• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Hur lång väntan på ny husbil är rimlig?

F

F.d. 55508

Guest
Vi köpte en ny Adria van ”plåtis” på Elmiamässan i september. Bilen skulle vi få nu till våren men säljaren hörde av sig för några veckor sedan och sade att bilen kommer inte förrän i mitten av Juni. Detta tycker vi är väldigt lång leveranstid, 9 mån. Halva säsongen har ju gått förbi och vi åker på sommarsemester till midsommar. Hur lång tid är rimligt att vänta på en ny husbil? Någon som väntat lika länge? Kan man få kompensenstion för lång väntetid och hur är möjligheterna att häva ett köpekontrakt om vi inte hinner få den tills vi ska åka iväg i sommar?
Tar tacksamt emot information och råd,
Mvh Maria och Sven-Arne
 

lenmar

HBK Medlem
Inlägg
1.315
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
4769
Medlemskap
2024
När du tecknade avtalet skrev du då avtalad leveransdag? Om inte så har du inte stöd i Konsumentköplagen att erhålla vite vid leveransförsening. När man köper en husbil avtala då om leveransdag och vid försening så utgår det ett vite om låt oss säge 5 % per påbörjad leveransförseningsvecka. Men tyvärr är inte branschen van att skriva sådana avtal.
Läs för övrigt Konsumentköplagen map att häva ett avtal.
Lennart
 
F

F.d. 55508

Guest
Tyvärr har inte säljaren skrivit in leveransdatum på köpekontraktet, verkar inte som att många gör det. Och vi var inte vakna för att påpeka detta... Så vi har bara muntligt blivit lovade bilen tidig vår.
Tack för tipset, vi ska läsa detta ang hävning av köp om det drar ut på tiden ännu mer.
Sven- Arne
 

skalman52

FD HBK Medlem
Inlägg
4.818
Kommun
Täby
HBK-Nr
25289
Medlemskap
2021
Skrev beställning om en bil efter Elmia (2017) och i början av November fick jag besked att den inte kunde levereras förrän i augusti 2018. Ca 11 mån leveranstid med andra ord. Fick då erbjudande om att bryta kontraktet. Lyckades hitta en redan beställd "lagerbil" som gick att få så som jag ville ha den så det blev beställning direkt (början av November) och den levererades i slutet av Maj 2018. När säljaren hade lagt ursprunglig order på "lagerbilen" kan man spekulera om, men min gissning är juli eller augusti 2017.

Så med nuvarande efterfrågan på bilar, både i Sverige, Tyskland och andra länder, så är nog 12 månader från order till leverans inget att vara förvånad över. Fabrikerna går nog på högvarv.

MVH
Hans
 

Hymer

HBK Medlem
Inlägg
810
Kommun
Lessebo
HBK-Nr
43
Medlemskap
2024
För en bekant till oss hände det motsatta då en bil (2019) köpt i augusti förra året, och med avtalad leverans i slutet av maj, på grund av omläggning i produktionen kunde levereras redan i november. Köparna, som hade tillgång till vinterförvaring, blev naturligtvis väldigt glada och har redan varit ute på två kortare resor (varav en utomlands) med bilen i år. Och kanske hinns även ett par ytterligare resor med innan det ursprungliga leveransdatumen infinner sig. Så det finns faktiskt en möjlighet att leveranstiden även kan ruckas åt andra hållet. Fast, det ska medges, detta kan kanske ses som undantaget som bekräftar regeln.
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Årsrytmen i produksjonen av husbiler er litt spesiell, juni - august omlegging til neste års modeller og bygging av preproduksjonsbiler (de som vises på utstillinger i august/september). Samtidig tas opp bestillinger for de nye modellene, dette er i praksis lagerbilene. Etter hvert som det skrives ordrer justeres bestillingene frem til bilene produseres, bilene sendes ut til forhandlerene etter hvert som de blir ferdige ut fra opprinnelige lagerbestillinger. Selger en forhandler flere biler enn han har forhåndsbestillt så havner denne etter i køen, normalt forsøker fabrikkene å bli ferdig med lagerbestillingene før mai måned - mai brukes til etterbestillinger. Planlegging av nye modeller pågår hele tiden og mange fabrikker lager mellommodeller som lanseres i januar/februar på CMT messen.
 
Toppen