• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

När drömmen blir till verklighet i Cognac

Familjen Frapin har odlat vin i Grande Champagne sedan urminnes tider. Anfadern bosatte sig i området redan år 1270 men det var först på 1880-talet som Pierre Frapin (1858–1944) började sälja cognac i eget hus.

Antingen gillar man cognac eller så gör man det inte. Mitt favoritmärke bland alla som finns är Frapin. Frapin kan räknas som ett medelstort cognacshus, visserligen oändligt mycket mindre än till exempel Hennessy och Martell, men om man räknar de producenter som kontrollerar hela produktionskedjan från druva till flaska så är Frapin i dag den klart största producenten i Grande Champagne. Huvudkontoret ligger i Segonzac.

Under vår Frankrike resa sökte vi upp huvudkontoret på vinst och förlust, men det blev till slut högsta vinsten. De frågade oss om vi ville ha en rundvandring i deras källare en tur på c:a 30 minuter. Där var fyra svenska som med guide fick en rundvandring i det alldra heligaste, för mej var himmelriket mycket nära. Rundvandringen kostade inget.

Vi frågade varför man inte städade bort all spindelväv, svaret var mycket enkelt spindlarna åt upp de larver som finns på tunnorna, så att det inte blir hål i tunnorna.

Cognacområdet indelas i sex mindre distrikt (cru), där de två första är belägna närmast staden Cognac i Charente Grande Champagne och Petite Champage (och inte skall förväxlas med distriktet Champagne i östra Frankrike). Frapin ligger i Grande Champage

Går det att misslyckas med de här förutsättningarna? Man tycker inte det – och så är heller inte fallet! Frapin producerar ingenting annat än högklassig cognac. Husets VSOP är minst 10-årig. Eau-de-vierna som skapar den utsökta och högst rekommendabla Château Fontpinot XO får åldras i sina torra källare i tjugo år. Samma lagringsprinciper, men med mer än dubbelt så lång lagringstid, gäller för den helt fantastiska Extra. Förutom grundsortimentet från VS till Extra tillkommer några exklusiva äldre cognacer samt ett antal millésimes och multimillésimes (blandningar av tre olika årgångscognacer)

Det var sen dags för provning, tyvärr fick jag inte prova den cognac som var över 100 år, men bland de fyra jag provade fanns en som var lagrad i 40 år. Det var så att änglarna sjöng när jag provade. Tyvärr var den lite för dyr kostade 3.600 så jag köpte en Frapin Vip XO den kostade 1.200. Enligt Frapin är en cognac godast när den fåt lagras mellan 60-70 år sen tappar den lite i styrkan, finns säkert de som har en annan uppfattning.

Kommentarer

Trevlig upplevelse att vistas en stund så nära himmelriket! Det närmast liknande jag/vi kom var en tur hos Hennessy i den trevliga staden Cognac där vi stod på en liten ställplats på Place de la Levade. Endast 10 Km från Segonzac.
Där fanns cognac, lika dyra som tre månaders husbilsbudget. Så det fick bli en billigare variant.
Tack för en upplysande kultur-(läs cognac-)historia.
Julian
 
Cognac står på vår reselista! Bra skrivet och inspirerande! Får se om det hinns med en tur i år eller om Frapin får vänta på oss ett år till! Men vi kommer!
 
D
Vi åker nästan vart år till Cognac distriktet. Det blir en tur förmodligen i år igen.
 

Blogginlägg information

Författare
Deleted member 11118
Visningar
834
Kommentarer
5
Senaste uppdatering

Fler inlägg från Reseberättelser

Dela detta inlägg

Toppen