åkte vi till Valtaki stranden https://maps.google.com/maps?q=36.78905,22.58165&iwloc=A
  Här ligger ett rostigt gammalt fartyg på stranden. (Bilder kommer en annan gång!)
  Idag skall Stina bli glad igen :D för vi åker tillbaka till Gytheion och prövar Mani Beach Camping, den är billigare, har samma strand som förra campingen, förutom en tysk, inga andra gäster men Wifi som fungerar, jag har testat det tidigare. Här skall vi fira Julafton och vi tror att KBG också kommer dit.
  Vi önskar alla läsare och alla övriga HBK-medlemmar en God Jul och ett riktigt gott Nytt rese-År med husbilen från Stina, Bonnie & Julian.
  Julkort.JPG
  Bonnie hittade en ny kompis i Monemvasia
   
  Pellan, bryngan, Marpetbo och 50 andra gillar detta.
 18. Eva & Ulf

  Eva & Ulf HBK Medlem

  Inlägg:
  203
  Kommun:
  Varberg
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  1242
  Sv: Amstel i Grekland

  Vi önskar alla er där nere en riktig God Jul och ett Gott Nytt År.
  Eva & Ulf
   
  Amstel gillar detta.
 19. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,211
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Sv: Amstel i Grekland

  Julafton firade vi i husbilen och vi fick många fina julklappar som vi hade släpat med oss från Sverige och som absolut inte fick öppnas förrän då!
  Juldagen blev vi bjudna på Julmiddag i Mani Beach Campingens restaurant.
  Trevlig tillställning, tjugotal personer, god mat, mycket ouzo och vin, precis så trevligt grekiskt som vi hade förväntat oss, inkl.musik och dans. Nätterna är inte lika kalla längre och dagarna är mest soliga med undantag av en regnig dag.
  Vi hade mer eller mindre lovat att hälsa på Muskatten i Monemvasia till nyårsafton så i måndags gav vi oss iväg igen och lämnade Mani Beach, promenerade runt i trevliga Gytheio stannade i Skala för att proviantera och ställde oss vid Coastguard i Gefyra, där vi hittade Peter och Vowi. Vowi blir väldigt glad att återse Bonnie, de trivs bra ihop.
  På morgonen, Nyårsafton, blåste det så bra att vi var tvungna att flytta husbilarna till Monemvasia, i lä av berget. På eftermiddagen åt vi goda laxmackor och drack schnapps hos Peter dit även Georgio var bjuden, och där fick vi höra många ”fiskehistorier” som lät mycket sanna!!!;) Kvällen tillbringade vi på restaurang med god mat, hos trevliga Maria som hoppades att nästa år skulle bli ett bättre år för Grekland. Det skålade vi på! ”Happy New Year, Greece!” Det kan de behöva!
  Nyårsdagen är en grå dag, det regnar av och till men det blåser något mindre! Vi besöker Monemvasia-borgen, igen och köper presenter. Resten av dagen sitter vi inne i husbilen och snackar med Peter och Vowi.
  Tyvärr blev det inget nyårsbad.:mad:
  I morgon kommer solen igen!:)
  God fortsättning! hälsar Stina, Peter, Bonnie, Vowi och Julian.
  (Ingen bandbredd för bilder idag!)
   
  Frank N, Pellan, bryngan och 29 andra gillar detta.
 20. muskatten

  muskatten HBK Medlem

  Inlägg:
  1,972
  Kommun:
  Malmö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  6390
  VARNING VARNING

  Hej alla Husbils vänner.... Jag så på Grekisk Tv i dag, och då kom det en allmän varning från polisen i Monemvasia.... Polisen efterlyser ett svensk par i en husbil..... de är misstänkta för andlig stöld, förberedelse till att likvidera andra religioner, de dricker tyskt Amstel öl och så har de lämnar kvar en svensk helt utan pengar, Polisen har också fått avlida en hund som blev biten av mannen, då hunden fick en mycket allvarlig infektion efter mannens bett.. ....... Polisen följde efter paret, men deras bil var för snabb för polisen.... allt polisen han få när det stod på ett tryggt avstånd var en bild av husbilen när den försvinner snabbt upp i bergen.... Polisen vill varna allmänheten för det svenska paret, och har sagt om det behövs så får man ta till vapen för att skydda sig....Polisen tror också att kvinnan som är med mannen inte åker med frivilligt, Det verkar mer som att mannen har tvingar kvinna att följa honom på hans bravader.... Polisen har stort hopp om att finna svenskarna och man har kallad in spårhunden Clyde då polisen hoppas få upp ett spår av svenskarnas hund Bonnie....Bonnie och Clyde har tidigare varit ett par.... men nu jobbar Clyde för rättvisan... Polisen ber allmänheten att ringa dem om man ser svenskarnas husbil
   

  Bifogade filer:

  Senast ändrad: 2 Januari 2014
  Pellan, Charlie B, Anne & Klas och 10 andra gillar detta.

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.