Det har idag publicerats att Trafikverket tillsammans med VTI gjort krocktester på två husbilar.

Husbilsklubben.se var inbjudna till en förhandsinformation som Trafikverket och dess sakkunnige Matteo Rizzi höll i samband med det årliga erfarenhetsseminarium som Trafikverket genomför avseende trafiksäkerhet årligen. Övriga inbjudna var branschorganisationer och representanter för tillverkare samt även Husbilskompisar. Husbilsklubben var den enda föreningen som representerar vi som åker husbil som var inbjuden.

Vi fick se testerna i sin helhet av en delintegrerad och en helintegrerad husbil. Detta var dom första krocktesterna som gjorts av husbilar där man hade samma förutsättningar som en personbil. Dom tester som vissa tillverkare har genomfört har gjorts med dom krav som gäller för lätta transportbilar eller motsvarande och dessa är "snällare" än dom tester som görs för personbilar (Euro NCAP). Därför kan dom tester som nu publicerats upplevas som väldigt våldsamma.

Man ska se dessa tester som en väckarklocka som förhoppningsvis på sikt ska öka säkerheten för oss som åker husbil.Tanken är att både tillverkare av grundbilen exempelvis Fiat och dom husbilstillverkare som gör bodelspåbyggnaderna ska börja tänka i dessa banor.

Se hur utvecklingen på personbilar varit i ökad säkerhet från början på 2000-talet och till dags dato.

Slutligen, anledningen till att klubben inte informerat om detta tidigare beror på att vi fick lova att vänta med kommentarer fram till att trafikverket skulle släppa nyheten denna vecka.

Det känns ju också bra för oss som en aktiv Husbilsklubb och Sveriges största dessutom, att vi blir inbjudna till en sådan här information.

/Leif

Tester visar: Farligare att krocka med husbil än personbil