• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Viltolycka!......

F

F.d. 29954

Guest
När allt är helt hundra, den ny preppade bilen spinner som en katt, frugan kan för en gångs skull inte spana efter köpcentra eftersom klockan är 1.30 på natten, Cris Rea sjunger från stereon, drivelinen i Arca vill ge mer, mycket mer, för åttio är ingen fart men måste hållas pga. alla fartkameror, så smäller det. Från ingenstans hoppar rådjuret fram och trots panikbromsning och väjning så träffar den förarsidans nedre kant.

Bang, bogs. Mörkt. Stopp. Varningsblinkers på och ut med ficklampan.
Rådjuret lever men är omtumlad, inget blod, men kanske inre skador? Håller en femmeters avstånd för att inte stressa den ytterligare. Den reser sig, går över diken till åkern och spanar omkring sig bländad av ficklampans ljus.

Inne i bilen är de fastspända hundarna förvånade över körsättet. Siamesen gapar som vanligt, och frugan ger lägesbeskrivning att allt är väl här inne i bilen. Ring till polisen och rapportera säger jag och går ut igen för att inspektera bilen om den är körbar hem de sista fem milen som saknas. Det går, då jag fick liv i den högra ljuset och plastbitarna band jag i hop med hundkopplet.

Ut på åkern igen, där rådjuret försvunnit. Inga blodspår och det sista jag såg av den var inte ens gången haltande, så möjligen har den klarat sig med en rejäl omskakning? Vid sådana här smällar är krockkrafternas fördelning helt avgörande för utgången. Möjligen träffade den med bogen i plastfronten som gav efter med ett brak utan något hård smäll mot vitala delar så som huvud eller annat känsligt.

Varjefall är jaktinnehavs ägaren underrättat och han får väl spana efter med hund, ifall rådjuret inte klarade sig. Svårt att göra mer där.

Väl hemma igen är jag ändå nöjd över utgången. Det kunde gått värre till. Skadorna i bilen är ingen stor problem för mig, trots att jag kan inte välta kostnader till försäkringsbolag, har bara halvförsäkring. Mest nöjd är jag över min egen reaktion vid olyckan. Pulsen ökade inte. Jag kunde behärska reflexen att väja överdrivet och hamna i diket. Inga person skador, som inkluderar husdjuren...Fortsättning följer...
 

Bilagor

  • Viltolycka1.JPG
    Viltolycka1.JPG
    555,4 KB · Visningar: 18
  • Viltolycka2.JPG
    Viltolycka2.JPG
    569,2 KB · Visningar: 11

Dennis & Kerstin

FD HBK Medlem
Inlägg
586
Kommun
Växjö
HBK-Nr
870
Medlemskap
2021
Sv: Viltolycka!......

Hej Big Spender!

Jobbigt när det händer, har aldrig kört på något större djur trotts 30 år i yrkestrafiken......hoppas det förblir så.
Jag funderade på om du är med i älgskadefonden? Dom borde hjälpa.
Om inte är det något att rekommendera.
 
F

F.d. 29954

Guest
Sv: Viltolycka!......

Visst är det trist, men när det väl har hänt, så får man vara glad att det inte blev värre. Många viltolyckor slutar i diket pga. överreaktion. Tack för tipset och för omtanken!

Jag är inte med i Älgskadefonden, vad jag vet, och inte skulle det hjälpa mig, lika lite som helförsäkring. Den här typen skador kräver sin man att laga, då nya delar finns inte. Hade jag helförsäkring skulle följande hända. Bilen bogseras till en skadecenter där man konstaterar att personalen är på semester. Försäkringsbolagets skadereglerare är också på semester. Ingen kan fatta någon beslut. Till slut, jag vet inte om efter hur många veckor, får man en prognos och ser en astronomisk summa som debiterats försäkringsbolaget. Arbetet är utfört halvdant och min semester är förstört.

Nu så räknar jag med att det hela landar kring 2000kr, när jag gör det själv. Har redan beställt nya strålkastare från tyska Ebay för 600kr, bägge, hemlevererat. (de gamla var så där..) Arbetet tar ca 1/2 demontering, 1 dag lagning (som jag inte vet just nu hur) och montering ca 1 dag, plus minus en dag. Det kan jag leva med, då bilen blir samtidigt bättre. Nu har jag också en fullgod ursäkt att neka sonen med sin barnrika familj att komma hit, bara en sådan sak..;)

Frågan är hur slutresultatet blir rent estetiskt. Frugan har redan satt ribban i källaren, då jag skryter med min förmåga och tror att det blir bättre än en ny.. Man skall inte sätta sitt ljus under skeppan....

Vilket fall som helst kommer jag redogöra hur det blir. Just nu är jag mer förbannad på IKEAs köksarmatur som gick av utan förvarning. Hemmet prioriteras högst så det blir en resa till Biltema denna gång, förmodligen samma skit som IKEA har, men har inte tid med finliret just nu....
 

leihag

FD HBK Medlem
Inlägg
96
Kommun
Linköping
HBK-Nr
11558
Medlemskap
2023
Sv: Viltolycka!......

Hej !

Tråkigt när det händer, men kan rekommendera Älgskadefonden 120 kr / år dom betalar ut upp till 7000 kr i självrisk för Polisanmäld viltskada. Rekommenderar även att man har en Assistansförsäkring då kan man få hjälp när det oväntade plötsligt händer.

leihag
 

UR13

HBK Medlem
Inlägg
1.358
Kommun
Gotland
HBK-Nr
9896
Medlemskap
2029
Sv: Viltolycka!......

Tur att ingen av alla individer som var i husbilen, blev skadade.
Lycka till med lagningen av husbilen, går säkert bra.

Har nu anmält oss som medlem i älgskadeföreningen, tack för tipset leihag.
Med vänlig hälsning UR13
 

Kullen19

HBK Medlem
Inlägg
324
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
10670
Medlemskap
2025
Sv: Viltolycka!......

Hejsan,

Lider förstås med din upplevelse Big Spender, inget vidare när det händer, att köra på ett djur alltså. Hoppas du får ordning på allt med bilen.

För oss som har den läggningen att vi vill ställa allt till rätta, och ingår i polisens eftersöksorganisation, så har jag en vädjan till alla medlemmar i klubben.

Om ni har oturen att köra på ett vilt, snälla märk ut platsen där det hände så bra som möjligt. Ta en plastpåse eller vad som helst. Som ni kan beskriva när ni ringer polisen och berättar vad som hänt ( vilket man ä skyldig att göra, förstås pga av lagkrav, men framförallt för det skadade viltets skull)
Det underlättar oerhört när vi jägare som ingår i organisationen kommer ut för att med våra hundar försöka spåra det skadade viltet och se till att avliva det så snabbt som möjligt. Att ha en bra startposition är avgörande för ett bra eftersök.
Det händer otaliga gånger att man på polisens vaga och oprecisa upplysningar inte har en aning var man skall börja. Polisen som svarar har noll lokalkännedom och man får ofta gissa sig fram var olyckan har skett. Men med en riktigt utmärkning av olycksplatsen så är början på vårt arbete en bit på väg.

Detta för det skadade viltets skull....

Tack på förhand klubbkamrater!
 

Hasse-K

HBK Medlem
Inlägg
2.439
Kommun
Helsingborg
HBK-Nr
17594
Medlemskap
2024
Sv: Viltolycka!......

Prova på någon plats där det inte syns om du kan lösa upp plasten med aceton. Funkar det kan du "limma" med legobitar upplösta i aceton, har lagat kåporna på min hoj på det viset. Du ska ha en ganska trögflytande legoblandning. Lös upp baksidan och sprickan med aceton och bygg på med legoblandningen på baksidan.
 
F

F.d. 29954

Guest
Sv: Viltolycka!......

Aceton är en märklig vätska, lättflyktig som bara den. Jag skall testa den så klart, tack för tipset.
Har nu demonterat allting och sett förödelsen. Plastbiten, dvs. hela fronten, är i ett stycke. I höjd börjar den under motorluckan och slutar nedre vid spoilern. Och så går den från den ena sidan till den andra, inalles 2.3 meter lång och ca 70cm hög. Någon typ av thermoplast, kanske något hårdare.
Jag hittade otroligt nog en man i Växsjö som har en ny sådan! Han sitter med en bunt Arca bitar, alldeles nya köpta från en konkurslager för en herrans massa år sedan. Jag försökte köpa av honom bakfönstret för två år sedan när vi köpte Arcan, men han ville ha 7000kr för den så det blev inget. Jag fruktar att detta med frontplasten slutar likadant. Får besked på måndag. Annars så tror jag att jag får ihop det hela någonlunda snyggt med lim/aceton och diverse trix. Inneskrärmar är av glasfiber och sprucka också, där blir det lim aluminium och Pop nitar.
Tur att det är en 26 år gammal bil som har sett en hel del. Ingen väntar sig att den skall vara i ny skick, men man vill inte att den skall se ut som busbil heller... Fortsättning följer....
 
F

F.d. 29954

Guest
Sv: Viltolycka!......

Glasfiber är inte alls lätt att laga, om du menar att man får lika god styrka som en homogen laminat. Jag vet detta från båtvärlden. Utsätter man lagningen för påfrestningar så spricker det vid skarven.

Lagar man med epoxy med enorm skarvyta och absolut petnoga med underarbetet så kan det bli bra. Vinylester är också en bra lagnings harts, polyester den sämsta. Detta alltså i båtsammanhang där ju kraven är lite annorlunda än i en starkt begagnat husbil från 1990.

Jag tänker helt enkelt rengöra och rugga upp ytorna, klippa till en passande alubit av 1.5mm tjocklek, lägga flexibelt lim (multibond) och nita fast den så att alubiten hamnar inåt, osynligt. Jag har gjort så förut vid trasiga skarvar i underredet där det estetiska spelar mindre roll.

Stötfångaren blir däremot svårare att laga. Förstärkningarna på insidan, också aluminium och lim, och där det är möjligt, med nitar. Vissa ställen måste man plasta med flexibel PP och då uppstår frågan, vilken färg fastnar och håller på en sådan plast som frontplasten är gjord av?

Billackare borde veta, men deras lackpriser är inte från denna värld. Förmodligen testar jag någon vettig primer och sedan hammarlack, men dit är det långt än. Jag får jobba med glasfiberbitarna och andra förstärkningar tills jag får besked vad han vill ha för sin ny plastfront på måndag. (Blir nog "Blue monday" New Order..;) )
 
F

F.d. 15918

Guest
Sv: Viltolycka!......

Etylacetat använder man när man bygger plastmodeller, borde fungera på plasten på bilen också. Vissa nagellacksbortagningsflaskor innehåller det, kanske värt att prova.
//Nisse
 
F

F.d. 53814

Guest
Sv: Viltolycka!......

Jag har med framgång använt plastprimer inköpt på Mekonomen.
Jag hittade ingen att spruta med separat färgspruta men moderna sprayfärger är ju rätt bra faktiskt.
 
F

F.d. 29954

Guest
Sv: Viltolycka!......

Huu,Haa, då var det klart! Bilen är återställd för en vecka sedan.

Kostnaden blev strax under tusenlappen. Plus mycket eget arbete. Det hela var möjligt pga. en av forumets medlemmar som - hör och häppna - skänkte mig gratis begagnade bra lampor till bilen. Hemkört och allting! Man blir varm om hjärtat. Svensk kultur när det är som bäst! Den oegennyttiga hjälpviljan. Jag har sagt till han att jag är en tjänst skyldig och förväntar mig att han ringer vid behov..På riktigt alltså...

Det blev omfattande reparation då plast är inte så enkelt att laga. Den derformeras alltid något innan den spricker, så man får slipa lite och limma för fixering. Sedan förstärkningar på avisidan, allt skall vara något flexibelt och Biltemas multibond bedömde jag som lämpligt. Hur den kommer att hålla i längden återstår att se..
Här kommer lite bilder både före och efter....
 

Bilagor

  • SAM_0170.JPG
    SAM_0170.JPG
    555,4 KB · Visningar: 13
  • SAM_0171.JPG
    SAM_0171.JPG
    548,9 KB · Visningar: 10
  • SAM_0180.JPG
    SAM_0180.JPG
    561,8 KB · Visningar: 13
  • SAM_0181.JPG
    SAM_0181.JPG
    559,8 KB · Visningar: 21
  • SAM_0182.JPG
    SAM_0182.JPG
    549,4 KB · Visningar: 33
F

F.d. 30629

Guest
Sv: Viltolycka!......

Otroligt snyggt jobb måste jag säga
00tumme.gif
 
F

F.d. 29954

Guest
Sv: Viltolycka!......

Nu skall ni inte ta i så att jag spricker... Om man nagelfar på de rätta ställerna så visst sjutton kan man se att något har hänt.. Men för en äldre bil är resultatet helt OK. Man behöver inte skämmas för just den saken.
Som sagt, återstår att se hur den håller på längre sikt...Tack alla för stödet!
 

hansyngve0319

FD HBK Medlem
Inlägg
603
Kommun
Kungsör
HBK-Nr
18108
Medlemskap
2021
Sv: Viltolycka!......

Hejsan "Bigspender" eller om man får säga Jocke !
Råkade också ut för ett utspringande rådjur och tusan vad fort det går, hann precis lyfta foten från gaspedalen men inget mer.
Som tur var bara plastskador samt ljusinsats höger sida inga personskador rådjuret dog en barmhärtighetsdöd

Nu är vår HB något nyare än Din så det får bli försäkringsjobb, slapp även självrisken, men tusan vad bra Du repade Er HB, man kanske skulle ha åkt till Dig med skadan, skämt å sido.

Ha det i sommaren och kör försiktigt önskar
Hasse & Ingegerd
 

svabo

HBK Medlem
Inlägg
62
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
20207
Medlemskap
2024
Sv: Viltolycka!......

Hejsan,

Lider förstås med din upplevelse Big Spender, inget vidare när det händer, att köra på ett djur alltså. Hoppas du får ordning på allt med bilen.

För oss som har den läggningen att vi vill ställa allt till rätta, och ingår i polisens eftersöksorganisation, så har jag en vädjan till alla medlemmar i klubben.

Om ni har oturen att köra på ett vilt, snälla märk ut platsen där det hände så bra som möjligt. Ta en plastpåse eller vad som helst. Som ni kan beskriva när ni ringer polisen och berättar vad som hänt ( vilket man ä skyldig att göra, förstås pga av lagkrav, men framförallt för det skadade viltets skull)
Det underlättar oerhört när vi jägare som ingår i organisationen kommer ut för att med våra hundar försöka spåra det skadade viltet och se till att avliva det så snabbt som möjligt. Att ha en bra startposition är avgörande för ett bra eftersök.
Det händer otaliga gånger att man på polisens vaga och oprecisa upplysningar inte har en aning var man skall börja. Polisen som svarar har noll lokalkännedom och man får ofta gissa sig fram var olyckan har skett. Men med en riktigt utmärkning av olycksplatsen så är början på vårt arbete en bit på väg.

Detta för det skadade viltets skull....

Tack på förhand klubbkamrater!

Tänk på att ett skadat vildsvin kan vara MYCKET farligt.
Gå inte ur bilen i onödan om du kört på ett sådant... :eek:
 
Toppen