Sverige är fantastiskt med husbil. Turistvägar.

Sverige är fantastiskt bra husbilsland. Från norr till syd, erbjuds vi vackra och spännande upplevelser.
Av Los Suecos · 15 Juli 2019 · ·
Betyg:
4.75/5,
 1. Los Suecos
  Sverige är fantastiskt med husbil
  Turistvägar

  IMG_0352.JPG


  Det går bra för besöksnäringen i Sverige.
  Sommar, semestertider planering, men där också ord som klimatångest, flygskam och den svaga kronan hörs i diskussionerna om vart årets semester skall förläggas.

  Glädjande är att det nu verkar vara mer inne än någonsin att upptäcka och semestra i Sverige. Troligen spelar vädret förra sommaren, miljötänkandet och den usla växlingskursen in. Noterar i pressen ett större intresse för svenska semestermål, diskussioner, tips på nätet om Sverigesemester och vänner som jag aldrig trodde skulle semestra i Sverige kommer nu och ber om tips. Svensk camping redovisar redan nu att man har ökningar och går mot en ny rekordsäsong.

  Bra, eftersom Sverige är intressant, vackert och spännande, bra lämpat för just semester och rekreation.

  Vi som har våra husbilar stående ute på parkeringen har det speciellt bra förspänt. I Sverige, oavsett var vi bor, så har vi aldrig långt till lugnet i naturen, spännande miljöer, berikande kulturliv, städernas puls eller en inbjudande badstrand vid en sjö eller ute i havsbandet.

  P8172491.JPG P7237344.JPG

  Är Sverige Europas bästa husbilsland?
  Sverige måste vara det bästa husbilslandet i Europa, åtminstone en av topp tre. Var kan man t.ex. fricampa som i Sverige? Visserligen möts vi av fler och fler förbudsskyltar i populära områden under högsäsongen. En konsekvens av att vi blivit så många de senaste åren. En ökning på över över 300% de senaste 12-13 åren i Sverige, troligen liknande ökningar i länderna runt oss, som också upptäckt Sverige som husbilsdestination. Sådant sätter sina spår, gör att det helt enkelt blir trångt på sina håll. Vi får helt enkelt acceptera att man på sina håll måste styra upp den här nya mobila formen av turism, för att den skall passa in och berika istället för skada och kanske störa lokalsamhället.

  Vi kanske inte känner oss välkomna till vissa orter i högsäsongen, men i det stora hela är det få platser i Sverige där det är ett problem idag. Det är mycket värre på populära orter nere i Europa, där det finns ett stort motiverat motstånd mot turismen, oavsett hur vi kommit dit. Höjdhopparställningar, absoluta förbud mot fricamping och poliser som knackar på, har på sina håll blivit vardag nere på kontinenten.  Men det är fullt, trångt och dyrt

  Under högsäsongen är det många av oss som beklagar att det fattas ställplatser. Det gör det några veckor under sommaren i vissa populära områden, så kommer det nog alltid att vara. I den perioden är det bäst att välja andra områden eller gilla läget, komma fram till målet på förmiddagen och betala ett högre pris. Själva har vi valt att inte utmana blodtrycket, genom att inte besöka syd- och västsverige under juli månad, istället har vi satt kompassen på norr och där aldrig mött en full ställplats eller camping.

  P8256701.JPG P7055249.JPG

  Priset upplevs på sina håll ha nått ockerhöjder, men vi lever i en marknadsekonomi med dess fel och brister, men jag har i alla fall ännu inte sett något annat system som fungerar bättre.

  Vet inte hur priskänsliga vi egentligen är. Förra sommaren gjorde jag en mycket ovetenskaplig iakttagelse i Örnsköldsvik. Där finns en central ställplats i gästhamnen, 150 kr utan el och 250 kr med el, mitt emot på andra sidan hamnen som ännu centralare finns flera skyltade husbilsplatser som är gratis helger och mellan 18.00 - 09-00, sedan vanlig P-avgift. Noterade att alla elplatser för 250 kr/natt var belagda redan tidigt på eftermiddagen, de billigare platserna blev senare fyllda men blev inte fullt, gratisplatserna på kajen mitt emot, ja de stod tomma nätterna vi var där.

  thumbnail_IMG_2920 (1).jpg thumbnail_IMG_2924.jpg

  Kanske dags att vi gör PR för oss själva, eftersom det finns en vedertagen uppfattning om oss, att vi är den turistgrupp som lämnar minst pengar efter oss. Rätt eller fel, idag vet jag inte, men jag tror vi är bättre än vårt rykte.

  Viktigt att beslutsfattarna runt om i landet ser oss som något som tillför kommunen något och motiverar framtida investeringar i infrastruktur lämpade för oss med husbiler. Det finns också fina exempel på hur man på flera ställen i Sverige fått upp ögonen för oss och investerat i oss som besökare, exempelvis Lysekil som vi utsåg till Sveriges Husbilsvänligaste kommun och det finns flera goda exempel som Karlskoga, Örnsköldsvik, Gävle, Söderhamn och t.ex. Trosa som erbjuder gratis parkering som komplement till den attraktiva men dyra ställplatsen nere vid hamnen.

  Vad gäller priserna så upplever vi inte att det är någon större skillnad på priserna vi möter på kontinenten för övernattning och de priserna vi har i Sverige. Trots att säsongen är mycket kortare och mindre volymer, som motiverar att ägaren måste ta ut ett högre pris för att nå samma resultat. Sedan vad gäller fullsatta ställplatser har vi mött flera nerfällda bommar med skylten FULLT nere på kontinenten, än vi sett i Sverige.

  Välkomna och säkert
  Vi har alltid känt oss välkomna när vi rest runt i Sverige med husbilen, men vi har heller aldrig utmanat lokalbefolkningen med ”Vi campar inte vi parkerar” och ställt oss olämpligt.

  Sverige är även ett säkert land att semestra i, vi har inte heller den internsiva trafiken som vi möter nere på kontinenten. Ordet "stau" har vi som tur är inte behövt ge ett svensk ord för, som vi gjort med det tyska ordet "stellplatz" som blivit ställplats på svenska.

  DSC_0052.JPG

  Resan är målet
  Vet att man många med husbil har Karin Boyes dikt, I rörelse, som ledord i husbilslivet;
  Den mätta dagen, den är aldrig störst.
  Den bästa dagen är en dag av törst


  Nog finns det mål och mening i vår färd
  men det är vägen, som är mödan värd.”


  Sverige är avlångt land, 157 mil fågelvägen från nord till syd och erbjuder de mest skiftande naturupplevelser. Fjäll, den karga tundran och myrmarkerna i norr, skogslandet, ner till slotten och de stora vajande skördefälten i syd. I Sverige finns allt, Sverige är fantastiskt.

  Om resan är målet så har vi massor med s.k. Turistvägar i Sverige. Antalet är säkert över 50 olika vägar som ofta har ett spännande namn i tillägg till sitt vanliga vägnummer. I vissa fall har ambitionen hos kommunerna utefter vägen stannat vid ett spännande namn, sedan blev det inte mera. Medan andra vägar har utvecklats och gett innehåll som är intressant för besökaren som kommer med bil.

  Några exempel på Svenska Turistvägar:
  • Silvervägen, med stopp i bl.a. Arvidsjaur och självklart hos Doktor Wallqvist Silvermuseum i Arjeplog. Några av Sveriges mest spännande fiskecamper finns också i området.

  • Blå vägen, den svenska sträckningen som i princip följer Umeälven, från Umeå till Hemavan
  IMG_0355.JPG
  • Vildmarksvägen över Stekenjokk, med samekultur i Fatmomakke.

  • Konstvägen 7 älvar, från Umeå upp till Borgafjäll i Lappland finns detta 33 mil långa kulturstråk.

  • Höga Kustenslingan, vik av E4 vid Höga Kustenbron och åk utefter kusten mot Nordingrå. 90 km resa i en av Sveriges vackraste landsdelar. Ni kommer att förstå varför Höga Kustenprojektet prisbelönades 1998 i Vägverkets tävling.

  • Jungfrukustvägen/Kustvägen från Gävle upp till Sundsvall, industriminnen, fiskelägen, attraktioner som t.ex. Trolska Skogen, orter som Axmar, Mellanfjärden och Galtström med bra ställplatser och trevliga restauranger med lokal prägel
  P7237344.JPG
  DSCN1912.JPG


  • Stora Hälsingegårdars Väg. Förra sommaren passerade vi Alfta och fick då se skylten om vårt senaste världsarv Hälsingegårdarna. Nyfikna som vi är svängde vi av den stora vägen och körde de 28 km på den mindre vägen till Edsbyn, så vackert, så fyllt av svensk kulturhistoria på några få kilometer.

  • Tidernas väg, som går mellan Uppsala och Ånge. Här har maten varit den gemensamma nämnaren utefter vägen som tar dig genom 4 landskap. Finns en handbok för resan som heter just Tidernas mat och som ger restips och presentationer om vilken mat man kan avnjuta längs vägen.

  • Kustvägen är ett populärt namn på turistvägarr, känner åtminstone till fyra kustvägar, dels den uppe vid Sundsvall, finns också en i Skåne och en på Västkusten. Den populäraste är troligen Kustvägen som går från Norrköping ner till Karlskrona som bjuder på intressanta stopp i t.ex. Västervik, Kalmar, Kristianopel, Brömsebro och Karlskrona. Varning för mycket trafik i högsäsongen.

  • I Skåne finns flera där man åker mellan slott och herresäten, och Humleslingan ett vackrare alternativ till E22. Kolla Bäckaskogs slott, Ivö Klack, Östafors naturreservat och Humletorkan.
  • Kustvägen i Bohuslän får representera Turistvägen på Västkusten. Lämna E6 strax söder om Tanumshede och passera istället genom idylliska västkustorter som Grebbestad, Fjällbacka och Hunnebostrand.
  Det var några exempel på vackra, intressanta och anpassade vägförslag för husbilsåkaren.

  Visst är Sverige Fantastiskt, speciellt för oss med husbil!

  IMGP5362.JPG

  Vi ses utefter vägen.

  Originalkälla

  Skriven av: Tommy Dynér, 15 Juli 2019, Sverige är fantastisktmed husbil,

  Dela denna artikel

  Om författare

  Los Suecos
  Pensionär, som tidigare arbetat inom resor, turism, hotell och IT.

  Numera bor vi i Vannsätter om sommaren och i gamla stan i Altea under vinterhalvåret.

  Husbilen finns med hela året.
  Dahlkvist, Anders W, eddie.blom och 27 andra gillar detta.

Kommentarer

För att visa kommentarer, registrera dig och bli medlem!

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.