• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Vägen till Cetinje, ett vackert äventyr i Montenegro.

Två gånger tidigare har vi av olika anledningar kört förbi Kotor utan att se på världsarvet. Idag skulle det bli av! Ett annat efterlängtat önskemål var att köra bergsvägen mellan Kotor och Montenegros gamla huvudstad Cetinje. Den turen förutsätter gott väder utan regn eller dis men gärna med mycket ljus för bildbevisets skull.
Två timmar i världsarvet räckte för oss, visst är det fint men i vår smak kan det inte konkurrera med Monemvasia (Gr), Monsaraz (Pt) eller Monteriggioni (It). Kotor är mera jämförbart med Dubrovnik. I vilket fall som helst, stort är det om man orkar klättra uppför och innanför den gamla befästningsmuren som ligger ca. 125 m. högt upp mot bergets västsida. Våckert och nu har vi sett det!
Dags för vår italienska bergsget att bekänna sin röda färg. Borde inte vara något problem, så mycket nya delar och service den är uppdaterat med. Vägen upp, P1, består av ett trettiotal serpentiner till en max. höjd av 1675 m.ö.h.
Men CHEEEEEESES!!! Vilka vyer! Helt sanslöst! Finns inga bilder som kan beskriva denna upplevelse och ord går inte att uttrycka när man blir andlös. Jobbigt? Visst! Men väl värt det!
På ca. 940 meters höjd, fortsätter P1:an rakt fram till Cetinje men till höger kommer man in i på en smal väg genom Naturreservat Lovcen som också leder till Cetinje.
Vi frågar den uniformerade skogsvakten som talar hyfsat Engelska: "Hur är vägen att köra, finns det snö? Vi har visserligen snökedjor men kör på sommardäck!" - "Nema Problema!" säger han, "Som ni har kört hittills men smalare, endast 2,5 m. bred med mötesfickor! Upp till 30 cm snö vid sidan om vägen kan förekomma men jag lovar att själva vägen är fri från snö och torr!"
Vi får svälja några gånger men tar sedan beslutet: "Vi gör det!" Han fortsätter, hövligt och vänligt: "Mycket vacker natur med milsvida panoramautsikter till tre städer, och ni får parkera och övernatta vid hotellet om ni vill, helt gratis!" Jag betalar 4€, får två biljetter och ett kvitto, han öppnar bommen och alla vinkar vi glatt.
Vi behövde inte ångra oss, vi tog det lugnt, och utsikten på Kotorbukten blev bara bättre på 1120m. vid 42.4175,18.8036 och på 1276m. vid 42.4008,18.7936 Häpnadsväckande, enastående, fantastiskt!! Längre in i parken på 1675m fanns den högsta utsiktsplatsen över hela parken vid 42.4049,18.8135 och på en annan bergstopp ligger först tunneln till, och sedan själva Njegosev Mausoleum där PetarII Petrovic-Njego har sin sista vila. Vi övernattade på parkeringen vid Motell Odmaraliste Rekreativt utbildningscenter , en stor sportanläggning, här liksom vid mausoleut, log det ganska mycket snö kvar. Dagen efter kom vi ner till Cetinje, en mycket sliten stad. Är det fortfarande krig här? frågade vi oss. Från Cetinje går en större väg till Podgorica men alla vägreparationer gjorde den långsam. Podgorica idag, är mycket modern, staden blev fullständigt sönderbombad under WW2. I morgon skall vi se om det finns något kvar av det gamla Podgorica.
När spänningen är som bäst och vackrast! På två dar har vi sett världsarvet Kotor, hela Kotorbukten högt uppifrån, ett naturreservat i snön, Peters Mausoleum, Cetinje den gamla huvudstaden och Podgorica den nya.
Andra dagen slutar på enda ställplatsen strax utanför staden, Autocamp Izvor. Här finns 8 platser med el, VA, Wifi, toaletter, m.m, allt inklusive för 10€,

Denna tripp var välplanerat sedan något år tillbaka. Jag kan verkligen rekommendera den om man har god körvana, gillar att ratta mycket och har en husbil som inte är allt för stor, en plåtis gör sig bäst, men definitivt inte under högsäsong då det är mycket trafik här. Vägen P1, rakt fram mot Cetinje vid parkingången, se länken ,skall gå bättre att köra för lite större husbilar. På reservatets småvägar har jag svårt att se att exempelvis en 9 m. 5 tonnare, skulle kunna möta övrig biltrafik på ett säkert sätt. Många turister trafikerar vägarna här på sommartid med personbilar och även mindre turistbussar, de senare dock inte i parken (antar att de bara släpps in från Cetinjehållet). Som vi kunde se idag fanns inga begränsningar för vägen, varken i vikt, bredd, längd eller höjd. Det fanns en tunnel utan höjdangivelse (uppskattningsvis 4,5m). I reservatet fanns långa sträckor med dålig väg, bredd 2,5 m. utan mötesfickor. Vi hade inte gärna backat med 30 cm snö på varje sida men vi mötte ingen! En månad senare hade vi inte gjort det med vår husbil p.g.a. den ökande trafiken och för två veckor sedan var det fortfarande för mycket snö.
Julian

1611-1.JPG
1611-2.JPG
1611-3.JPG
1611-4.JPG
1611-5.JPG
1611-6.JPG
1611-7.JPG
1611-8.JPG
1611-9.JPG
 
Senast ändrad:

Marianne & Ranko

HBK Medlem
Inlägg
5.171
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
12537
Medlemskap
2025
Sv: Amstel på Kreta

Tack Julian, tack för fantastisk fin information och fantastiska bilder. Din bättre halva + du är klubbens riktiga ledstjärnor, trendskapare & vägvisare : )
Vi snirklar oss hemåt från Iberia halvön och har redan börjat planera sommarens äventyr...

Operahuset i Valencia (bara några dagar sen):
Pavarotti.jpg
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Tack Ranko, för den vänliga och uppmuntrande beskrivningen! Själva har vi svårt att se oss som några "ledstjärnor, trendskapare & vägvisare" men det låter onekligen fint!
Det vi gör är att försöka hitta de sista möjligheterna till ett "fritt husbilsliv" som vi inbillar oss att det var under förra århundradet (före 2000), vi hade ingen husbil då, vi seglade mest. Många andra i Husbilsklubben.se kan intyga hur det var då, utan trängsel, utan motsättningar och utan aso-beteenden. Även vi inbillar oss nämligen att det "fria husbilslivet" snart är ett minne blott. Vi började 2009 och är nu inne på det åttonde året. Enbart på de 8 åren har vi sett en väsentlig skillnad. Å andra sidan inbillar vi oss också att vi under vårt återstående husbilsliv skall hinna få uppleva just det där "fria", innan det hårt reglerade och begränsande husbilslivet blir verkligheten. Observera att jag inte lägger en negativ värdering i reglering och begränsning. Även jag antar att det helt enkelt är nödvändigt, om antalet husbilar fortsätter växa så explosivt som det har gjort, på senare år. Jag tror inte att jag överdriver när jag påstår att antalet husbilar, utefter framförallt Spaniens och Portugals kuster, de senaste två åren, har fördubblats.
För att finna det vi söker måste vi alltså åka till andra platser eller under andra tider på året. Några stigfinnare är vi verkligen inte. Jag förmedlar bara andras kunskaper och följer oftast andras reseberättelser. T.o.m. turen genom det montegrinska naturreservatet blev vi tipsade av en trevlig skogsvaktare! Kommunikation är viktig! Det är så det skall fungera, alla lär vi av varandras erfarenheter och vidarebefordrar information. Min enda förtjänst är möjligtvis att jag förmedlar information numera enbart på Svenska och exklusivt för Husbilsklubben.
Hälsningar, Julian
 
Senast redigerad av en moderator:

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Jo men! Vi stod en lugn natt på Autocamp Izvor, några km norrom Podgorica. Vädret var mulet (hela dagen).
Vi gav staden en chans men lyckades inte hitta något! Mest p.g.a. otroligt mycket bilar av mycket varierande storlek, ålder och skick. Här fanns allt från äldsta öststatsmodell till modernaste Merca. Bilar överallt, kors och tvärs, ingen följer regelverket och många poliser försöker förgäves bringa ordning i detta kaos. Försök att kryssa igenom detta virrvarr vid lunchtiden i Podgorica City! Att kryssa i styv kuling i motvind och motström genom Malö Strömmar utan motor, är en bagatell i jämförelse. Det som förvånade oss mest, var att ingen grinig bergsman var otrevlig eller ohövlig, de var mera nyfikna och förvånade att se oss kryssa genom Podgorica. Nu har vi viss vana av tätt storstadstrafik, även med husbil men jag vill inte rekommendera detta och vi lämnar alltså staden där den ligger. Vi klarar oss utan och ni som läser, har inte missat något. Men visst är det kul! Landet har en vacker spännande natur, befolkningen är reserverat, kusten exploaterat till bristningsgränsen av kapitalet men inåt landet mycket sevärt. Smutsigt där det bor folk och acceptabla till mycket dåliga vägar. Uniformerade myndigheter, tullare, poliser, soldater m.m. är som hämtade ur gamla öst. Skogsvaktaren som mötte oss var antagligen ett undantag, han talade rel. god engelska, de andra var snorkiga (läs reserverade, uttryckslösa) och kunde ingen engelska.
Nu kan vi i alla fall, utan att ljuga, säga att vi har sett Montenegro! Dags för Albanien!
I en liten by Tuzi, på väg M18 till gränsen, handlar Stina lite lokala livsmedel och jag blir sittandes på en parkbänk med en man som i många år har bott i USA. Han hade inte mycket till övers för NATO (läs USA) som bombade alla militärförläggningar och många civila mål inne i Montenegro 1999, detta trots att montenegrinskt militär som var allierade med Serbien, redan hade dragit sig tillbaka från Kossova dessförinnan (hans utsago)! Det kan förklara bitterheten hos en del av befolkningen som vi tydligt upplevt tidigare år, men i år har vi också upplevt mycket vänlighet, hjälpsamhet och hövlighet. "Di ä allt snälle", Montenegrinerna! Som folk är i allmänhet.
Jag kanske redan har nämnt det men Montenegro har ingen egen valuta och använder genomgående Euro som valuta fast de har en bra bit kvar till EUanslutning (min högst personliga åsikt).
Om väg M18 (E762) till gränsen i Montenegro, var mycket dålig, trots eller tack vare att det arbetas långsamt på den, så var vägen från gränsen in i Albanien SH1 (E672) helt ny! Hög europeisk standard! I alla fall, fram till Lake Shkodra Resort & Camping, för längre kom vi inte, varken igår eller idag och kanske imorgon. Solen lyser, 18 gr, inte ett moln. Vilodag(ar)! Tvättdag!
Campingen har stängt från 1 nov till 1 april men är bemannat med folk som sköter underhåll. Vi får stå där gratis bara vi inte räknar med att något av campingservicen fungerar. Vi kan tömma, har tillgång till vatten, el, varmdusch (på e.m. när solen har värmt vattnet), Wifi, fick låna en tvättmaskin 2x. Vad är det som inte funkar? Vi saknar inget annat än restaurangen. Talade på morgonen med Nico, engelskt bildat Alban som äger (tillsammans med sin engelska fru) etablissemanget, vi får stå här utan avgift så länge vi behöver. Det gäller alla som under vintersäsongen har vägarna förbi och inte har någon annanstans att ta vägen, bara de inte ställer krav! Generöst! Min stilla undran blir då: Finns det folk som vågar ställe krav när något är gratis? Vi får väl se vad vi är villiga att betala, det vi får här, är ju ändå inte gratis för Nico!
En stor bra camping med goda faciliteter och stora platser, klicka på länken ovan och se själv. Där finns även mycket annan information om sevärdheter i Albanien.
Restaurangen vet jag från tidigare år, har mycket god mat till billiga priser.
Visst är det ensamt här just nu men det var ju det vi sökte, Lebensraum!
Vår position!
Hälsningar, SBJ / Julian




1611-10.JPG
Floden Moraca nedanför Autocamp Izvor
1611-11.JPG
Autocamp Izvor, Podgorica
1611-13.JPG
1611-14.JPG
Lake Shkodra Resort & Camping
1611-15.JPG
Vilodag på Resort
1611-16.JPG
 
Senast ändrad:

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Glömde berätta en sak för de oinvigda som läser våra äventyr.
Jag är medvetet noga med att lägga till positionslänkar (blåmarkerade) som visar våra olika positioner i Google Maps. Klicka på dem! Vetja!
För längst ner på GoogleMaps kartan i Earth View finns oftast många bilder eller StreetView. Dessa bilder har andra vänliga själar lagt där och bildkvalitén är oftast mycket bättre än vad jag själv kan åstadkomma. Bilderna visar oftast tydligt hur det ser ut på det aktuella stället. Klicka på bilderna! Vetja!
Detta var onödigt att berätta för dem som redan visste men för dem som inte visste kanske det ger en aha-upplevelse! :D Zooma in, skall man förståss också göra, då får man andra bilder. Google är la fantastiskt !?1?!
Julian
 
Senast ändrad:

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Några kanske undrar vad föregående inlägg gick ut på? De där bilderna syns faktiskt inte på min padda. Jag jobbar mest med laptop för att den är totalt överlägsen en padda i nästan allt. Text- och bildbehandling på en padda skulle jag få spader av efter fem minuter. Paddan används dock flitigt till planering och navigation med MAPS.ME och Here resp. Funkar kanon! Jag kan även sitta och slösurfa med paddan. Det var då jag blev besviken när jag klickade på positionslänkarna till Google Maps! Inte kom där några bilder inte.
Min fråga till dom som kan detta! Är det bara på Android-Padda som GoogleMaps inte visar platsbilder! Eller är det en inställning som saknas eller är fel? Någon som kan upplysa mig?:confused:
Julian

PS Vill minnas att de bilderna kom först med W10 men jag kan ha fel! DS
 
Senast ändrad:
B

Båtis

Guest
Sv: Amstel på Kreta

Tack för härlig tur, men lite väl smala vägar för vår bil. :spinny:
Så jättekul att följa er och Lake Shkodra Resort har vi också besökt.
Det där med paddan känner även jag igen och eftersom jag har min blogg så funkar det inte att jobba med den där. Tacka vet jag datorn :)
Funkar inte med bilder i Google maps, på våran padda heller.
Vi gillade Albanien ....men inte alltid vägarna där.
Ha en fortsatt trevlig resa, jättekul att följa er.
Maggan och Ingemar
Pensionärsvil(l)an
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Även idag var det sol på en klarblå himmel! På natten 12 gr. och mitt på dagen närmar sig 20.
Vi får dra oss en bit söderut igen, men vi har fått några nya uppslag till kulturell sightseeing. Gamla bron vid Mes "Ura e Mesit", ca. 5 km nordost om Shkodër. Byggdes kring 1780 över floden Kir, av en Osmansk Pasha. Vackrast och bäst bevarade bron från Osmanska Rikets tidsperiod då gamla handelsvägen mellan Shkodër och Pristina byggdes.
En gammal borg skall vi hinna med också. Rozafa Castle, började byggas på en 130 m. hög kulle mellan floderna Buna (Bojana) och Drini (Drin) så tidigt som 350 år före år 0. Nord om borgen byggdes sedan staden Shkodër. Antikens Illyrer bodde här först sedan kom i ordning, Romare, Venetier, Osmaner, Albaner, Montenegriner och Albaner igen. Historiskt viktig plats som har belägrats många gånger. Vår parkering på mycket snett underlag, här! Lägger till en kort YouTube filmsnutt. Ser ni den, har ni sett lika mycket som vi idag!
Nedanför borgen finns en helt nyöppnat Camping Legjenda,
För att vara exakt, position här!
Nej, nu får det räcka! Vi hinner inte se alla campingar häromkring, även om denna skall vara mycket fin.
Vi reser vidare söderut på SH1. Handlar på en större Supermarket innan Bushat och upptäcker att vi inte hinner till Berat innan mörker. Vi har ju våra holländska bekanta på Camping Albania i Barbullush, vi svänger av mot Bushat och Barbullush. Även denna camping är numera stängd vintertid men vi är gamla kunder och får komma in och ställa oss där. Gissa? Gratis igen! Deras Wifi är det i alla fall inget fel på.
Genomgående har vi hittills i Albanien kört på utmärkt fina, oftast helt nya vägar. Albanien tar sig. En subjektiv bedömning men det ser ut som Albanien klart har gått om Montenegro vad gäller vägstandarden. Om de ändå kunde få ordning på sin sophämtning också! Fan, vad de grisar med soporna, Albanerna! Det finns sopcontainrar men de hålls inte stängda ordentligt. Fattiga barn som inte får gå i skola och i stället rotar och tömmer sopcontainrar efter något nyttigt, inte lägger de tillbaka det de plockar ur, hundar, katter och fåglar gör resten. Tråkigt!
I mötet med Albanerna förvånas vi fortfarande över hur gästfria, hjälpsamma, nyfikna, positiva, vänliga och öppna de är. Roligt!
Julian

PS Camping Albania fins inte längre, stängde 2018 för att aldrig öppnas mer!? Campingen var Albaniens första och länge den enda sedan 199X? Men Legjenda är en fullgod ersättare och flera andra campingar har kommit till på senare år men Shkodra Resort ligger f.f. i topp trots att den ligger rel. långt från Shkodër. Legjenda har den stora fördelen att man kan lämna husbilen och promenera in till Shkodër City. 2020-02-10 DS

1611-21.JPG
1611-22.JPG
1611-23.JPG
1611-24.JPG
1611-25.JPG
1611-26.JPG
1611-27.JPG
De sista tre bilderna vill jag egentligen inte visa, tråkigt och negativt!
Men jag är realist och räds inte sanningen! Det skrämmer bort många turister.
Därför skall jag även skicka dem till Albanska Turistdepartementet och jag har betydligt värre bilder än dessa!
1611-28.JPG
1611-29.JPG
1611-30.JPG
 
Senast ändrad:

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Men att köra bil är inte Albanernas starkaste sida, man får kontinuerligt tänka åt sina närmaste medtrafikanter och förutse vad de eventuellt kan tänkas göra för galet.
Flickorna på Camping Albania ville under inga omständigheter ha någon ersättning, vi fick bara lova att vi kommer tillbaka när allt på campingen fungerar som det ska igen. Albanska myndigheter har tydligen börjat ställa krav även på campingarna!
Vi åker vidare söderut och får uppleva några riktigt dåliga vägar som vi känner igen från tidigare år. Vi är vana nu, så det stör oss inte så mycket. Jag har sänkt däckstrycket, fram till 4 bar, bak till 4,5 ,känns bekvämare och underlättar klättrandet i hårnålskurvor. Kursen var n.l. utlagd till Krujë. I Krujë finns mycket sevärt, men det är också mycket svårt att ta sig dit. Från 140 till 560 m. uppåt på 3,5 Km, ger en fin stigning som i några serpentiner lutade 20% i kraftiga kurvor, värst är det längst upp i själva byn Krujë som ligger som klistrat mot bergssidan.
Vi har idag bevisat att det går med normalstor husbil men vi skulle ha föredragit en plåtis. Väl värt mödan dock! Parkeringsplatsen längst upp är plan och rel. stor. Krujës Old Bazar är gullig men även en turistfälla. Skanderbeg National Museum är präktig vacker, rentav fantastiskt. Krujë Castle som ligger bredvid, är vacker men imponerade ändå inte riktigt. Kanske beror det på att vi har sett några borgar vid det här laget. Sammanfattningvis, en givande kulturell vinst till ett pris av spännande körning. Ner kom vi utan missöden! Tirana nästa!
Fredag eftermiddag kl.16.00 kröp vi, fyra filer i bredd, in i Tirana. Många nyrika Albaner i Merca och BMW kryssar fram, de äger vägen och är odödliga. Faktiskt en kul upplevelse. Efter en timme är vi framme vid målet, en ställplats på parkeringen vid Hotel Baron, VA, el, Wifi och tillgång till vackert badrum i hotellet. 15€ natten. GoogleMapsPosition-HotelBaron
Bra restaurang. Vi pratar länge med trevliga ägaren och hans personal, i baren, där vi bjuds på alldeles för stora Grappa och Raki. Hungriga var vi, och snabberusade blev vi! Kl.19.00 åt vi middag på deras fina restaurang. God mat och öl gick på 13€ för två. Det är billigt i Albanien!
Återstår bara att sova ruset av sig!
Vår position!
Julian



1611Kruja-21.JPG
1611Kruja-22.JPG
1611Kruja-23.JPG
1611Kruja-24.JPG
1611Kruja-25.JPG
1611Kruja-26.JPG
1611Kruja-27.JPG
1611Kruja-28.JPG
1611Kruja-29.JPG
1611Kruja-30.JPG
 
Senast ändrad:

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.732
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Sv: Amstel på Kreta

Kul land. Jag skulle få svårt att passera antikaffärerna utan att köpa något blåshorn av något slag.

Såg att det gick att boka hotellet för 193kr på Hotels.com . Ganska nära ställplatspriset. Vad åt ni? Vad får man för godsaker i fjärran land?
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Kul land. Jag skulle få svårt att passera antikaffärerna utan att köpa något blåshorn av något slag.

Såg att det gick att boka hotellet för 193kr på Hotels.com . Ganska nära ställplatspriset. Vad åt ni? Vad får man för godsaker i fjärran land?
Jag har också svårt att inte köpa roliga saker men måste tänka på vikten, husbilens alltså!:cool: Vi måste ha plats och vikt kvar åt grekiskt keramik och olivolja!
För 5€ till kunde vi fått ett rum för två personer men vi trivs i husbilen, byter inte gärna säng.
Jag brukar inte lägga ut bilder på vad vi äter men kan berätta att det var "vealsteak with fries & vegatables" smakade utmärkt, även Tirana-ölen var bra. Inte särskild kulinariskt men å andra sidan måste jag även tänka på den andra vikten:)
Kul är bara förnamnet, i all bedrövelse med fattigdom, sopor, trafik, vägstandard, gatuhundar, m.m. så har vi väldigt roligt åt många situationer. Vi hyser dock gott hopp och tror att Albanien snart kommer att "resa sig ur askan", de är väl värda det, snällt folk med en spännande kulturell bakgrund.
Julian
 
Senast ändrad:

Daniel K

FD HBK Medlem
Inlägg
837
Kommun
Luleå
HBK-Nr
8801
Medlemskap
2022
Sv: Amstel på Kreta

Några kanske undrar vad föregående inlägg gick ut på? De där bilderna syns faktiskt inte på min padda. Jag jobbar mest med laptop för att den är totalt överlägsen en padda i nästan allt. Text- och bildbehandling på en padda skulle jag få spader av efter fem minuter. Paddan används dock flitigt till planering och navigation med MAPS.ME och Here resp. Funkar kanon! Jag kan även sitta och slösurfa med paddan. Det var då jag blev besviken när jag klickade på positionslänkarna till Google Maps! Inte kom där några bilder inte.
Min fråga till dom som kan detta! Är det bara på Android-Padda som GoogleMaps inte visar platsbilder! Eller är det en inställning som saknas eller är fel? Någon som kan upplysa mig?:confused:
Julian

PS Vill minnas att de bilderna kom först med W10 men jag kan ha fel! DS

Klicka på ortsnamn eller liknande som uppladdade bilder är knutna till i Google Maps så dyker det upp en list till vänster med bilder och annan info. Om vi förslagsvis duttar med fingret på Lake Shkodre Resort på iPaden så ser vi att där finns 23 fina bilder att beskåda. Antar att det funkar på liknande sätt på en Androidplatta. För övrigt.. tack för en mycket trevlig reseberättelse. :)
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Har förstått att ni har hund med er på resan. Hur fungerar det att åka genom Albanien med hund, tänker på när man kommer in i EU igen?
Inga som helst problem, varken in eller ut! Ingen kollar något heller med avseende på hunden, varken in eller ut. Italienska och Grekiska rederier vill ha reda på om du har hund med dig endast av en anledning: ta ytterligare betald mellan 25 - 50€ utan någon annan service än en bur på övre däck, i fall du inte vill ha kvar den i bilen under resan.
Kolla dock med ditt försäkringsbolag om hunden är sjukförsäkrad i Montenegro och Albanien.
Veterinären vet vad hunden behöver vaccineras mot i resp. land. Reglerna och vaccinationskrav i resp. land är samma som EU-regler.

Viktigt! Rabies testet, Titrering av Rabiesantikroppar, skall var inskrivet i passet på sida 12, i annat fall kan man få problem vid återinträdet till EU efter vistelse i 3e land. Sällsynt, men träffar man på veterinärtullaren vid gränsen kan det ändå hända. Löser sig oftast, men kan dra på sig dyra extra kostnader och flera dagars uppehåll.

Julian
 
Senast ändrad:

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

"Long time, no hear!"
Vårt liv har varit så händelserikt de sista dagarna att vi inte haft tid att meddela oss.
Det kommer när vi har vilat upp oss, vilket vi får chansen till från och med i e.m. då vi kom fram till första av resans viktiga delmål!:)
Gissa var vi är?
1612-01.JPG
Julian
 

Boo

HBK Medlem (P)
Inlägg
894
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
1025
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Ser härligt ut - kanske nära Pogradec vid Ohrid-sjön?
Eller - stopp och belägg, gräsmattan liknar den på "Sagiada 2" i vår lista! Isåfall blir det säkert härlig maritim middag nere i hamnen ikväll! Kalispera!
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Apollonia, 19 mars 2016
Det tog sin tid! Och då menar jag inte att sova ruset av sig men att komma ut ur Tirana!
Vad oss beträffar har den seglat upp till första plast på listan över kaotiska storstäder i Europa. Att hitta en parkering nära centrum var fullständigt omöjligt, så vi snurrade runt där några varv, bland miljoner bilar, en lördag förmiddag i Tirana Centrum. När vi skulle ut därifrån blev det stopp precis överallt i hela city. Var det vi som orsakade det? När vi försökte vara smartare än Tiranaborna och tog genvägar genom ytterområdena hamnade vi på gator i slummen som liknade en svart puckelpist, sedan kom vi till den största marknad vi någonsin sett, en romsk marknad där de antagligen säljer alla de saker som de har plockat ur sopcontainrarna. Förlåt mig mina fördomar som jag vet att jag har, men mina ögon kan inte ljuga. Cheeses, vilken fattigdom det finns kvar i Europa!
Nåväl det sevärda äventyret tog hela fyra timmar och när vi väl kom loss befann vi oss på en mycket fin motorväg SH2 från Tirana till Durrës. Söder om Durrës kunde vi pusta ut, äta en mycket sen lunch och ta en promenad med Bonnie på stranden i det fortsatt vackra och varma vädret.
Nu har vi sett Tirana! Nu är vi mätta på storstäder och det vackra inlandets bergsklättringar, vi skippar Berat Castle och tvivlar på Gjirokastër, för denna gången. Motortrifikleden SH4, som bara blir bättre för varje år, leder oss ner till Fier och vi beslutar att övernatta på parkeringen till arkeologiska museet och borgen vid Apollonia. Vägen från Fier, SH94 till Apolonia, är visserligen ingen "puckelpist" men väl en "röd pist"! Man vänjer sig! Allt i detta fantastiska land växlar med ofattbara kontraster. Idag kom vi fram till att vi inte vill vara en åsna i nästa liv, de är så söta men ack vad de får jobba hårt! Efter åsnevagnen kommer ofta det grymtande motorljudet från en 4x4 lyxbil, modell stor och dyr, som otålig vill köra om. Den sämst tänkbara landsväg kan plötsligt förändras till en modern hög standard motorväg. Lyxiga moderna villor kan byggas med fattiga småjordbrukare som grannar på ena sidan och en stinkande olaglig soptipp på andra sidan. Man vänjer sig! (läs avtrubbas!)
I morgon skall vi först besiktiga Apollonia för andra gången, därefter ökar vi farten ner till Grekland.
Vår position vid Apollonia.

VH SBJ / Julian
1611Tirana-31.JPG
På begäran av Ralph
1611Tirana-32.JPG
Vår ställplats i Tirana, Hotel Baron.
1611Tirana-35.JPG
En liten del av marknaden genom framrutan, jag vågade inte plåta det jag ville.
1611Tirana-37.jpg
Albanernas kamp om livet
 

Amstel

HBK Medlem
Inlägg
2.420
Kommun
Orust
HBK-Nr
3309
Medlemskap
2024
Sv: Amstel på Kreta

Ser härligt ut - kanske nära Pogradec vid Ohrid-sjön?
Eller - stopp och belägg, gräsmattan liknar den på "Sagiada 2" i vår lista! Isåfall blir det säkert härlig maritim middag nere i hamnen ikväll! Kalispera!
Nja! nästan rätt! Sagiada Strovili. Här finns tyvärr ingen restaurang men det var lugnet vi sökte och fann i "vårt" Sagiada! Tradition (fler än 3 gånger), första anhalten direkt innanför gränsen till Grekland. Gratis inkl. dusch, 5m. från husbilen!
Kalispera! Boo&Lisbeth
Stina&Julian
 
Senast ändrad:
Toppen