• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

M

MatsFo

Guest
Hej,

Jag försöker få någon ordning på detta med batterförbrukning och skulle vilja kolla så att jag räknar rätt.

Vi har 3x95Ah = 285Ah nya AGM batterier. De var helt fulladdade på förmiddagen den 25/9 (alltså fyra dygn sedan).

  • Just nu är det ca 12,0V i batterierna. Jag hittade ett ställe på nätet där det skall innebära att de är lite mindre än 50% av totala kapaciteten (inte den vi kan utnyttja). Vi har alltså gjort av med ca 150Ah på batteriet?
  • Då vi kör får vi ca 50A till att börja med från generatorn, det minskar ganska snabbt till 30A. Jag uppskattar att vi kört ca 6t på denna tid och tar ett snitt på 40A, 6hx40A ger då att vi tillfört 240Ah.
  • Solcellen ger inte så mycket nu (högst 3-4A) och det har dessutom varit dåligt väder flera dagar så en blygsam uppskattning är totalt 30Ah från den.

150 + 240 + 30Ah blir då ca 420Ah som vi gjort av med på dessa 4 dygn, eller ca 105Ah/dygn.

Vi har kört med kylskåpet på generatorn fram till idag då jag tänkt köra den bara på gasol för att se om vi får mer laddning, och det är ju en också en felkälla i ovanstående, antar jag. Men då åt det positiva hållet såtillvida att vår dygnsförbrukning blir lite mindre.

Finns det några fler felkällor eller har jag tänkt/räknat fel någonstans?

Jag är i desperat behov av mer el utan elstolpe och tittar på vind, sol och elverk utan att finna den självklara lösningen för oss....

tacksam för svar och tips :)

/Mats
 

Wberger

HBK Medlem
Inlägg
3.236
Kommun
Lund
HBK-Nr
2577
Medlemskap
2024
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Många som står stationärt har en extra solpanel i rätt riktning och vinkel utanför bilen. Då kan panelen leverera 50% extra.
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Jeg ville regnet noe lavere snitt på ladningen fra bilen, de 50A tror jeg er enmeget kort tid - 30 - 35 A er nok et riktigere snitt ved korte kjørepass, og enda lavere ved lange. Men så lenge vi er over 20A til batteriene så vil ikke CTEK Dual gi noen som helst forbedring uten smartpass og egne grove kabler mellom bil og bo batterier.

Kylskåpets innvirkning er avhengig om 12V forbruket er hentet direkte med egen kabel fra bilbatteri eller fra elblokk - ved direkte kabel så er det bare på bilsiden en kan optimalisere mer etter Bredo sine beskrivelser. Om kylskåpets forbruk deler kabel med elblokken så vil dette forbruket medføre noe spenningsfall som hindrer toppladning av bobatteriene.

Alle forbruk i bilen går til fratrekk på hvor fort en kan lade opp bobatteriene, men på mange husbiler i dag er dynamoen gjerne på over 100 A (mon har 180A). I praksis er det spenningsfall i kablene som begrenser ladningen.
 

aake

FD HBK Medlem
Inlägg
4.456
Kommun
Krokom
HBK-Nr
1270
Medlemskap
2021
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Det är länge sedan jag hade annat än kompressorkylskåp, men vad jag minns så brukar gasolkylskåpen vara tämligen energislukande vid eldrift, vilket kanske förklarar denna stora elkonsumption? Prova att i möjligaste mån köra kylen med gasol.
Lite drygt 100 Ah per dygn är vad jag förbrukar mitt i vintern trots att jag har dieselcentralvärme och alltså kompressorkyl.

aake
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
11.682
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Medlemskap
2025
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Du borde nog först försöka få ned din elförbrukning, det tar mycket lång tid att fulladda en så stor batteribank via körning.
 
M

MatsFo

Guest
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Hej allihopa och tack för svar.

Jag har lite svårt att tro att kylskåpet skulle göra någon större skillnad, när man ser att batterierna kan ta emot 50A från början men att det sedan sjunker ganska fort, då verkar de ju få det de kan ta emot, bortsett från ev. lite lägre spänning vilket jag inte vet om det gör särskilt mycket. Kylskåpet går via Elektroblocket.

Enligt uppgift ska jag ha en större generator på 180A om jag kommer ihåg rätt, men jag har inte kollat vad som verkligen sitter i. Men ju mer ni ser till att jag förstår, desto mindre verkar det spela roll...

Det Knut sa, om att jag räknat för högt, tror jag också på nu när jag tittade lite närmare på det Det finns en fördel med det, att jag precis nu har fått ner min dygnsförbrukning till ca 90Ah/dygn, eftersom ovanstående kalkyl var beräknad på för mycket laddning vid färd :).

Men om jag förstår aake och Montreal rätt så är det fortfarande ovanligt högt, och speciellt med ditt exempel aake så inser jag det. Jag skall kolla lite, men jag har just bytt till LED som om jag minns rätt drar 2A om jag sätter på alla 23 lamporna samtidigt (vilket vi aldrig gör).

Vi har en liten speciell situation, min fru är sjuk och vi har varit ute och åkt, i Sverige, sedan början av januari (ca 5,500mil just nu(!)). Jag arbetar från husbilen med en bärbar dator och 2 stora surfplattor (batteriet till en av dem är på 9,5Ah och det omsätter jag minst en gång om dagen). Då frun är mindre sjuk kan hon titta på TV hela eftermiddagen/kvällen, och ibland inget alls.
Vi behöver oftast vara ifred då vi stannar för kvällen/natten på grund av det och då söker vi oss till parkeringar på småvägar m.m., långt ifrån någon el :)

Jag skall räkna lite mer på vår elektroniska förbrukning men jag tror inte vi kan göra så mycket mer med.

Då återstår ju att öka på solcellerna vilket inte är någon större nytta för vintern. Vind är för osäkert, Efoy eller VeGa för dyrt.
Då återstår egentligen bara att köra mer (vilket jag verkligen inte vill) eller ett elverk för att ladda. Men då jag laddar med el tror jag aldrig jag fått upp mer än 15-20A i laddningen från min EBL.
Om jag då saknar mellan 30-60Ah/dygn måste jag ju köra ett elverk mellan 1 1/2-3h/dygn, eller hur?

undrar,
/Mats
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
11.682
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Medlemskap
2025
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Det låter ju som att ett elverk, plus kanske ibland camping är ett bra alternativ. Du kan ju också kolla tv:n om den är lite större och inte Led kan den ju dra en hel del. Laddarna till Paddor och dator kanske går över inverter, det ökar i så fall förbrukningen ganska rejält, särskilt om den är kraftig, men även små kan ha en alldeles för dålig verkningsgrad. Köp i sådant fall 12V laddare till apparaterna. Tänk på att alltid stänga av en inverter när den inte används, tomgångsförbrukningen är ofta förvånansvärt hög.
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Mats, jeg kjenner til dine problemer - har noe av det samme selv. Mye har jeg gjort og mye er fortsatt mulig hos meg.

Ladning av bly-batterier er en sak for seg, de har en indre motstand som ikke er ubetydlig - denne sammen med motstanden i kablingen fra ladekilde til batteri setter grense for hvor mye strøm som kan dyttes gjennom før spenningen inn på batteriet ikke er over minimumsverdien for denne strømstyrken.

Vi måler i hovedsak ett sted på kabelen - ved elblokken, for å kunne se ladespenningen trenger en å måle direkte på batteriene. Litt regning på typiske kabler i en husbil gir fort et spenningsfall på 2V eller mer ved strøm over 50A. Ut fra ohm lov U=R*I -> 2V=R*50A -> R= 1/25 ohm -> 0,04ohm noe som tilsvarer omlag 5 m kabling med 6 kvadrat kabel!!

Om dynamo gir 14,5V og en har 2V spenningsfall til bobatteri så lades det med 12,5V - men så må en regne inn motstanden inne i batteriet og det forteller meg at 50A klarer du ikke å mate til et batteri som er over 12V.

Mer kommer senere om det er nødvendig - jeg må fortsette å rydde før flytting.
 

Lena & Björn

HBK Medlem
Inlägg
1.609
Kommun
Kungsbacka/Lefkas
HBK-Nr
14101
Medlemskap
2024
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Håller med flera av tidigare inlägg.
Börja med att minska strömförbrukningen, på alla tänkbara sätt. Varje Watts minskning betyder jättemycket. Undvik invertrar, kör direkt på 12 volt där det går. Musik kör vi från paddan till en bluetoothhögtalare med egna batterier. All belysning är LED. TVn är ingen värstingmodell utan en standard, just för att större bildskärmar drar mer ström.

Kylen hos oss går alltid på gasol när vi inte kör. Fungerar utmärkt.

Laddningen sköts av en standard bilgenerator och en solpanel 100 w till två Biltema 95Ah AGM. Vi hade bra spänning hela ELMIA mässan torsd FM till sönd fm. Vi kan klara oss en vecka utan vidare, om solen skiner ibland.

Höst vinter o vår måste vi komplettera ibland. Därför finns alltid vårt lilla Honda med. Hälsar Björn, elverkare...
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Mats, som IT personer har vi et handikap, våre arbeidsverktyg bruker endel kraft. Men om vi ikke benytter TV klarer Grethe og jeg oss med ladningen fra solen i nesten 2 uker på vår 400 Ah Lithium bank og 250 W solpaneler. Med noen timer TV hver kveld halveres tiden, kyl går da hele tiden på gasol. Ubegrenset bruk av 2 laptops og et par routere plus 2 eller 3 smarthones.

Selv om vi har byttet alle lamper til led så bruker vi ikke mer lys enn hva vi trenger. Har just oppdaget en fel på vår Efoy, den trigger start ved 12,4V i stedet for 12V så den starter noen timer for tidlig. Den boksen er vårt sikkerhetsnett når vi står i ro for lenge.

Noen timer TV hver kveld og ingen sol så starter Efoy etter omlag 3 døgn.

PS. Glemte en storforbuker som er i gang hele tiden: En Waeco CF-110 fryser stillt på -15 grader (reduserer strømforbruket mye i forhold til -18)
 

Per & Carina

HBP Admin
Inlägg
1.775
Kommun
Örebro
HBK-Nr
10712
Medlemskap
2024
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

På Elmia-mässan stod vi från torsdag kväll till söndag ca15.00. Då hade vi ca 45% kvar i vår batteribank enligt NASA 200-instrumentet. Vi har 3x95Ah batteribank med 110 watts liggande solpanel kopplad via CTEK 250 S Duo och CTEK Smartpass. Laddar otroligt bra under resan med CTEK-grejorna och även från solpanelen. Vi har bytt till LED-lampor på de få ställen det inte fanns på. Hade 24" LED-TV:n igång ca 4 tim sammanlagt via 1500W invertern (hade glömt 12V-sladden). 5 meter LED-list under markisen var på ca 9 timmar. Friskluftfläkten i AC:n igång via invertern 8 tim x3 nätter (frugan vill ha sval frisk luft på nätterna, helst 16 grader). Kokar the-vatten i vattenkokare och brygger kaffe via invertern. Jag skulle råda trådskaparen att ha ett litet Kipor-elverk på 900w eftersom du inte står så ofta bland andra som kan störas. Lång sladd och ställa det det bakom något och köra på kvällen när förbrukningen är som störst och passa på att ladda alla små apparater samtidigt. Vi har ett men har bara varit tvungna att använda ca 7 ggr under 6 år och då på vintern. Motionerar det då och då gör vi oftare när vi står lämpligt till.
 

aake

FD HBK Medlem
Inlägg
4.456
Kommun
Krokom
HBK-Nr
1270
Medlemskap
2021
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Med vår nuvarande bil har jag som längst stått knappa 6 dygn i vinterfjällen utan att starta motorn. När jag står så brukar jag köra generatorn* runt två timmar på kvällen och ofta även en timme på morgonen och jag skulle kunna vildcampa mycket längre tid, den begränsande faktorn är varken gasol eller el utan diesel till centralvärmen (men hitintills har jag inte behövt ta med någon reservdunk).

aake

Redigerat: För att vara helt uppriktig så är det maten som i praktiken är den begränsande faktorn, människan lever inte av röding alena.

*med "generatorn" avser jag här mitt Honda elverk. Inser att jag uttryckt mig oklart.
 
Senast ändrad:
M

MatsFo

Guest
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Äntligen har jag fått tid att läsa era svar.

Vi har en inverter på 1800W men den drar bara 0,2A i sparläge på tomgång. Trots det har vi inte haft den på någonting nu, bl.a.för att kunna mäta. Annars har vi bara på den vid speciella tillfällen typ hårfön (sällan).

Vi har allt på LED. Vi har 12V-laddare för alla smartphones och plattor och PC. Allting tycker jag bara går när det behövs, inkl. belysning. TVn är LED och drar enligt vår EBL knappt 2A.

Det står aldrig mer än 13,3V då jag laddar från generatorn. Den går dessutom ner från 50A som det börjar med till ca 30A och senare håller det sig kring 20A efter några timmar så jag var lite optimistisk i mitt första inlägg... Då jag laddar på el går den som mest upp till 14,3V efter ett ganska långt tag. Där får jag max 15A de gånger jag tittat.

Lithiumbatterier lärde jag mig mycket om med (framförallt) Tekniklasses och Knuts tråd om det. Men det föll på att jag inte var säker och att det var så mycket jag själv inte kunde fixa med det och har svårt att ta hjälp med p.g.a. situationen vi är i just nu. Vi har problem med att vi behöver byta däck och göra service nu sedan 3 veckor men det har inte kunnat göras ännu på grund av hennes sjukdom.

Camping kan vi stå på så fort frun mår lite bättre, men ibland kan det ta 2-6 veckor innan det är så pass bra. Vilket ställer till lite andra kriser, t.ex. med tvätt...

Men ett elverk låter som den enda praktiska lösningen på vårt problem, för det löser ganska mycket och då jag tänker efter så står vi helt ensamma på natten minst 80-90% av gångerna så det är inga egentliga problem. Skall också skaffa mig mer solceller har 100W nu tror jag.

Två frågor jag kom på:
  1. Kan inte solcellsladdningen ställa till det för laddningen från generatorn? Den är av någon outgrundlig anledning inte kopplad via vår EBL. Jag menar då har EBLen fel information om laddning och ström?
  2. Och kan inte EBLen också ställa till det för sig själv? Nu tror den t.ex. att det är 90% kvar i batteribanken men det är bara 12,3V och anledningen är ju att jag tar från uttag som inte är kopplade via EBL. Kan det ställa till något för hur mycket laddning som den tar emot?

Sen börjar jag tro att vi har något fel ändå, för då man läser om hur länge ni klarar er så låter det som mycket mer än vi kan. Å andra sidan har vi, efter bytet av batterierna för några veckor sedan, bara kunnat stå på el en gång för att få dem riktigt laddade! Men jag får testa, läsa och kolla vidare. Men det är otroligt bra med alla tips man får, tack för det.

oj vad långt det blev.

/Mats
 

Montreal

HBK Medlem
Inlägg
11.682
Kommun
Alingsås
HBK-Nr
707
Medlemskap
2025
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Om du aldrig får mer än 13,3 volt när du laddar med generatorn, blir batterierna långt ifrån fulladdade, du börjar förbruka med bristfälligt laddade batterier. Grövre kablar och eventuellt en batteribooster behövs för att utnyttja din stora batteribank. Om du fortsätter att halvladda batterierna kommer de att ta skada.
 
Senast ändrad:
M

MatsFo

Guest
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Nej, jag har förstått det men ändå inte förstått ;). De gånger jag kört 4-5 timmar och stannat så står mätaren på 12,7V och gör det ganska länge innan jag förbrukar ner den till 12,6V. Är banken inte ganska full då?
 
M

MatsFo

Guest
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Jag kan ju inte heller säga att jag aldrig får det, för jag kan inte kolla så ofta, men alla gånger jag kollat så är den stabil på 13,3V vid körning efter en stund..
 

Knut

FD HBK Medlem
Inlägg
19.559
Kommun
Australien
HBK-Nr
994
Medlemskap
2022
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Ladespenningen fra dynamoen styres av bilbatteriet! Mål spenningen over bilbatteriet med motoren i gang, og over bobatteriet. Forskjellen i spenning kommer fra spenningsfallet i kablingen. Dette spenningsfall er linjært avhengig av strømmen. Den enkleste løsningen er ekstra kabling mellom de to batteribankene styrt av bilens ladning og utstyre denne kablingen med Ctec dual 250 og muligens Smartpass. Men om bilens dynamo ikke gir mer enn 13,5 - 13,8 V så har en ikke mye glede av Smartpass. Hvilket chssi er det på din husbil, trodde disse ladekontrollere gikk ut av bruk før 2000.

Som en akutt løsning er en bærbar generator så en kan utnytte husbilens lader i elblokken.

Ladningen fra solen kan ikke påvirke dynamoens ladning av bobatteri.
 
F

F.d. 24784

Guest
Sv: Räknar jag rätt med laddning? Maximera laddning från generator

Man måste även räkna med att man måste ladda c:a 50 procent mer än man har laddat ur, detta pga av förluster i batteriet.
Dvs har du sugit ur 100 Ah så måste du ladda in 150 Ah för att få balans.
Detta gäller i princip alla laddningsbara strömkällor.

Generatorn är en konstantspänningsladdare.
Dvs den försöker hålla 13,8 - 14,5 V till batteriet.
Är batterierna urladdade orkar den helt enkelt inte hålla full spänning och det blir lägre laddström.
Generatorn har ett sk inre motstånd.
Sen har vi kabeln mellan batterierna och reläet som sammankopplar batterierna när generatorn går. Dessa komponeter tillför ett motstånd i laddningssystemet. dessutom kan det sitta säkringar på kablarna här, en säkring har ett motstånd och begränsar därmed laddströmmen.
Således blir laddningstiden inte särskilt mycket kortare om generatorn kan ge en högre ström.
Batteriet som skall laddas beter sig elektriskt som om det har ett inre motstånd, dvs laddningsströmmen blir inte så hög som den annars borde bli.

Så det är komplicerat och omständigt att beräkna.

Roy
 
Toppen