• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Bodelsbatterier som överhettas!

grötingen

FD HBK Medlem
Inlägg
6
Kommun
Bräcke
HBK-Nr
9385
Medlemskap
2023
Har två bodelsbatterier som laddas upp av solceller! När 220v kabeln kopplades i så hände detta--det ena bodelsbatteriett ,(denna gång den under passagerarstolen gången innan var det de andra batteriet)blir kokhett! Han som installerade solcellerna förklarade att när bilbatterier blir fullt så laddas bodelsbatterierna , därav överhettning?? Han har nu kopplat så att endast Bilbatteriet laddas med 220v, På displayen syns inte längre att 220v är inkopplat?? Är det någon som vet något /har erfarenhet av /kan förklara ? Batterierna ska ju inte kunna överhettas!!!????
 
Senast ändrad:

JonasS

HBK Medlem
Inlägg
1.807
Kommun
Växjö
HBK-Nr
9235
Medlemskap
2024
Sv: Bodelsbatterier som överhettas!

Något är fel!

Laddarna ska ge högst ca 14,4 volt och då blir inte batterierna heta. Blir de varma så kokar syran bort och de blir förstörda.

Hela din anläggning måste kollas noga, batterierna kan vara trasiga med kortslutning internt. Någon av laddarna kan ge för hög spänning osv.

Se till att någon kunnig tittar igenom allt!
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
11.680
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Medlemskap
2025
Sv: Bodelsbatterier som överhettas!

Har du kollat batteriet som blev varmt separat, det finns mer som påverkar batterier än tid. T.ex. att vara hopkopplat med ett annat batteri so får kortslutning.
 
F

F.d. 24550

Guest
Sv: Bodelsbatterier som överhettas!

På vår bil lyste inte lampan som skulle indikera att vi var anslutna till 220v. Det var ett fel i EBL99 som hade fått en strömstöt på mer än 230v och fördärvats.
Vi skickade in EBL till Develec AB i Varekil som lagade det och sen fungerade det hela igen.
Det kostade drygt 2600:- inkl. frakt. Kan det vara något att kolla upp?
Det låter som om det är ett fel i installationen i din bil.

Tag kontakt med Develec AB så får du kanske ett förslag på vad det kan vara. Eller en annan firma som kan allt om Schaudt elblock.

//Evanders
 

JANKRO

HBK Hedersmedlem
Inlägg
5.569
Kommun
Norrköping
HBK-Nr
854
Medlemskap
2040
Sv: Bodelsbatterier som överhettas!

Hejsan, om man läser ditt första inlägg.

"Han som installerade solcellerna förklarade att när bilbatterier blir fullt så laddas bodelsbatterierna , därav överhettning?? Han har nu kopplat så att endast Bilbatteriet laddas med 220v".

Redan där är det något som inte stämmer alls, om du nu inte missuppfattade det han sa.
Bilbatteriet laddas ju aldrig som prio ett av laddaren. Laddaren laddar ju bobatterierna och kan övergå till svag underhållsladdning av bilbatteriet när den är klar med bobatterierna, en del laddar inte alls bilbatteriet.
Om han nu har kopplat så endast bilbatteriet laddas av laddaren vad är nyttan med det. Det sköter ju bilens generator om när bilen är igång. Det behövs ju möjligen som sagt lite underhållsladdning om bilen står länge, men det är ju bobatterierna som skall laddas och underhållas till max när man står kopplad till 230V stolpe.
Även om du har solceller så måste ju 230V laddaren funka till bobatterierna för solen lyser ju inte ibland :p:, och på vår och höst med låg sol så ger de inte mycket laddning alls så då har man ju bara laddning från generatorn när man kör och laddning från 230V laddaren när man är uppkopplad till stolpe att förlita sig på.

Något är väldigt underligt eller missuppfattat, och att batteriet/batterierna blir överhettade av någon anledning måste ju absolut kollas upp, och som nämnts det kan ju bero på batterierna och inte på laddningen.
Den som kopplat syslar han med och kan något om det här, för om han verkligen kopplat bort laddaren som "reparation" för att batterierna blir varma så är något verkligen åt h...... Inte illa menat men fel, fel.

M.v.h. JANKRO.
 

Zero

FD HBK Medlem
Inlägg
1.379
Kommun
Ekerö
HBK-Nr
3061
Medlemskap
2022
Sv: Bodelsbatterier som överhettas!

Kan det inte vara så att det äldre batteriet inte har samma laddningsgrad som det nya och att laddaren då inte tror att det är fulladdat utan fortsätter att överladda det så att det blir varmt. Jag skulle provat att ta bort det äldre och om allt då fungerar som det är tänkt, byta ut det mot ett likadant som det nya.
Sedan kan man ju undra hur det är tänkt, som JANKRO skriver?

Åke
 
F

F.d. 50064

Guest
Sv: Bodelsbatterier som överhettas!

Det är ju det jag säger koppla bort allt
med lite otur börjar det brinna.Blir nervös när jag läser i denna tråden.
 
F

F.d. 24550

Guest
Sv: Bodelsbatterier som överhettas!

Kan lägga till till mitt inlägg ovan att felet i EBL gjorde att bodelsbatterierna laddades bara vid färd, inte när vi stod på 230V. I övrigt märktes ingenting.
 
Toppen