IMG_20200418_190122_resized_20200418_071512398.jpg
Våren 2020 har blivit annorlunda för oss alla, kanske alldeles speciellt för oss som har ett stort och kärt intresse i vår husbil.

De flesta av oss har haft husbilen vinterförvarad någonstans, eller vinterinpackad hemma på tomten och nu vid påsk som tradition, har bilen blivit hämtad eller framtagen, tvättad, polerad och den första turen redan avklarad. Men i år är allt annorlunda och orsaken stavas C-o-r-o-na, eller Covid-19.

Helt plötsligt kan vi inte göra vad vi brukar göra vid den här tiden på året, inte genomföra vad vi planerade bara för några veckor sedan. Själva skulle vi enligt planerna just nu varit i USA, eftersom min fru fyllde jämnt häromdagen, en dag som vi sedan länge bestämt skulle firas i Florida. Nu blev det istället på tu man hand i Vannsätter, men det gick bra det med.

Vi måste troligen acceptera nya förutsättningar och skapa en ny vardag. Vissa av oss tillhör någon riskgrupp och därför hänvisade till karantän, något som kan vara speciellt ansträngande om man är van vid ett aktivt socialt liv. Då gäller det att hitta nya saker att göra, läsa, promenera men med avstånd, upptäcka naturen, eller varför inte ta kontakt med gamla vänner som man inte haft kontakt med sedan länge. Däremot tror jag att vi skall dra ner på läsandet av nyheterna och mer sparsmakade vad gäller tittandet på alla presskonferenser som TV-kanalerna hela tider bjuder oss på, negativa nyheter som troligen i sin förlängning troligen påverkar hur vi mår.

Den här ovissheten, när tar det här slut, när blir det som vanligt igen gör oss oroliga, ja rent av rädda och besvikna över att t.ex. inte få besöka vårt årsmöte i nästa månad och andra planer vi har för den kommande sommarsäsongen med husbilen.

Att vi står inför en kris som vi inte varit med om tidigare är de flesta överens om, där många har tappat sina arbeten och flera blir det, vissa utsätter sig för risker varje dag i sina arbeten inom vården och äldreomsorgen, för att inte tala om de som förlorat nära och kära. Så ser det ut runt om oss idag och det kommer att göra så en tid framåt.

Planerna inför sommaren med husbilen kanske måste ändras helt, eller delvis, myndigheterna avråder oss att inte företa några resor som inte är nödvändiga fram till den 15 juni. Frågan är gäller det även oss som åker omkring i husbilen, som är en effektiv karantän i sig, eller riskerar vi att bli bespottade och bör känna skam när vi åker ut i naturen med husbilen?

Det är sådana frågor vi ställs inför och självklart är det vår plikt att göra allt i vår makt för att inte sprida coronaviruset vidare. Vi måste visa solidaritet med samhället i övrigt och vissa förändringar förväntas vi husbilsåkare att göra. Vi bör vara försiktiga vid våra möten, inte samlas i allt för stora grupper, man behöver inte kramas, man kan vara glad att se varandra ändå, vi kommer inte heller kunna se alla vänner vid tänkt träffa i sommar och vi i riskgrupperna måste ändra våra vanor radikalt den här sommaren. Trist, men visst kan vi leva med det.

I dessa corona-tider har åtminstone jag blivit varse om att vi lever i ett informationssamhälle, ibland blir det så mycket information så man storknar, men det är också en tillgång när många nu är tvingade till karantän. Den nya moderna teknologin skapar möjligheter som bara för 10 – 15 år sedan var rena science fiction. Sättet att träffas digitalt via t.ex. Facetime eller Skype, där avstånd helt plötsligt blivit helt ovidkommande och andra typer av virtuella möten, samt andra möjligheter som nu finns i våra mobiler, ”Paddor” och datorer, för tidsfördriv eller varför inte förkovra sig i nya eller för den skull gamla intressen.IMG_4512.JPG


Vi har varit ute och vårstädat i vår trädgård idag, såg bevisen på att vi är på väg mot en varmare och husbilsvänligare årstid, krokusarna, vitsippor och pärlhyacinterna står i blom, våren har kommit, men det kanske blir den märkligaste vår vi varit med om. Tillhör du en riskgrupp var försiktig, var glad att du är frisk och stanna hemma om du inte måste resa bort.

Ordet solidaritet är viktigare än någonsin.

Vi får ställa in oss på en annorlunda husbilssommar där vi kanske inte träffas fysiskt lika mycket som normalt, men kanske desto mera i vår egen klubblokal, dvs. i vårt eget forum på Husbilsklubben.se.