1. Blir du medlem nu i Husbilsklubben.se och betalar inträdesavgift och årsavgift så gäller årsavgiften både för resterande del av 2019 samt hela år 2020. Mer information finns här: www.husbilsklubben.se/ny

  Husbilsklubbens årsmöte år 2020 kommer att hållas i Mariestad. Mer information finns här: Årsmöte 2020

  Stäng meddelande

Amstel i Grekland

Tråd startad i 'Reseberättelser från Husbilen' av Amstel, 3 Oktober 2013.

 1. Fincan

  Fincan HBK Medlem

  Inlägg:
  895
  Kommun:
  Halmstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  21930
  Härligt skrivet muskatten.Tack!
  mvh
  Fincan
   
  Leffe Eriksson, Annar och Amstel gillar detta.
 2. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Det må ha varit en tuff vinter efter grekiska förhållanden men nu har våren kommit.
  Några till nyheter från grekiska fronten!
  Tomas har kommit hem igen och försöker fånga maxsolen. Läs här!
  /Julian
   
 3. Kalmar50

  Kalmar50 HBK Medlem

  Inlägg:
  25
  Kommun:
  Kalmar
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11019
  Ja nu är jag hemma igen sedan en vecka ca. Bilen såg ut att må bra när jag kom och löste ut den från Mani Camping och Erion hade varit snäll och tagit hand om mina solceller som Peter (Muskatten) hjälpte mig beställa innan min sverigeresa.
  Dessa har vi nu monterat på min bil och dessutom demonterat min gamla tunga 160 wattare. Istället för den kommer det bli ytterligare 2 tunna 100 w snart.
  Sedan jag kom tillbaka hem har vädret växlat. Några dagar hade vi 17-18 grader i veckan som gick. Nu har det blåst och regnat lite i ca 10 gradig temperatur något dygn. Om prognosen stämmer ska det dock bli fint igen om några dagar.
  Igår fick jag möjligheten att följa med Jannis (en grekisk bekant som brukar sjösätta sin båt bredvid våra husbilar) ut och dra ”bläckfisklångrev”. Även om fångsten lyste med sin frånvaro var det intressant att se hur det fisket gick till.
  I morgon har vi planerat ta min bil och åka till Lidl i Scala och handla. Samtidigt passar jag på att både fylla min gasoltank och byta min grekiska flaska. Jag tror att det även är dags för Peter att byta en flaska. På macken ska jag oxå passa på att fylla vatten :).
  Även om vädret är lite otillfredställande ibland är livet bra här på Kamares Beach och det kompenseras mer än väl de dagar solen hittar fram :)
  Ibland dyker här upp någon husbil som blir över en natt eller två men för det mesta är det bara våra bilar här. Häromdagen kom det två tyska husbilar som varit över vintern på Kreta och beklagade sig lite över det kalla vädret där. De hade passerat här i höstas och kände igen Peter från då. Även en fransk husbil som kom i förrgår kom ihåg Peter sedan i höstas när han passerade A1BE2E21-5A18-4F7F-A0DF-AB53FE6FDD3F.jpeg sist.
  Världen är inte jättestor i husbilsvängen tänker jag :)
  Tilka vill vara med och hälsa från Kamares Beach. Hon brukar dyka upp hemma hos qmig och hålla koll så jag inte försvinner :)
   
  lenmar, Krister Ursula 18, JanneB och 16 andra gillar detta.
 4. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Det är en tacksam uppgift för mig att hålla informationen, om Grekland-resenärer och tillfälliga Grekland-bosatta, vid liv! Därför kommer här en ny länk till Tomas' (och Peters) vedermödor på Kamaresstranden. "Keep up the good work!" Tomas! Det är kul att läsa vad ni pysslar med där på stranden!:D
  :bye:Julian
   
  Senast ändrad: 3 Mars 2019
  A.Borg, Göran Hellman, Lasseboy och 4 andra gillar detta.
 5. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Till alla Greklandsresenärer som väljer kortaste vägen genom Serbien!
  Varning!
  Flera husbilsforum på holländska och tyska varnar för mycket grova bedrägerier mot husbilar på genomresa i Serbien. Ett femtal fall är bekräftade. Gäller främst A1 genom Serbien från gräns till gräns. Kring städerna Jagodina och Nis. Det finns fler fall beskrivna men de bedömer jag som hörsägen (inte 1:a hands info.)
  Tullen vid gränsen sprider varningsflygblad (ej bekräftad uppgift, kan vara gammal upg.)
  Tillvägagångssättet är manipulation, i skydd av mörker, med utländska bilar och husbilar vid tankstationer och lastbilsparkeringar. T.ex. sprutas olja innanför något hjul och hjulnavet, åverkan på kopplingskabel (sprinten på ytterhöljet), åverkan på startmotorkabel, m.fl. sabotage.
  Intrycket är att det handlar om välorganiserade ligor som inte drar sig för att klä ut sig till polis och kör polisliknande fordon. (bild på polisbilen finns men jag vill inte bekräfta att den gäller ett bedrägerifall)
  Några husbilar har helt sonika tvingats till en avfart av en polisbil. Efter påpekande från polisen om läckande olja har de kört före till en verkstad där onödiga reparationer har utförts för summor från 300 - 3000€ (du läser rätt!) Några ex: bromsrör, -skivor, hjullager, drivaxlar, kopplingslameller, kopplingswire, turboladdare, m.m.
  Andra husbilar med hängande kopplingspedal eller startproblem har bärgats ovanligt fort av (gul) bärgningsbil som råkade stå i närheten eller som var fort på plats. Genomgående blir man mycket vänligt och hjälpsam bemött. Betalningen sker undantagslöst cash i €. Har du inga €, får du gratis skjuts till bankomat där du ytterligare kan bli lurat.
  En till gammal känd praktik: En bil kör om, tutar och pekar på ditt framhjul. Stund senare, en annan bil tutar och pekar. Om du inte har stannat då, kommer en tredje bil tutande och pekande, tvingar dig nästan av vägen, du stannar och sedan börjar ett vänligt och hjälpsamt skådespel: påpekande om läckage, lyft på domkraft som hjälpsamt tas fram. Snurr på hjulet som låter förfärligt (anm: har ännu inte förstått hur de får fram ljudet men sannolikt håller de en metalldel mot fälgen medan det snurrar, alt. sabotage tidigt på morgonen (min anm!))
  Två husbilar, Turkar boende i Tyskland, var tillräcklig motorkunniga för att undersöka och reparera åverkan själva, de gick inte på "snacket" men de iakttog mystiska rörelser av bilar, bärgningsfordon och otrevliga Serber?
  En obekräftad uppgift säger att en NL-husbil blev tvingat att stanna av polisbil och fick betala dryga böter, cash i €, för en överträdelse de inte förstod eller inte hade gjort.

  Min personliga slutledning: 1. Undvik Serbien helt! 2. Blir du uppmanat att stanna, fotografera! och stanna inte förrän du har ringt polisen, lämna inte bilen, visa att du pratar i telefon. 3. Stannar du på tappstation, ha fordonet under noggrann uppsikt. 4. Vid skada, godkänn ALDRIG en reparation utan att ha talat med ditt försäkringsbolag. 5. Betala aldrig stora belopp kontant i €, tala alltid med ditt försäkringsbolag först.

  Slutsats: även om 50% av ovanst. skulle kunna vara hörsägen som inte går att bekräfta så har jag många utdrag från D- och NL-forum som inte kan tolkas annat än sanning och som bekräftas av samstämmiga händelser.

  Den som saklig och korrekt kan berätta om egna liknande erfarenheter i Serbien, får gärna göra det här!
  OBS! Inga hörsägen!
  Jag vet mycket väl att liknande händelser sker även i andra länder men nu gäller det Serbien.
  Sedan antar jag att när myndigheterna väl fått upp ögonen för denna korruption, kommer det att beivras. Till dess undvik Serbien!
  Julian
   
 6. Fincan

  Fincan HBK Medlem

  Inlägg:
  895
  Kommun:
  Halmstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  21930
  Tack Amstel för dessa varningens ord som skall tas på allvar. Synd för det är ett vackert land med vänlig befolkning.
  mvh
  Fincan
   
  Amstel och Leffe Eriksson gillar detta.
 7. Kalmar50

  Kalmar50 HBK Medlem

  Inlägg:
  25
  Kommun:
  Kalmar
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  11019
  Tackar oxå för som vanligt formidabel information. Kör ju uppåt i maj och blir nog andra vägar men hade lite tankar runt Serbien som ett alternativ.
   
  Amstel, Anders W och Leffe Eriksson gillar detta.
 8. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Korto_O tillägg.
  De senaste 10 åren har liknande bedrägerier mot husbilar skedd i Kroatien, Montenegro och Albanien men där har det upphört (så vitt jag vet) efter något år, när polisen väl lyckades komma banditerna på spåret. I dessa länder är det idag, relativt lugnt och säkert och jag antar att så även kommer att ske i Serbien. I annat fall kan de glömma förhandlingar om EU-inträde (de får erkänna Kosovo först men det rör på sig!). Jag hoppas att varningen för Serbien blir obefogat redan innan detta årets slut.
  Av Nordmakedonien har jag inga negativa erfarenheter att meddela.
  I övrigt går Bosnien-Hercegovina inte heller fri från kriminella händelser (mot husbilar) och korruption. Polisen i Bosnien är modern och EU-anpassat, inga anmärkningar, men den Srpska polisen är ofta av den gamla öststatsgenerationen (ursäkta min fördom!). Jag har en egen konflikthistoria med dem men den är för lång att dra här. Generellt bedömer jag Balkan idag som relativt säkert att resa i, med tillfällig undantag för Serbien då.
  Att jag gick ut med varningen handlar egentligen mest om att göra folk medvetna. Jag själv kan också bli lurat eller drabbat men när jag ser och hör hur folk blir lurade, frågar jag mig i flera av fallen: "Hur naiv får man va'?" Brott kan man drabbas av i hela Europa men ens eget beteende i form av medvetenhet, misstänksamhet, vaksamhet, återhållsamhet, kan förhindra många brott.
  "Går du omkring i Amsterdam centrum med plånboken synligt i bakfickan lär du sannolikt bli av med den!" Sedan skall vi självklart inte tillspetsa / överdriva detta, då vågar man inte leva.
  Julian
   
 9. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Göran Hellman, Fincan, JonasS och 3 andra gillar detta.
 10. Nolat

  Nolat HBK Medlem

  Inlägg:
  2
  Kommun:
  Vilhelmina
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  2024
  Inspirerad av Amstel mfl. har vi nu kört från Vilhelmina till Mani Beach camping. Det tog 11dagar och blev 430 mil på mätaren. Några små navigerings problem har det varit t.ex utfarten söderut från Europa Park Hotel, som var en helt spontan påfart i terrängen direkt efter bron över motorvägen. Vi kommer om några dagar påbörja resan hemmåt i ett mycket makligare tempo. Vi kör Peloponnesos västra sida, söker bra spontan ställen o sevärdheter (Olympia t.ex). Har någon några förslag skriv gärna Vill verkligen tacka Amstel för inspirationen till denna resa med många spännande upplevelser, fler lär det bli på hemvägen.
  Mvh Henrik o Eva-Lise.
   
  Nova46, Amstel, Kege och 4 andra gillar detta.
 11. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Tack Henrik o Eva-Lise. På västra sida av Peloponnesos finns många bra nattparkeringar vid stränderna, förutom Park4night.com finns även denna GoogleEarth-sida med de bästa platserna. Mani runt - Kalamata - Koroni - Methoni - Voidokilia - Kalo Nero - Elea, med många flera. Hela kusten är fantastiskt! Olympia och Methoni är "måsten"! Ha det så himla trevligt på Peloponnesos och berätta gärna era upplevelser för oss andra. MVH, Julian
   
  Vidaliv, Kege, JuHol och 5 andra gillar detta.
 12. muskatten

  muskatten HBK Medlem

  Inlägg:
  1,933
  Kommun:
  Malmö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  6390
  Nu glömde du Monemvasia ;).... och Gerakas porta ;)....... och de förstenade palmerna i Korakas ;)...
   
  Vidaliv, Leffe Eriksson, Amstel och 3 andra gillar detta.
 13. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Du har helt rätt! Monemvasia är också ett måste och Gerakas håller vi hemligt! ;)
  Men nu skulle Nolat, om jag förstod han rätt, åka norrut från Mani Beach. Han kanske kommer och hälsar på dig om du står kvar här på Kamares :)
  PS Antar för övrigt att du står och fiskar vid Ariana eller Paleokastro? Eller Profitis Ilias?:DDS
   
  Senast ändrad: 22 April 2019
  Leffe Eriksson gillar detta.
 14. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Förstod nu i efterhand att du/ni menade EuropaParkHotel i Albanien och efter en titt på kartan förstår jag att du först måste åka 1,5 Km norrut, över viadukten och sedan söderut. Kunde hotellet ha informerat om men jag skall göra ett tillägg i ställplatslistan så snart jag har utredd faktiska omständigheter som ändrar sig hela tiden i Albanien. Det byggs som fan (antagligen med EU-pengar:D)!
  Om du inte har bråttom hem borde du faktiskt ta en tur till Monemvasia. Från Mani Beach ca. 7 mil. Då kan du hälsa på Peter som står nära stranden vid Elos (Skala), (sade Tomas!); Nl. här!
  Eller någonstans omkring!:D
  Sedan har vi oändligt många tips men då får du specificera dina önskemål och intressen lite. Alla är inte intresserade av "gamla stenar";)
  Julian
  PS Inte min dag idag! Blandar ihop NordPark med EuropaPark. Nordpark finns i ställplatslistan men EuropaPark kom aldrig så långt, kanske en annan gång!o_ODS
   
  Senast ändrad: 22 April 2019
  Leffe Eriksson och Nolat gillar detta.
 15. Nolat

  Nolat HBK Medlem

  Inlägg:
  2
  Kommun:
  Vilhelmina
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  2024
  Vi ändrar oss och kör till Monemvasia. ( Den som lyder råd är vis ) Det skulle vara
  trevligt att hälsa på Peter muskatten nu när man ändå är på trakten. Jag har följt hans
  bravader sedan tiden i Turkiet, han är en av inspiratörerna till denna resa.
  Vad det gäller mer specifika råd, så är resan målet. Du har bidragit med så mycket
  Information o inspiration som gjort denna resa möjlig, så ska det till flera råd så hoppas vi att vi får komma tillbaka med en specifik fråga när en sådan kommer upp.
  Mvh Henrik o Eva-Lise
   
  Nova46, Anders W, SirMcLain och 2 andra gillar detta.
 16. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Fick just reda på att han gömmer sig här!
  Julian
   
  Leffe Eriksson gillar detta.
 17. Amstel

  Amstel HBK Medlem

  Inlägg:
  2,210
  Kommun:
  Orust
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  3309
  Det händer en del även i Grekland men allt är inte positivt! Antalet husbilar denna månad överträffar alla tidigare rekord och även kriminaliteten med sikte på husbilar har ökat betydligt. Jag avstår dock att berätta mera detaljerat om de negativa händelserna, därför är det med glädje jag kan förmedla och länka till vår medlem Kalmar50s fortsatta äventyr i Grekland
  Än mer glädjande för Amstel-teamet är att vår älskade vän Toula nu kommer och hälsa på oss i Sverige tillsammans med Tomas som vi har samtalat mycket med, men aldrig träffat! Det blir grekiska möten på Orust och Öland och alla är vi öbor!:D Det är bara Peter som saknas, men honom lär vi få söka upp i norra Grekland till hösten.:)
  Julian
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.