Öland4.jpg




Ölands Turistorganisation, tillsammans med över 100 lokala företag, inom besöksnäringen har ingått ett samarbete för att få mera muskler att locka ännu flera besökare till Sveriges campingö nummer ett. Projektet har fått namnet ”Partnerskap Öland”.

Kort högsäsong
.

Av tradition är solen och vindarnas ö, känt som ett sommarbesöksmål. Börjar med bilköerna över Ölandsbron strax innan midsommar och sedan är deras stränder och många ställplatser och campingplatser fulla i 6 – 7 veckor.

Under dessa högsäsongsveckor behöver inte Öland flera gäster, det är nog redan på gränsen vad ön klarar av och det finns även ett lokalt motstånd till vår närvaro på ön. Läste i våras ett medborgarförslag med rubriken; ” Rädda vad som räddas kan”, ett medborgarförslag direkt riktat mot oss, med vädjan till kommunen att, ”mycket skyndsamt tar fram ett underlag var flest otillåtna körningar sker och med markägarens samtycke helt sonika blockerar möjligheterna att helt olagligt ta sig ut med fordon på känslig mark." Trist, men här har vi själva ett eget ansvar att ta hänsyn och inte uppträda provocerande.

Själva besökte vi Öland mellan den 5 – 8 augusti och förvånades över att det inte var flera turister som vi mötte. Det var främst i de södra delarna av ön som det vara ganska tomt på både ställplatser och campingar. En campingägare på sydvästra Öland som jag pratade med beklagade pandemin och bortfallet av de utländska besökarna både i år och förra året. Men även de norra delarna av ön som är mera utvecklade turistprodukter och vänder sig främst till inhemska besökare, visade sig inte vara några problem att få plats på ställplatserna.

Tidigare år har vi besökt Öland ett par tre veckor senare i augusti och då har säsongen varit slut på sina håll och många turistföretagare, redan stängt för säsongen.

Säsongsförlängning är troligen en stående punkt på agendan när Partnerskap Öland träffas och där kommer vi husbilsresenärer in, som en slumrande potential för att förlänga säsongen både på våren och hösten.

Öland3.jpg


Husbilsturismen är ekonomiskt viktig


Redan idag är husbilsturismen en stor viktig del i öns turistverksamhet. När jag kollar vår egen produkt, Husbilsplatser, så finner jag över 40 inrapporterade lämpliga platser för oss med husbilar att stanna eller övernatta på. Undrar om inte det är Sveriges husbilsplatstätaste område, till det skall läggas alla campingplatser som finns på ön, som inte finns med i vår Husbilsplatser.

oland.png

Under våren gjorde Ölands Turistorganisation en inventering hur husbilsturismen på ön fungerade. En förebild har varit projektet Husbilsdestination Sverige, som bland annat Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF), Caravan Club och Svensk Camping (SCR), står bakom.

Målet är att redan till sommaren 2022 skall alla ställplatser på Öland vara ”gröna”, det vill säga uppfylla en rad krav på säkerhet, service och hållbarhet. Ölands Turistorganisation skall ta fram en broschyr med tips och råd till de som vill anordna nya ställplatser.

Öland 5.jpg


Öland har inspirerats av Husbilsklubben

Öland jämför sig med de kommuner som tidigare utsetts sig till ”Årets Husbilsvänligaste Kommun” av Husbilsklubbens medlemmar, bland andra Mariestad, Lysekil och Kristinehamn och undersöker vad som bör göras när man vill bli bäst.

Undersökningen gav vissa konkreta svar på viktiga frågor, som att husbilsresenärerna i snitt stannar 10 nätter på ön, varav 6 på ställ-/campingplater. Att nästan hälften av våra övernattningar skulle vara fricamping på Öland förvånas jag över.

En annan uppgift som kom fram och som fick mångas förutfattade mening om oss som åker husbil, att komma på skam. Det är att vi visst spenderar pengar på orten vi besöker. Utöver kostnaden för ställ-/campingplatsen, tillför vi cirka 600 kr/dag till den lokala ekonomin.

Undersökningen beräknar att husbilsturismen idag genererar nära 35 miljoner till det regionala näringslivet. En summa som Ölands Turistorganisation nu siktar på att öka, genom en riktad satsning mot oss som åker husbil.

Tyvärr delade vi aldrig ut någon utmärkelse till ”Sveriges Husbilsvänligaste kommun” i år, hoppas att få se det nästa år. Kanske det då visar sig att Ölands båda kommuner då får dela på priset, genom sina planerade riktade insatser för oss husbilsresenärer.

Tommy