• Missa inte vårt lotteri som pågår under september månad.
    Det du behöver göra för att delta i lotteriet är att bidra med uppdateringar för en Husbilsplats.
    Läs mer här

Att ta upp en lifterska

Jag hade tillbringat en dag och natt i San Sebastian och körde västerut till Santander.
Tog av på väg A 67 söderut för att köra mot Madrid.
Efter en stund ser jag en kvinna som liftar. Stannar och plockar upp henne. Jag hade kört ensam i ett par månader - så det kunde ju vara trevligt med lite sällskap.

Vi pratar om allt möjligt. Hon jobbar som lärare fyra dagar, tisdag till fredag, per vecka i Santander och bor några mil söderut långt uppe i bergen. Det finns inga kollektiva transportmedel så hon liftar. Det har hittills alltid fungerat bra. Hon är inte rädd av sig. För mig var det första gången som jag tog upp en person som liftar.

När vi har åkt någon timme säger hon att jag skall stanna vid nästa vägkorsning. För skall hon gå upp i bergen. Hon bor två-tre km bort. Jag säger att jag kör gärna upp henne till bostaden om hon bjuder på middag.

Hon tycker att det är ett bra förslag. Det är en smal och kurvig väg uppför berget. Hon bor i ett hus med många skorstenar tillsammans med sin man. Huset ligger högst upp långt ifrån alla grannar. Det var ett litet hus med kök och ett stort rum på bottenplan och ett öppet sovloft.

Det visar sig att de har ett par ifrån Mallis på besök. Så vi blir fem personer till middagen.

Vi har mycket trevligt och pratar till sent. Jag blir erbjuden att sova över.

Nästa dag som är en lördag hjälps vi åt med lite trädgårdsarbete. Kl 11 och 16 är det "mellis" består av en "säck" med vin med en pip. Nu gäller det att lägga säcken på en arm som är vinklad. Pipen får naturligtvis inte komma in i munnen utan här gällde det att sikta rätt. Jag hade pipen ganska nära munnen i början men sen lyckades även jag att hålla ett något längre avstånd. Vi fick tapas att äta till.

I tomtgränsen rann en liten bäck. De hade dragit en slang därifrån in i huset får att få färskt dricksvatten. Eftersom de var sista huset så fanns det inga som kunde förorena bäcken.

Mannen i huset hade inget förvärvsarbete. Men han såg till att det fanns ordentligt med ved som han samlade in ifrån skogen. I genomsnitt arbetade han tre timmar per dag med veden.

Det blev så att jag stannade hela helgen och måndagen. På tisdagen körde jag tillbaka kvinnan till Santander.

Sen körde jag västerut längsmed kusten för att så småningom komma in i Portugal.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa.

Blogginlägg information

Författare
Gösta Evén
Visningar
3.379
Senaste uppdatering

Fler inlägg från Reseberättelser

Fler inlägg från Gösta Evén

Dela detta inlägg

Toppen