• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Så får man köra bilen några år till

Bennsan

FD HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Precis som jag har. När jag ansökte om att få tillbaka mina behörigheter (BE, C1, C, C1E & CE) så var jag ärlig & uppgav (dumt nog) att jag var by-passopererad pga hjärtinfarkt. Transportstyrelsen beslutade då att jag skall uppvisa läkarintyg utfärdat av hjärtspecialist vart annat år. Man får väl se detta från den positiva sidan, undersökningen lär ju visa om allt står rätt till med pumpen.
 

kaj.p

HBK Medlem
Inlägg
2.377
Kommun
Varberg
HBK-Nr
7379
Medlemskap
2029
Lite så är det I mitt fall så hade jag alla krävda intyg men jag förlitade mig till att läkaren sedan gjorde sitt. Dock lyckade han trots intyg om korrekt syn kryssa i en ruta om att det också krävdes intyg av specialist ögonläkare. Detta ledde till att transportstyrelsen krävde detta inom 2,5 månader annans skulle inte körkortet förlängas. Och är man i Portugal hela vintern så är detta inte helt enkelt att ordna ( Det är ju inte ens enkelt att ordna på hemmaplan:( ) Men till slut fick jag vårdcentralen till att skriva ett nytt intyg. Så är ni i min sists så kolla noga innan ni skickar in det.
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.171
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Hej G&K och grattis! Kaj, om du går ner i vikt några kilon så slipper du kanske medicinering helt. Har en bekant (öl-älskare) som lyckades gå ner och slapp läkemedel helt...

En fråga bara, jag har C-kort som går ut 2021, men det känns längesen att jag har blivit kallad till läkarundersökning. Är det något som jag måste hålla koll på själv, eller får man kallelse som förr i tiden?
 

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.171
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Hoppas min kallelse dröjer för på söndag klipper vi navelsträngen med Göteborg. Skall bli minus grader och då är det dags...

OT:
Portugal låter lockande men vi är lite oroliga att det kan bli regnskurar i området och kanske satsar på en Provence runda istället. Sen är det dags att landa i Tommy & Carola's domäner Altea-Albir där ställplatsens ***** är en fördel + att det är pet-fritt.
 

JANKRO

HBK Hedersmedlem
Inlägg
5.518
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2040
Jag fick kallelse iförra veckan & intyget skall in i Januari. Intyget får inte vara äldre än 2 månader.
---------------------------------------------------
Hejsan, jag fick ett papper/förvarning ca. 11 månader innan det var dags. Det var därför jag skrev "i mycket god tid" med tanke på de som är bortresta längre perioder. Men tiden för förvarning kanske inte är att lita på då, eller om det kommer ytterligare en när det börjar bli dags.

Är det fortfarande så att om man inte förnyar det när det är dags så ligger behörigheterna i alla fall kvar och det är bara att skicka in intyg, och pengar naturligtvis, om man senare tycker att man behöver sina högre behörigheter igen ????
I så fall funderar jag på att satsa på den varianten då jag inte är i behov av behörigheterna för husbilens skull.

M.v.h. JANKRO.
 
Senast ändrad:

Bennsan

FD HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Tjena Jan-Erik
Jag tror du pratar om att förnya körkortet & då är det så att om du struntar i att förnya allt utom A & B så ligger resten vilande. Dessa kan du när som helst aktivera igen med hjälp av ansökan med bifogad läkarintyg & synkontroll. Så gjorde jag & frugan (när hon levde). Vi som är "sjuka" har en kortare tid mellan förnyelserna (jag 2 år) & skall då styrkas med ett läkarintyg utfärdad av expert inom respektive område. Kommer man inte in med detta inom stipulerad tid så riskerar man att hela kortet ryker. Kostnaden är inte så stor 80:- till Transportstyrelen & 800:- till Landstinget.
 

Bennsan

FD HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Javisst, såvida du inte får ett fysiskt/psykiskt tillstånd (något med hjärtat, hjärnan, diabetes e.d) som enl. Transportstyrelsen kan påverka din förmåga att framföra fordon. Då kan 5 år mellan förnyelserna minskas & med krav om läkarintyg.
 

Wizard

HBK Medlem
Inlägg
4.950
Kommun
Mark
HBK-Nr
5342
Medlemskap
2024
Vid årsskiftet 2012-13 övergick man från 10- till 5 års förlängning av körkort med tung behörighet. Trots att mitt CE-kort inte gick ut förrän året därpå så ansökte jag om nytt kort. Fick 10 års förlängning så nu kör man till 2022 utan att behöva förnya det
:yes::yes:
 

JANKRO

HBK Hedersmedlem
Inlägg
5.518
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2040
Hejsan Wizard, ja min sista 10 års period tar slut i mitten på 2019 och under den tiden så har jag bara lånat lastbil två gånger för lite grustransport samt provat en husbil som var reggad som tung lastbil, men det blev ingen affär. Så det är därför jag funderar på att ha de högre behörigheterna vilande, och låna både lastbil och förare om det skulle behövas någon gång, och sedan vänta tills/om jag ev. känner större behov av behörigheterna eftersom det nu "bara" skulle bli en 5 års förlängning. Jag behöver inte C till husbilen.... sen beror det ju på om man själv klarar läkarbesiktningen :).

Men det är klart, om man inte har kortet så står väl husbilen man vill ha framför ögonen en vacker dag och är reggad som tung lastbil, och då förbjuden att ens provköra.

M.v.h. JANKRO.
 

Bennsan

FD HBK Medlem
Inlägg
5.740
Kommun
Vänersborg
HBK-Nr
12368
Medlemskap
2021
Att ha C-behörighet har ju även en annan fördel. Om man emellanåt vistas utanför Sveriges gränser & råkar ut för en kontroll så slipper man stå & dividera med en polis som inte har klart för sig vad som gäller ett svenskt körkort i EU.
 
Toppen