Jailhouse.JPG
Jailhouse Rock är en amerikansk film från 1957, huvudrollen i filmen spelas av Elvis Presley. Nu sitter jag dag efter dag i ett Jailhouse, fast utan galler. Några kallar det karantän, så nu vet jag hur djur hade det på 80-talet när de kom till Sverige. De fick också sitta i karantän. I min självvalda karantän känner jag mig just nu som en av bröderna Dalton, bovarna i den tecknade serien om Lucky Luke. Någon randig gul och svart fångdräkt har jag inte som tur är.

I september 2019 åkte svenskan Jessica Meir ut i rymden och i april 2020 landade hon till en helt annorlunda värld, en värld som stängt ner. I Sverige har vi fönstret lite öppet, då kan man undra varför jag sitter i mitt Jailhouse? Jag är 70+ med något underliggande besvär, så jag tillhör en grupp som är definierad som risk. Risk (La Conquête du Monde) kan också vara ett strategiskt brädspel för 2 till 5 spelare. Spelet utgavs första gången i Frankrike 1957, ett spel med ett bräde i form av en världskarta. Varje spelare kontrollerar sina arméer med vars hjälp de ska försöka ta över världen. Nu tar ett virus över i stället. Vi som är gruppmedlemmar i risk träffas aldrig för vi har social distans och är förpassade till hemmafängelset. Tänk att man på ålderns höst skulle få lära sig något nytt. Social distansering är icke-medicinska åtgärder för att hejda eller sakta ner smittspridning av infektionssjukdomar i en befolkning. Begreppet syftar på undvikande av normala sociala kontakter, vilket är ett sätt att undvika smittspridning. Halleluja. Jag kan gå ut när jag vill, men kommer någon för nära, höjer jag volymen och skriker högt, HÅLL AVSTÅND.

Håll avstånd.JPG

Du min man, säger hustrun en dag, nu när vi ändå är i karantän och våren är på gång i Skåne. Då försöker hustrun kommendera ut mig i trädgården för det sedvanliga vårbruket. I mitt fall är det inte aktuellt att gå ut i trädgården och påta. Utan sitta med en kopp caffe latte och titta på när andra jobbar i trädgården. Jag brukar varje år frivilligt ta på mig en roll som alltid innebär att jag blir arbetsledare, vilket kan vara praktisk ur den synpunkten att jag får dela ut order. Ordern efterlevs nu inte då jag överhuvudtaget inte vet något om blommor mer än att de växer i jorden och har olika färger och namn. Hur man planterar dessa har jag aldrig lyckats lära mig, trots många besök på YouTube. Där man förövrigt kan hitta allt, utom hur man botar Covid-19.

TV.JPG

Klockan 14.00 är numera en helig tidpunkt varje vardag, då har Folkhälsomyndigheten presskonferens. För två månader sedan visste jag inte att Folkhälsomyndigheten fanns, än mindre vad de gjorde. Jag undrar vilken värld jag levt i och ändå är jag 70+. En dag efter presskonferensen funderade jag på vem människa noll är, den som fick smittan först, för någonstans har det börjat. Adam & Eva sägs vara först på jorden, men som en normal tänkande Homo sapiens så fick jag lära mig under biologilektionen i skolan att man måste vara man och kvinna för att barn ska uppstå. Hur kan då Adam & Eva varit först? Var kanske Joe Labero inblandad?

Jag har ett rullande hus, jag ser bilen från fönstret var dag, Den är den perfekta karantänen. Bara jag och hustrun i bilen, ingen annan kommer in, och när vi går ut har vi vårt kravallstaket med oss - vi drar ut markisen och sätter upp staketet runt den. Innanför staketet kommer ingen. Skönt åka iväg 2–3 mil och slippa se samma väggar hela tiden. Lite miljöombyte skadar inte.

Musik är på nästan dygnet runt och tänk så bra att Spotify finns. När dessa rader kommer till av att mina fingrar dansar över tangentbordet, lyssnar jag till valserna vals, An der Schönen Blauen Donau. Så skön och blå är floden inte och den rinner definitivt inte fram i valstakt, snarare är floden skitig och grå. Valsen kallas också Donauwalzer, och skrevs av Johann Strauss d.y. från 1867 och då var säkert vattnet blått. Något som överhuvudtaget ingen har någon nytta av, är att valsen spelas i Danny Kaye's film Grabben från Brooklyn, där huvudpersonen använder valsen för att lära sig boxas. Snart kommer väl "pilsnerfilmerna" i svartvit med Thor Modéen, Julia Caesar, Åke Söderblom, John Botvid, och Dagmar Ebbesen att visas på TV.

Internet.JPG

Med internet, denna fantastiska uppfinning som funkar även i husbilen, kan man hålla kontakt med barn och barnbarn. Detta måste vara den optimala sociala distanseringen. Mitt ena barnbarn frågade när kan vi ses och få en kram, tyvärr dröjer det nog några månader. Förra veckan ville ena barnbarnet spela Trivial Pursuit via Skype. Under åren har kunskap på kunskap stoppats in i livets ryggsäck. Nyss hade jag plötsligt nytta av den kunskap som man förmodligen aldrig har nytta av och som bara tynger livets ryggsäck. Frågan var, vad heter floden som flyter genom Prag. Vltava eller Moldau är en flod i Böhmen i nuvarande Tjeckien. Den är biflod till Elbe. Avrinningsområdet är 28 090 km² och medelflödet vid mynningen i Elbe 150 m³/s. Vltavas längd är cirka 400 km

Alla undrar när detta tar slut, när får jag leva normalt. Men hur jag än googlar så hittar jag inget svar. Kanske svaret kan vara: It ain´t over until the fat lady sings?