Det finns en artikel som jag skrev tidigare som heter "När det som inte skall hända, händer och jag hamnar på sjukhuset i Avignon". Läs gärna den för nu kommer en text om Spansk sjukvård på en privat klinik.


Nerja, Spanien torsdag morgon kl. 06.15 den 7 november.

Väckte hustrun,"Jag har fått förmaksflimmer igen, ring till något´sjukhus!". Hustrun har en app nerladdad på sin telefon och ringde det nummer som går till Nordic Medical Service, de pratar nämligen svenska. Hustrun förklarade problemet och sjuksköterskan som tog emot samtalet skulle prata med en doktor och återkomma snarast. Där satt jag i en soffa i sonens hus i Nerja, med en puls på c:a 160. Någon minut senare återkom sjuksköterskan och jag skulle till ett sjukhus i Malaga, man skulle skicka en sjuktransport som hämtade mej.

DcqICM6WsAEalbu.jpg
Entrén till sjukhuset

Det kom inte någon ambulans, det kom en stor limousin, en väldigt bekväm bil som nog vore trevligare att åka i med en normal puls. Till Malaga, som vi skulle åka till, är det ungefär 6 mil, och i morgonrusningen dessutom. Innan vi startade färden fotade chauffören passet och skickade det till sjukhuset. Inte kul sitta i en bil med förmaksflimmer utan sjukskötare. Det visade sig när vi kom fram att det var ett privatsjukhus som heter Hospital Dr. Gálvez och som ligger mitt i gamla stan i Malaga. Innan någon läkare kunde undersöka mej, fick hustrun syssla med pappersexercis för det var väldigt viktigt att alla papper var ifyllda innan jag fick träffa en läkare. Man var bara intresserade av att vi hade en försäkring. Sen kopplades både försäkringsbolaget och SOS in. Det fanns en tolk på sjukhuset, en svensk från Ängelholm som bott 14 år i Spanien. Skulle han inte vara där när läkarna pratade med mej så kunde de utmärkt engelska.

IMG_20191108_152638.jpg IMG_20191108_152649.jpg Interiör bilder från sjukhuset

Hamnade på en akutavdelning och med den sedvanliga apparaten inkopplad, på den kan man se hur hög pulsen är och hur den varierar. Trevligare skärmar har man tittat på. Det kom under dagen fyra olika läkare samt en hjärtspecialist, så nog var man i goda händer. Tyvärr fick hustrun inte vara kvar på akuten utan fick återvända till Nerja. Man får ta en massa olika mediciner för att få ner pulsen i en sådan situation. Sov inte många timmar på natten.

Vill du ha frukost frågade en sjuksköterska, ja tack svarade jag. Den frukosten jag fick får man nog bara i Spanien. Ett glas juice (man kunde få kaffe eller te) en stor bit bröd, en yoghurt samt en skål med olivolja som man skulle doppa brödet i.

IMG_20191108_150534.jpg Ett av singelrummen

Läkarna avlöste varandra hela tiden och kollade mej, har aldrig varit med om att fler läkare än sjuksköterskor tittar till mej. På eftermiddagen skulle hustrun komma på besök, när hon kom hade hjärtat fått en normal puls och jag skulle få lämna akuten. För att ge sina patienter maximal komfort och omvårdnad har sjukhuset 50 singelrum och 3 sviter, alla med TV, telefon och gratis Wifi, jag hamnade i ett av singelrummen med egen toa. Där fanns också en bäddsoffa så hustrun kunde sova över. Hon fick också mat när jag skulle ha, maten var väldigt god. I Spanien har de en annan tidräkning, det märkte vi när någon efter kl 22.00 öppnade dörren och frågade om vi ville ha kaffe eller te. Bra sätt att bli väckt på, för vi sov.

184060331.jpg

Från första början har både SOS och vårt försäkringsbolag varit inkopplade. Samma dag jag blev utskriven, en fredag, skulle vi ha flugit hem. Som tur var hade inte sonen inte hyrt ut, så vi kunde stanna kvar i huset. Två läkare skulle ge klartecken för att jag skulle få flyga hem, en kardiolog från sjukhuset i Malaga och en läkare på SOS.

SOS fixade flygbiljetter när vi fick klartecken på söndag kväll, flyget skulle gå kl 07.00 på måndag morgon. Min hemförsäkring innehåller en reseförsäkring, självrisk 1 500 kr. Den ger ersättning för vård- och merkostnader till följd av händelser, samt resor till och från vård.

Detta ersatte försäkringsbolaget och det gäller hustrun också:
  • Merkostnad parkering, bilen stod på Copenhagen Airport, eftersom vi inte kunde inte flyga hem rätt dag
  • Taxi till och från sjukhuset
  • Merkostnad mat i 3 dagar för 2 personer
  • Fick även ersättning för något man kallar reskostnader i 2 dagar för 2 personer
När självrisken 1.500 kr var dragen fick jag ersättning för överstigande belopp enligt punkterna ovan.
Totalt kostade sjukhusvistelsen och flygbiljetterna hem för två personer mellan 70 000 – 80 000 kr, belopp som försäkringsbolaget stod för.

Oavsett hur man reser, flyg, husbil, husvagn, så kolla upp din försäkring och vad den gäller för. På ett privat sjukhus är de bara intresserade av att man har en försäkring. Var noga med att kolla upp hur många gånger man kan använda försäkringen. Jag kan använda min igen efter 6 månader, om jag inte dessförinnan blivit behandlad för förmaksflimmer. När det gäller allmänna sjukhus gäller det att ha försäkringskassans kort med sig.

Nu har jag lärt mej att man bara ringer SOS, så behöver man inte leta upp något telefonnummer till ett sjukhus. SOS har också en App man kan ladda ner.

Från det jag skickat in alla papper till försäkringsbolaget tog det 6 dagar innan jag hade pengarna på mitt konto.
I mitten av augusti var jag på ett allmänt sjukhus i Avignon, Frankrike. Har skickat in papper på allt jag betalat, men ännu 9 mars har jag ännu inte fått någon ersättning, eller ens hört något om hur de ställer sig till alla mina inskickade kvitton på ersättning.