• Missa inte vårt lotteri som pågår under juli månad.
    Det enda du behöver göra för att delta är att recensera och betygsätta en Husbilsplats.
    Läs mer här

Husbilsklubben från då till nu

All historia börjar någonstans, historian om husbilsklubben började någonstans i Sverige. Det var en del husbilägare som satt och pratade, idén kom då upp att starta en husbilsklubb, ryktet säger att det var Håkan Månsson HBK nr 1 som sa de bevingade orden, vi startar en husbilsklubb. Håkan var den som byggde upp, drev och ansvarade för hemsidan under cirka tio år. Det var dock många som hjälpte till att hålla koll på hemsidan och svarade på mail.

En interimsstyrelse bildades 25 november 2006, strax norr om Huskvarna i Kaxholmen med 15 husbilar

Bilder från Kaxholmen.

Kaxholmen1.jpgKaxholmen2.jpg

DSCF0018min_980793.JPGDSCF0019min.JPG

Några månader senare kallade man till sitt första årsmöte. Officiellt bildades husbilsklubben på årsmötet i Flodby 28 april 2007, man hade då redan 391 medlemmar varav 83 kom till årsmötesträffen. Där beslutades att medlemsavgiften skulle vara 100 kr (samma som idag) inträdesavgiften 100 kr (idag höjd till 150 kr)


Styrelsensomvaldes28april2007.JPG


Carina blev vår första ordförande (sitter till vänster)


Den som kom på vår logga och även gjorde den var Jan Erik Hansson med medlemsnummer 11. Beslutet på årsmötet var enhälligt för både utseendet och trycktekniken som förutom att höja kvaliteten även har bra färgbeständighet.

Nils Fagerström var den som jobbade med bilder och layout, han skiftade vinjetten överst på hemsidan efter årstider och andra stora händelser.

Den första budgeten som var för verksamhetsåret 2007 var baserat på 700 medlemmar.

Bilder från första årsmötet.

DSC_0046.JPGMtesdeltagarepfrstarsmtet.JPG

Det spred sig snabbt i husbilskretsar att klubben var bildad och man fanns på internet. 2007-12-31 fanns 1 246 betalande medlemmar. Idag har husbilsklubben 15 657 medlemmar när artikeln skrivs. På årsmötet 2019 i Mariestad kom det över 500 husbilar till årsmötesträffen.

Mariestad-22.jpg

Varför byte man plattform 2018.

Efter 10 års drift hade det blivit hart när omöjligt att uppgradera mjukvara och server.
Gammal mjukvara var dessutom en säkerhetsrisk och till det aviserade Google att de snart skulle ranka äldre sidor lägre. Så vi var tvugna att göra något åt läget. Men samtidigt var det ett för stort arbete att lägga på ett fåtal personer som skötte forumet på sin fritid. Så vi tog in hjälp och skapade samtidigt en arbetsgrupp som jobbade fram det nya forumet tillsammans.

Innan det nya plattformen sjösattes

En av de stora uppgifterna innan flytten var att .arbeta med hur utformningen skulle vara. Det skulle anpassas till vår systematik och vårt sätt att ha det, det skulle hittas tilläggsmoduler som stämde med våra önskemål och sen få en layout vi tyckte var ok. Sen för varje tilläggsmodul krävdes anpassning till vårt sätt och översättning till svenska.

Rent tekniskt gick övergången mycket bra, många användare fick det att fungera även i det nya. Med så många medlemmar, fick vi mellan cirka 150 mail per dag plus lika många inlägg i trådar, det var en del medlemmar som hade problem de första veckorna. Det var under en lång tid en enormt arbetskrävande period för webb. Fick fick även hjälp av många medlemmar som svarade på olika frågor. Eftersom vi byte plattform fanns det en massa tekniska arbeten som behövdes göras. Vi gick från en egen server på serverhotell till köpt serverkapacitet med helt ny plattform.

Översättningen.

Överflyttningen från tidigare forum till nuvarande forum startade redan tidigt 2017. Det är ett engelskt program med engelsk text och den stora utmaningen var att översätta mer än 16 000 texter (fraser) till svenska och använda begripliga uttryck som också är etablerade i andra program och sedan vara konsekvent och inte använda olika ord på samma funktion i olika delar i systemet. Översättningen gjordes med mellan 200 – 500 fraser per dag så översättningen tog tid. Ett väldigt tidskrävande jobb.

Klocka.jpg

Våra servrar finns i en datahall någonstans i Karlstadstrakten. Företaget där servrarna finns ger oss dygnet runt support så att vi kan få upp systemet igen om något skulle hända. När vi flyttade från det gamla forumet, i januari 2018, så hade vi jobbat i mer än två år med att få fram vilken plattform vi skulle välja och hur den skulle se ut. Sedan vi gick live tidigt 2018 så har vi haft en incident, så tillgängligheten har varit stabil. Vi har ett företag som hjälper oss med programmeringen av funktioner och gjort Husbilsplatserna de är också placerade i Karlstad.

Facebook

FB.JPG

Sedan 2011 har husbilsklubben en grupp på Facebook. Fb-gruppen är ett komplement till forumet. Idag är det ca 3 800 av HBK’s medlemmar som är medlemmar i Fb gruppen. Det är sex administratörer som sköter intag av medlemmar och hanterar inlägg. Man måste vara medlem för att få gå med i Fb gruppen, men även partner till medlem kan vara med om de angivits på hemsidan
Om författaren
Lassej
Lars Jönsson, mångsysslare som jobbar bakom skärmen Husbilsklubbens forum som Webb Admin och på Facebook som Admin.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa

Artikel information

Författare
Lassej
Visningar
1.075
Senast uppdaterad

Flera i Sandlådan

Flera från Lassej

Dela denna artikel

Toppen