• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Belsebub.

I går när jag satt och jobbade med kommunkartor för klubbens räkning så hörde jag plötsligt ett ljud som påminde om en stridsvagn med turbo utanför tomten, vågade nätt och jämnt titta ut genon fönstret för det började vibrera i huset och där kommer ett monster av storlek att chaffören tittade in på andra våningen och hejade. Till saken hör att vår tomt gränsar till jordbruksmarker tillhörande Rånnums herrgård och Nygårds slott, och de grabbarna har resurser, här är det inte bladhacka och spade som räknas när man skall vända på jorden för ny sådd nej man tar en monstermaskin till hjälp. Tidigt femtital hade farsan en pytteliten gård med 3 kor och lite mark bredvid sitt ordinarie jobb på en mekanisk verkstad. Han hade även en EPA-trakror till hjälp med en liten plog efter och en liten harv, förmodligen tog det veckor att plöja och harva på kvällarna efter ordinarie jobb. Jag var mycket imponerad av denna EPA för grannen hade bara två hästar till hjälp och de var lite rädda för farsans EPA den hade nämligen ingen ljuddämpare och det tyckte vi bröder var häftigt, kanske därifrån tinitusen kommer på gamla dar vem vet. Av ekonomiska skäl startades den med bensin när motorn sen blev varm vred man på en kran och övergick till fotogen för det var enormt mycket billigare på den tiden, de avgaserna tyckte vi luktade gott.
Hade farsan haft denna traktor hade han bara behövat bearbeta den lilla ljordplätten 10 minuter om året om man bortser från investeringen. Jag tog kameran och fotade monstret och monterade in en bild på en liknande EPA-traktor son farsan hade i ungefärlig skala, då ser man utveckingen från ett "månskens" jordbruk med en ombyggd A-Ford:s EPA-traktor till dagens jordbruksmaskin som man med luftfjädrande stol, AC, joystickstyrning, stora stålkastare, GPS och dubbla kameror till övervakning av redskapen. Den kördes hela natten på vidderna, just det var det enda som liknade farsans jordbruk.

Klicka för att få större bild.
Belsebub.jpg

Kommentarer

Jag har då aldrig sett på maken,vilket monster.Det måste vara stora domäner och en jätteplog måtte det vara också?
 
F
Det här får mig att minnas när min farbror bytte ut sina två stora arbetshästar till en traktor, om det var en EPA-traktor minns jag inte men väl hur jag fick köra omkring med den på gården och det var något jag ville göra jämnt vi var hos honom.
Men det var något visst att vara med o få "köra" de stora hästarna oxå.
Jag var inte så stor så jag tänkte på allt slit det var utan för mig var det som Barnen i Bullerbyn.

Leena
 

Blogginlägg information

Författare
Postis
Visningar
777
Kommentarer
2
Senaste uppdatering

Fler inlägg från Maskiner

Fler inlägg från Postis

  • Geochacing.
    Citat från Geocaching.se:s hemsida beskivs företelsen såhär...
  • Skattjakt-med-GPS
    2008-10-23 Ja här skriver man lite om vad som helst, det värsta är att...

Dela detta inlägg

Toppen