• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Göstas höst- och vinterresa 2019 - 20

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Vad var det för speciell router som inte vanligt SIM-kort passade i?
Har du bild på den eller missuppfattade jag det hela?
Hade gott i värmen!

Hej Lasseboy!

Routern är låst till Orange. Förmodligen måste jag väl betala en slant för att kunna låsa upp den. Vilket jag inte ens frågade om. Jag skall ju inte använda den i något annat land.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Tack Jocke!

Du är ju nygift - så det är väl överhuvud taget inte aktuellt.

De flesta människor är trevliga och hjälpsamma. Kriminella finns även i Stockholm. Själv råkade jag ut för en ficktjuv i Stockholms tunnelbana en torsdag vid 17,30 - tiden mellan Slussen och Gullmarsplan.

I utlandet har jag aldrig råkat ut för något hemskt.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 81 onsdag 15 / 1

Det är ca 11 grader ute på tidig morgon ( vid 6 eller 7). Ljuset börjar att försiktigt komma fram vid 7,30 tiden.

Kl 8 är det fullt ljus men fortfarande kyligt. Så det blir till att vara inne.

Idag går jag in till stan kl 8,30. Tar ca 15 min. Första stoppet är butiken Orange, där jag köpte routern igår. Frågar om man i EU kan sätta in ett annat simkort, från någon annan operatör.

Finns Orange där? får jag till svar. Nej inte vad jag vet blir mitt svar. Enligt säljaren är routern låst till Orange. Nu har jag ett bra avtal med Tele2. Så jag har inte för avsikt att byta.

Däremot kommer jag, att lite mer i detalj, undersöka vilka möjligheter som finns att inkludera Marocko, Algeriet och Tunisien i ett ev nytt abonnemang från Sverige.

Den info som jag fick i Spanien var att i Marocko är det billigast att använda Wifi från camping, restaurang och liknande. Men saker kan ju ändras till nästa höst.

Stopp nr 2, 3 och 4 gäller att hitta en frisör, en fotvårdsinrättning och en elaffär.

Efter en stunds promenad ser jag en frisörsalong. Går in och säger att jag vill bli klippt.
Tyvärr är det inte möjligt för män att få det gjort här. Blir svaret.

Könsdiskriminering tänker jag, men säger inget. Frågar om han vet var jag kan få det gjort.
Han säger att jag skall gå upp för trappan där borta och sen till vänster.

Jag gör naturligtvis så. Men inte ser jag någon frisörsalong. Så det är bara att fortsätta att gå.

Håller utkik efter alla de tre inrättningarna, enl ovan, men hittar inte någon av dessa.
Så småningom blir det dax fö fm - mellis. Som jag dagen till ära tänker inmundiga på ett konditori.

Det finns många att välja på här i Agadir. Verkligen ett bra utbud, efter vad jag kan se, utan att ha kunnat / hunnit att smaka mig igenom.

Bestämmer mig för att gå in på ett vid en gatukorsning. Ett stort kondis med en bra inglasad "uteservering". Beställer en stor kopp kaffe med mjölk, en croissant och en smördegsbakelse.

Allt smakade mycket bra. Den stora koppen kaffe var, vad jag anser, var en vanlig liten kopp som var fylld till en tredjedel med svart kaffe och till det fick jag en kanna mjölk. Som förmodligen innehöll tre gånger mer än vad jag erhöll i kaffekoppen. Kostnaden var 35 DM.

Ja, ja, här är det vanligt med mjölk och kaffe!

Det blev ungefär två timmars promenad innan jag kom hem igen.

Nu är det soligt och behagligt varmt. Så det blir till att byta om till kortbyxor och "bästa skjortan" samt naturligtvis ta av strumporna.

Tog fram en kall öl och min bok om fåglar. Gick ut och satte mig i solen.

Vid 14 tiden börjar det att "kurra" i magen. Dax för en sen lunch. Som inmundigas ute. Nu med ryggen mot energiknippet i himlen.

För att skydda däcken från solen så har jag satt upp några wellpappkartonger. Som jag spänner fast med hjälp av "stroppar".

På campen finns många hjälpsamma Marockansk män som letar efter möjligheten till jobb bland oss HB ägare. Nu hade den här mannen sett mina kartonger och vill naturligtvis att jag skall ha "riktiga" snygga ljusgråa skydd. Jag vet inte vad det är för materiel. Ser ut som någonting åt plast och galonhållet. Jag köper tre st för 300 DM ungefär 298 sek.

Till saken hör att en av de svenska långliggarna tidigare har sagt att denna man gör många bra arbeten. Bl.a. har han gjort många vindskydd, tält mm.

Sitter ute och läser fram till 17 tiden. Går in och byter om till långbyxor och en tygskjorta. Lägger jackan i en bag. Skall gå och handla. Samt se om jag kan finna något av det som jag inte hittade på fm. (av stoppen ovan).

Faktiskt! Jag hittade en massage och fotvårdsinrättning. Kliver in och frågar om de kan fixa mina fötter. Expediten (eller vad man nu säger i en sån här sitts) tar fram en tidsbokningskalender. På onsdag i nästa vecka går bra. Men tyvärr så har jag inte tänkt att vara kvar så länge här i Agadir. Så jag går vidare.

Efter ytterligare en halvtimmes promenad ser jag en ny fotvårdsinrättning. Går in där och frågar.

Tyvärr vi servare inte män, blir svaret.

Va!!! En andra gång, samma dag, blir jag utsatt för könsdiskriminering!!!!!!!!!

Ja, ja skall väl så småningom hitta någon som är villig att serva män.

Går vidare. Hittar en frisör. Går in och ber att få bli klippt. Varsågod och sitt säger frisören.
Min franska är ytterst begränsad till hälsningsfraser och beställa mat, dricka mm mm. Så att försöka förklara hur jag skulle kunna tänka mig att vilja bli klippt är ju inte det lättaste. Jag hade därför redan i Portugal bestämt mig för att klippa bort allt.

Sagt och gjort. TA bort allt! Frisören tar fram klippmaskinen och rensar huvudet. Tar sedan fram den hypervassa rakkniven. Tänker han nu gå över skalpen med den??
Nej han putsade bara lite i nacken. Sen frågar han om han skall raka mig också. Men jag säger nej. Det gör jag helst själv varje morgon, med en elmaskin. Inte en vass rakkniv.

Sen tar han någon kräm och smörjer in hela mitt ansikte, utan att ha frågat. Ja det är väl bara att sitta tyst. Sen blir det en varm och blöt liten handduk, som han kör runt i ansiktet. Tar tre omgångar varma och böta handdukar. Det kändes skönt. Då åker väl krämen all världens väg tänker jag. Nästa moment blir någon typ av parfym. Sen är jag klar. Kostnaden för hela behandlingen endast 100 DM. Kunde inte förmå mig till att ens försöka att pruta på det priset.

Får ju som senior i Tyresö betala 200 sek. För endast klippning.

Kvällens sista stopp får nu bli att försöka att hitta till den fina butikskedjan Carrefours butik.

Den skall ligga ungefär 30 min promenad ifrån campen uppe till vänster vid en moske.

Jag har ju snurrat runt lite i över en timme så den info ger ju visserligen en ungefär fingervisning om området. Efter en stunds promenad utan att ha hittat fram är jag tvungen att fråga en man om han vet. Ja han visste. Gå rakt fram här och sen till vänster.

Nu sa han inte hur många kvarter rakt fram. Åtminstonde uppfattade jag inte det.
Så jag ser inge affär. Men en polis ser jag. Går fram och frågar honom.

Så nu fick jag en ny färdriktning. Men jag var ju i närheten redan. Men fram kom jag i alla fall till en av mina favoritbutiker. Där är det hög och bra kvalité på varorna.

Är nog inne nästan en timme. Ostdisken är jag mycket imponerad av. Ser några ny spänande ostar. Helst vill jag ha kryddost. Men det finns inte. I varje fall har jag inte hittat det varken i Portugal, Spanien eller här. Men nu ser jag något som liknar kryddor i några olika ostar. Men jag förmodar att det är örter.

Det finns en gul, en grön och en röd ost med dessa örter i. Jag ber att få smaka på den gula och den gröna. Den röda ser inte aptitlig ut. Expediten skär upp en bra skiva av varje.

Jag köper en stor bit av den gröna örtkryddade osten. På kvittot ser jag att den heter "Gouda Pesto Vert Ach"

När jag lägger upp varorna på bandet säger kassörskan att jag måste gå tillbaka till fruktdisken och väga frukten. Jag såg inte att det fanns någon våg när jag tog sakerna.

Men det är bara att lyda. Letar reda på en man som står vid en gavel och har en våg framför sig. Jag lägger upp min frukt. Så att han kan väga och etikettera varorna.

Tillbaka till kassan. När jag kommer ut ur butiken är det mörkt ute. Några enstaka gatlampor lyser upp lite här och var.

Nu gäller det att kolla upp var jag har campen efter att ha snurrat runt en massa olika kvarter gata upp och gata ner gata till vänster och gata till höger.

Magkänslan säger mig att jag skall gå till vänster en bit sen lite rakt fram och sen till höger för att sen ta till vänster. Blir ju ungefär diagonalt. Ja hem kom jag kl 20,30. Det gick bra att hitta. Har ett ganska gott lokalsinne. Men nu var det ju mörkt och det är andra dagen i denna stad.

Inga foton blev det tagna idag. Inte heller startade jag bilen.

Nu är kl 23,38 och därmed är det hög tid för att snarast krama kudden. Så god natt!
 
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Det blev inga bilder i förra inlägget. Så här är några bilder från i tisdags em.

Campingen ligger bakom muren vid huvudgatan, när man kommer norrifrån.

Essaouira Fric Parkerin Adadir 120.JPG

Park ner till stranden ifrån huvudgatan, som ligger precis utanför campingen.Essaouira Fric Parkerin Adadir 123.JPG

Strandpromenaden
Essaouira Fric Parkerin Adadir 125.JPGEssaouira Fric Parkerin Adadir 129.JPG

Finns även pariserhjul vid stranden.
På berget norr om strandpromenaden finns nedanstående text.
Som betyder: God vårt land. Texten är belyst, eller består av lampor, som lyser fint på kvällen. Är ett bra riktmärke när man skall gå hem i mörkret.

Essaouira Fric Parkerin Adadir 128.JPG
 

Ewa & Jocke

FD HBK Medlem
Inlägg
1.259
Kommun
Haninge
HBK-Nr
20273
Medlemskap
2022
Tack Jocke!

Du är ju nygift - så det är väl överhuvud taget inte aktuellt.

De flesta människor är trevliga och hjälpsamma. Kriminella finns även i Stockholm. Själv råkade jag ut för en ficktjuv i Stockholms tunnelbana en torsdag vid 17,30 - tiden mellan Slussen och Gullmarsplan.

I utlandet har jag aldrig råkat ut för något hemskt.

Hej igen!
Som du säger, är jag nyligen gift, så helt själv skulle jag ju inte vara :)

Inter heller jag/vi känner oss otrygga när vi kuskar runt i Frankrike, Italien eller Spanien… Jag tänkte nog att vi skulle känna oss något lite mer otrygga i den region du befinner dig i just för tillfället. Kanske är det endast fördomar från min sida.

Hur som helst är det väldigt spännande och lärorikt att följa din berättelse.

Ha de gott!

//Jocke
 

Kristian676

FD HBK Medlem
Inlägg
1.558
Kommun
Falköping
HBK-Nr
16927
Medlemskap
2021
Hej igen!
Som du säger, är jag nyligen gift, så helt själv skulle jag ju inte vara :)

Inter heller jag/vi känner oss otrygga när vi kuskar runt i Frankrike, Italien eller Spanien… Jag tänkte nog att vi skulle känna oss något lite mer otrygga i den region du befinner dig i just för tillfället. Kanske är det endast fördomar från min sida.

Hur som helst är det väldigt spännande och lärorikt att följa din berättelse.

Ha de gott!

//Jocke
Sammantaget får man väl säga att det är tryggt att resa runt i världen. Under sammanlagt flera år på resande fot, i alla världsdelar utom Antarktis, har jag råkat ut för ett bilinbrott i Skagen, Danmark och en ficktjuv som norpade åt sig motsvarande 100 kr på nyårsafton på Copacabanastranden i Rio. Det är väl smällar man får ta, sen finns det ju dom som råkar värre ut, men det kan nog hända precis var som helst och när som helst.
Dom allra flesta människor är precis som du och jag hyggliga och hjälpsamma.
Väldigt trevligt skriven skildring av resan!!!
 
Senast ändrad:

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Tack Jocke och Kristian för att ni tycker att jag skriver något som ni tycker är intressant.

När det gäller Marrocko så är det färre fricampare. Jag tror att det just nu är minst sex svenskreggade ekipace här på denna camping.

En av svenskarna var här för första gången för ca 40 år sedan och de senaste tio åren i följd. Andra som jag har talat med har varit här flera år i följd. Ingen har sagt något om några otrevligheter eller brott.

Dessutom "kryllar" det av poliser överallt. Vid hittills fyra tillfällen har jag sett en polis som var flankerad av k-pistbeväpnade militärer. Många poliskontroller uteftervägarna, som främst kontrollerar lastbilar.

Den höga polisiära närvaron känns tryggt.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 82 torsdag

Tar idag en lång promenad upp i bergen. Norr om campingen.
Bergen Agadir 011.JPG

På andra sidan bergen och om man går en bit på stora vägen skall det finnas en fortvårdsinrättning.

Här ser jag resterna av vad jag förmodar är en fd stor villatomt.

Bergen Agadir 006.JPG Bergen Agadir 008.JPG
På den vänstra bilden ser man en fin stenanlägning.

På en stor grusplan är det en bilskola för utbildning till buss- och -lastbils-chaufförer.

På vägen längre ner sker utbildning till personbilar.

Jag går fram till rondellen för att ev kunna se det lilla samhället i närheten som skall ha fotvård. Ser överhuvud taget inga hus. Så jag skippar detta för ett tag. Går istället stora vägen tillbaka hem. Håller naturligtvis utschik efter en fotvård och en elaffär. Men nej, inget av detta ser jag.

Hemma igen så blir det ett sent fm - mellis ute i solen.

Sitter och läser i min fågelbok. Fram till det blir lunch vid 14 - tiden. Fruktansvärt vad allt har blivit sent - sen jag kom in i Marocko.

Idag blir det blomkålssoppa till lunch. Som inmundigas ute i solen med ryggen mot densamma. Sudoku framför.

Sitter någon timme innan det är hög tid att vila ifrån den sköna och varma solen. Lyssnar på (12.30 ) ekonyheterna på SR - play vid 15 - tiden.

Kl 16 går jag ut igen. Denna gång till det nybyggda området i norr. Som heter Marinan.

Tänker köpa en solhatt och undersöka om ev fotvård. På stora gatan ser jag att det finns ett SPA. Går in där för att fråga. Nej, inget för fötter - endast olika typer av massage för mellan 150 och 400 DM.

Visserligen bra priser men nu är det fötterna som behöver en omgång.

Så jag traskar vidare, Genom hela norra delen av strandpromenaden innan jag kommer fram till "The Gateed Community" Marinan. Vakter vid entrén och bommar för bilar. Men ingen frågar vad jag skall göra. Det är bara att gå in. Kollar och kollar. Inget om massage eller fotvård på hela stora området.

Men när jag nästan har gett upp ser jag en liten oansenlig skylt längst inne i ett hörn.

Äntligen - går in och frågar receptionen. Jo, det har Pedicur för 120 DM i 15 min och två min fotmassage. OK jag tar det om det finns en ledig tid idag.

Om 10 min går det bra. Varsågod och sitt där borta och vänta.
Ser en vattenbehållare, som vi har i Sverige, men inga muggar. Ser mig om. Då kommer receptionisten och tar en begagnad kaffemugg och sköljer ur den med vatten. Sen fyller hon den med vatten till mig.

Jag blir mäkta förvånad över detta beteende. Men man skall ju ta seden dit man kommer. Så jag tackar och tar emot vattnet. "Lite skit rensar magen" har jag hört. Det skadar inte med lite inhemska bakterier.

Det där med tio minuters väntan bli många gånger fler. Så hon urskuldar sig. Jag svarar att jag har tid. Eftersom jag nu äntligen har fått en tid och dessutom har betalt i förskott.

Det bli förmodligen mer än 30 min i väntan.

Sen kommer en ung tjej och vinkar fram mig. Vi skall upp en trappa.
Hon ber mig sitta ner på en längbänk, med dyna och ryggstöd. Framför mig ser jag några små runda sittkuddar. Det blir lite spring fram och tillbaka för tjejen.

Så småningom sätter hon sig på den lilla sittkudden lägger en kudde i sitt knä och en duk över kudden. Sen tar hon tag i foten och placerar den i sitt knä. Tar fram en nagelsax och börjar att klippa.

Då kommer en lite äldre tjej och gör sig i ordning för att ta hand om den andra foten.

Ja, det här blir ju snart gjort. Om det nu är som receptionisten sa om 15 min.

Men den tjejen har ju ingen tidsuppfattning.

Tjejerna börjar med att klippa naglarna. Därefter ner med fötterna i varmt fotbad. Nu böjer sig tjejerna tills de är dubbelvikta och tar fram en svamp med en hård yta på ena sidan. Som de skrubbar hela foten med. Blir nästa som att de raspar förhårdnader runt hela foten, även översidan.
De sliter ordentligt.

Sen blir det pedicure i kanske 20 min. Per fot.

Varje tjej pysslar med mina naglar i ca 30 min var. Sån här nagelbehandling har jag aldrig varit med om tidigare. Så fina naglarna blir.

Sen blir det ca 15 min massage av fot och underben ända upp till knät.

Så summa summarum 2 x 45 min behandling. För 120 DM som är något mindre i sek.

Men fy vilken arbetsställning för tjejerna.

Jag tackar för gott arbete. Lägger ett tiodirhamsmynt i handen när jag säger adjö till var och en. Säger att myntet är till dig själv. Den lilla dricksen är de verkligen värda.

Lämnar salongen strax före 18. Går förbi en glassmonter köper en stor kula för 12 DM och sätter mig ner vid ett bord för att äta.

När jag går hem börjar det att blåsa upp. Det blir kyligt eftersom jag inte tog på mig jackan när jag gick hemifrån.

Kommer hem innan det blir mörkt.
Som extremt sent em - mellis blir det en fjärdedels melon och ett glas tyskt Rumtopt.

Sen skriver jag detta. Skall titta på Rapport i kväll.
 

Raasken

HBK Medlem
Inlägg
130
Kommun
Ljungby
HBK-Nr
26429
Medlemskap
2025
Fantastiske Gösta!
Du måste sätta ihop vissa av din betraktelser i en liten behändig skrift:
"Göstas konsument-tips för husbilsfolk i södra Europa
samt valda delar av norra Afrika"
Stort tack för dina fina skildringar av vardagslivet på resande "fot" ;-)
Man får en "kick" av att läsa, dessutom är du flitig på att "fota" bilder ;-)
Mvh Raasken
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Fantastiske Gösta!
Du måste sätta ihop vissa av din betraktelser i en liten behändig skrift:
"Göstas konsument-tips för husbilsfolk i södra Europa
samt valda delar av norra Afrika"
Stort tack för dina fina skildringar av vardagslivet på resande "fot" ;-)
Man får en "kick" av att läsa, dessutom är du flitig på att "fota" bilder ;-)
Mvh Raasken


Tack Raasken för dina fina och värmande ord!
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
@Gösta Evén Du verkar vandra rätt mycket, hur många steg blir det i snitt per dag?

Hej!

Det vet jag inte. Men när Lottie var med så hände det att vi gick mellan 8 000 och 18 000. Hon hade stegräknare i sin telefon. Jag tror att jag går ca 8 000 på fm, när jag går 1 till 2 tim och något mindre på em.

Jag går ganska sakta och stannar ibland för att fota.

I varje fall nu här i Agadir. För jag har letat efter vissa affärer, utan att ha en karta.
 

Gösta Evén

HBK Medlem
Inlägg
1.856
Kommun
Västerås
HBK-Nr
26664
Medlemskap
2024
Dag 83 fredag.

Börjar dagen med att återigen googla på elaffär, i Agadir.

Som jag tolkade Googel maps skall jag gå förbi tre rondeller och sedan ta vänster.
Eftersom tel bara fungerar i närheten av min router så är det ingen mening med att ta med den ut. Så det gäller att kolla noggrant hemma och sen skall jag även minnas det som jag har sett. Vilket inte alltid är så lätt.

Nåväl jag promenerar den stora gatan fram, länge. Efter, vad jag tror, andra rondellen ser jag en elaffär. Går in där och frågar om de har en adapter. En man går in på lagret och kommer ut med en. Tyvärr passar den inte till svenska kontakter, utan endast till engelska.

Jag visar honom min lapp där jag hade skrivit upp ett företagsnam och en gatuadress. Han förklarar hur jag skall kunna gå dit.

När jag hittar företaget så blir det samma visa. Endast mellan Marocko och England.

Jag går hemåt. Stannar till på kondiset som jag var på i går och fikade.

Hemma igen så säger jag som det var till den man som jag har lånat en adapter av. Han säger då att han skall åka till en ställe 5 - 6 km söderut för att handla. Så jag får gärna åka med. För han tror att vi kan hitta en adapter till mig.

Sagt och gjort. Vi åker iväg i hans lilla Toyotha personbil. Men tyvärr finns det ingen adapter där heller. Men däremot en stickkontakt som fungerar både i Sverige och Marocko. Så den köper jag.

När vi kommer hem igen så skruvar jag bort min svenska stickkontakt och sätter dit den nyinköpta.

Allt fungerade som det är tänkt. Tack för det. Här är det många hjälpsamma människor som campar.

Sen blir det som vanligt en sen lunch. Nån gång mellan 14 och 15. Som naturligtvis inmundigas ute.
På fm hade jag köpt tidningen Frankfurter Allgemeine som jag nu lägger framför tallriken så att jag kan läsa under tiden. På så sätt äter jag saktare och tuggar maten mer ordentligt. Vilket är hälsosammare, än att ha bråttom vid ätandet.

Så nu är mina arbetsuppgifter avklarade. Vilket innebär att jag snart åker en bit söderöver.

Det blir till att ta det lugnt i morgon, sol, äta, sol, dricka. Kanske en kort promenad till stranden.

Inga nya foton idag.
 

Raasken

HBK Medlem
Inlägg
130
Kommun
Ljungby
HBK-Nr
26429
Medlemskap
2025
Gösta, har du provat att zooma in via Google maps.com?
Jag provade häromkvällen på min PC, kom lätt ner på gatunivå.
Både karta o satellit. Prova att klistra in nedanstående länk.
Google Maps
Ville kolla om jag kunde se den "Nordiske Vandringsmannen" via satellit-vyn? :) :)
Eller du kanske har ett annat alias i Nord-Afrika, kunde vara "Mr Walker" :) :)

Hälsar Raasken från de djupa skogarna
 
Toppen