Förra månaden skrev jag om ensamåkaren Gunnar HBK26170, som tillbringade en längre tid som ensamåkare nere i Sydeuropa under vår kalla årstid. Nu har turen kommit till paret som tillbringar hela vinterhalvåret i sin husbil i Spanien, på en och samma campingplats under hela perioden.

En semester-/boendeform som som har likheter med andra nordbor som bor i lägenheter eller hus som de hyr eller äger nere i Sydeuropa. Har mött flera som tidigare bott på en camping, men nu lämnat husbilen hemma och istället hyrt eller köpt en lägenhet i samma område, men som upptäckt att det inte var samma sak i alla fall. Man saknar den alldeles speciella gemenskapen, det sociala livet som ofta uppstår och faller sig naturligt på en camping.

Bosse och Gerd HBK12223 inbjöd mig mig komma komma över och intervjua dem på Luciadagen den 13 december, då Benidorm bjöd på 22 grader i skuggan. De var inte första gången jag bad Bosse och Gerd om tips och råd vad gäller campinglivet. Förra gången var 2014 när Carola och jag för första gången skulle ta vår husbil och övervintra på Spanska fastlandet. Inspirationen hade till stor del kommit genom att vi följde Bosse och Gerds blogg; Bosses och Gerds husbilsresor

Det var inte så att vi saknade resvana, eller kunskap om Spanien och Benidorm, nej det där kände vi till ganska bra och husbil hade vi åkt i 6 år, men vi hade aldrig bott mer än 2 nätter i följd på en och samma campingplats. Vi var fyllda av förutfattade meningar om livet på en camping, typ ”:music-icon:man ska´ha´husvagn...:music-icon:”. Vi var frågvisa och vi fick svar på våra frågor. Vi valde sedan att göra vårt första längre stopp på en camping, just där Bosse och Gerd höll till, på Camping El Raco i Benidorm.

Det här är Bosse och Gerd HBK12223
Bosse och Gerd Myrén som bor några mil utanför Södertälje när man inte är ute med sin husbil. Båda är pensionärer, Gerd har arbetat hela sitt liv inom kosmetikabranschen, medan Bosse vigt sitt liv åt resebranschen, senast var han VD för en ledande svensk researrangör.

DSC00304 (Medium).JPGDSC00306 (Medium).JPG

Större delen av året är man på resande fot, 6 månader på Camping El Raco och resorna till och från Spanien som tar tre veckor i vardera riktning.
– Resorna till och från Spanien är inga transportresor för oss. Nej det är semester-/upplevelseresor som tar oss till våra egna smultronställen i Europa. Vissa sträckor och platser återkommer nästan alltid som att vi t.ex. alltid tar broarna till kontinenten. Platser som vi dras till speciellt och oftast får besök på våra resor ner och upp genom Europa är Moseldalen, Rüdesheim am Rhein, Bourgognevinernas huvudstad Beaumé, Alsace, Gruissan och ställplatsen Spaetzle Fritz i San Rafael Del Rio. Numera tar vi alltid betalvägarna i både Frankrike och Spanien.

Sommarmånaderna tillbringar man i Sverige, men då sker resandet oftast med personbilen.

Husbilen kom in ganska sent i deras liv, men de senaste 7 vintrarna har man en fast plats för husbilen på El Raco i Benidorm. Men resandet har alltid varit ett stort och viktigt intresse för Bosse och Gerd. Innan husbilen var det med snabba sportbilar, eller amerikanska muskelbilar som som tog paret Myrén runt i Europa om somrarna.

Livet på en camping i Sydeuropa.
Gerd och Bosse bjöd in mig till sin 9 meter långa Bürstner. Jag möttes av en varm och hemtrevlig miljö och jag förstår att i den bilen är det lätt att trivas. Man har valt att inte sätta upp sitt kökstält, vilket jag förstår inte heller behövs när jag fick höra att man äter ute ungefär 5 dagar i veckan. Eftersom man inte har något kökstält, eller arrangerat park med damm och fontän på tomten, så får man t.o.m. plats för hyrbilen på tomten, som man har tillgång till under större delen av vistelsen på El Raco.

DSC00299 (Medium).JPGDSCN2976 (Medium).JPG

Däremot ser jag att många av grannarna som verkligen har ”boat in” sig på riktigt, varenda centimeter på tomten är utnyttjad. Det ser på sina håll ut mera som ett koloniområde än en campingplats. Troligen är en stor del av platserna uthyrda årsvis, med gäster som bor mer eller mindre fast under hela året.

Varför bor ni på en Camping så lång tid och varför just på El Raco i Benidorm?
– Vi trivs här, geografiskt gillar vi den här delen av Costa Blanca. Närheten till Calpe, Albir, Altea, Villajoyosa och Alicante är viktigt för oss. Vi älskar strandpromenaderna som alla platserna här i närområdet erbjuder. Vi reste runt en hel del, från Costa del Sol i syd och norrut för att finna det som passade just oss och våra behov bäst, resultatet blev Benidorm och El Raco. Vi har beskrivit det i vår blogg. Området bjuder på ett underbart och privilegierat mikroklimat, tack vare de tre bergskedjorna som ringar in området och som ger ett skönt klimat även under vinterhalvåret. För oss är det även viktigt att det finns bra kollektiva transporter, restauranger och en levande stadsmiljö. Allt det här finns, plus vänner som bor här fast och en massa andra trevliga människor som vi träffar här, därför har det blivit vår bas de senaste 7 åren.

Är det många svenskar på den här campingen?
– Det är ingen utpräglad ”svenskcamping”, på t.ex. Bahia och Bolnuevo hittar man flera svenskar. Här umgås vi skandinaviskt, vi har troligen lika många norska vänner som vi har svenska här på campingen. Skulle tro att vi är runt 30 svenska ekipage, troligen är det ännu flera norska i området. Flest är engelsmännen, holländarna och Belgarna. Vi skandinaver har en del aktiviteter, som gemensam middag på någon restaurang minst en gång i veckan, gemensamma vandringar, boule och spontanträffar. Man känner sig aldrig ensam när man bor på en camping i Spanien och man kommer lätt in i gemenskapen.

Uppstår det grupperingar och schismer inom campingen, som jag läst kan uppstå?
– Nej, här på El Raco har vi inte upplevt några sådana problem, tvärtom.

Blir det inte tråkigt, lite enahanda att vara på en och samma camping under så lång tid?
– Inte alls, vi trivs med våra rutiner och fyller våra dagar med intressanta och givande innehåll som vi troligen inte skulle få i samma utsträckning om vi flyttade runt. Vi hyr bil under större delen av tiden, som ger oss ökad frihet och möjligheter. Vi har under åren rest många hundra mil på våra utflykter, upptäcktsfärder i Spanien och funnit våra egna smultronställen, som t.ex. Coll de Rates som är en favorit. Att hyra bil är billigt. Vi är medlemmar i den Skandinaviska klubben på Costa Blanca som heter Mas Amigos, genom dem hyr vi bilen förmånligt. Vi deltar också i vissa av deras arrangemang, bl.a. träffen de har i sin klubblokal i Alfaz del Pi varje fredag i samband med att det är marknad i området. Nej vi har så mycket för oss så vi hinner inte ens blogga som vi gjorde tidigare.

Nu är det snart jul och nyår, hur firar ni helgerna?
– Vi har skapat våra egna traditioner här nere. Julaftonen börjar vi med på lunch på en underbar spansk tapasrestaurang, La Cava Aragonesa, uppe i Benidorms gamla stadsdel. Tillbaka i husbilen klockan 15.00 då det blir Kalle Anka och hans vänner, sedan äter vi ett litet svensk julbord förspanskat med skaldjur. Att få tag i svenska varor till julbordet är inga problem, sillen, skinkan, osv. hittar på snabbköpet Costa Blanca i Alfaz del Pi.
IMG_4156 (Medium).JPGIMG_4158 (Medium).JPG


Annandagen passar vi på att besöka Benidorms stora nattklubb, äter middag samtidigt som vi bjuds på nostalgi genom en ABBAshow. Nyårsafton blir som vanligt en lugn kväll med skaldjur och champagne i husbilen, att gå ut den kvällen brukar betyda kall mat, stökigt, dyrt och besvikelse.

Försäkringen, hur löser ni den frågan?

– Vi har sedan flera år löst det genom en tilläggsförsäkring från Gouda, som träder in efter 45 dagar när reseförsäkringen i vår hemförsäkring upphör. Förra våren fick vi prova försäkringen i skarpt läge, då Gerd föll så olyckligt att hon bröt lårbenet. Det resulterade i operation och inlagd två veckor på det privata sjukhuset IMED i Benidorm.
Erfarenheterna som Gerd och Bosse fick efter det olyckliga missödet är enbart positiva. Försäkringen fungerade klockrent. En representant för Gouda/SOS Köpenhamn ringde ett par gånger om dagen och kontrollerade läget, man hade även ständig kontakt med läkaren. Sjukhuset och vården har Gerd bara goda erfarenheter från, vid kontroll senare i Sverige konstaterade man att den komplicerade operationen utförts mycket skickligt. Gerd vill tillägga om sjukhuset,
-- Det kändes tryggt och uppskattade att det hela tiden fanns en tolk närvarande, vidare att även Bosse fick bo på det fina rummet med helpension under de två veckorna upplevde vi som mycket positivt. Försäkringspremien kändes helt plötsligt väldigt motiverande, nästan billig när man fick veta att vården som Gerd fått hade kostat försäkringsbolaget 150.000 SEK.

Några korta praktiska frågor, som jag kommer ihåg att vi själva hade innan vi kom iväg första gången:

Tömning/fyllning av vatten?
– Avloppet för gråvattnet är direktkopplat med slang mot campingens avloppsystem. Vi har valt att inte koppla på färskvattnet, eftersom det är väldigt enkelt att ta slangen och fylla på när det är aktuellt. Toakassetten tömmer vi på avsedd plats 100 m från husbilen.

DSC00305 (Medium).JPG

Gasen?
- Det löser vi enkelt med en spansk flaska som kan bytas på campingen till ett behagligt pris på 13 Euro för en ny full flaska. Rent praktiskt gjorde vi första gången så att vi lät campingaffären utanför campingen komma över och montera på en spansk koppling och leverera den 1:a flaskan som vi betalade en deposition för. Snabbt och enkelt. Till uppvärmning använder vi alltid gasen, med el blir det för dyrt.

Elen?
- Vi är hela tiden kopplad mot campingens stolpe och det kostar oss ca. 35 Euros i månaden. Då använder vi elen till kylskåpet, kaffebryggare, espressomaskin, lite matlagning, laddning och belysning.

Internet?
– Här på campingen erbjuds en produkt som heter Wimax, där signalen tas ner genom en antenn på bilen, sedan har vi en router inne i bilen. Tekniken var tidigare lite svajig, när många var uppkopplade samtidigt blev svarstiderna ibland långa och TV-sändningarna hackiga. Numera är dessa problem ett minne blott, nu fungerar det perfekt, vi ser t.ex. på TV helt utan problem. Kostnaden för den uppkopplingen är 20 Euros i månaden.

TV?
- Ser vi via internet, vi har visserligen en Oyster parabol på taket, men den använder vi bara till att se Fomel 1 på en tysk kanal.

Pengar, betalningar?
-- Betalningarna i Sverige sköter vi enkelt över Internetbanken. Pengar till kostnader och uppehälle under resan löser vi på 2 sätt. Saker som vi köper och betalar med kort använder vi våra Eurocard kreditkort, självklart så faktureras vi alltid i lokal valuta, aldrig i Svenska kronor. För kontanta pengar har vi var sitt VISA debit card från vår bank. På de korten har vi maximalt 5000 SEK insatt och vi tar oftast ut 250 Euros åt gången, sedan fyller vi på kortet via Internetbanken. Att vi aldrig har mera än 5000 kr på våra konton kopplade till korten är av säkerhetsskäl.

Säkerheten?
– Bilen är utrustad med med både larm och säkerhetsskåp, men vi känner ingen oro inom området. Under de år vi varit här har det varit två inbrott i ett par husvagnar som varit placerade i campingens ytterområde. Vi känner oss trygga med campingens kontroll, kameror och 24h bevakning med synlig personal.

Vad kostar det att vara utomlands i över 7 månader?
Bosse hade varit snäll och satt sig ner och gått igenom kostnaderna innan jag kom på besök och Bosse och Gerds kostnader för sin vintervistelse i Spanien ser ut så här;
Esp-11.JPG


Esp-4.JPG

Summering:
Esp-31.JPG

…….. enligt Bosse och Gerd, – Värt varenda öre, för oss är detta halvår i södern rena vitamininjektionen!

Till sist Bosse och Gerd, vad är era råd till de som är nyfikna, men ännu inte kommit iväg?

– Som vi sa tidigare, för oss är det här rena rama vitamininjektionen, vi mår helt enkelt bra av att vara här under vinterhalvåret. Vi har ett rikare socialt liv, vi upplever hela tiden nya saker och här har vi råd att ha ett annorlunda liv än om vi suttit kvar hemma i Sverige. Åk, bara åk.

Bosse och Gerd nämnde att i fall någon har flera frågor om campinglivet i Sydeuropa, så svarar man gärna om ni mailar; bobobby@msn.com

Camping El Raco i Benidorm.

GPS: N 38 32 55 W0 05 55   

DSC00295 (Medium).JPGDSCN2881 (Medium).JPG

En stor modern camping med över 600 platser. Promenadavstånd till Benidorm centrum. Stadsbussen nr 10 har hållplats alldeles utanför campingen, den bussen trafikerar sträckan centrum, gamla stan och sträckan bort till Albir, Alfaz del Pi och Altea.

Campingen erbjuder reception 24h, restaurang, pooler varav en är uppvärmd under vintern, affär med begränsat sortiment, där kan man byta sin gasolflaska.

Benidorm
En utpräglad turiststad med sina 68.000 invånare, men som i perioder bebos av över 400.000 människor. Två underbart fina stränder Playa Levante och Playa Poniente, på klippan som skiljer de två stränderna finns den charmiga äldre stadsdelen. Allt som tillhör en stor turiststad finns i Benidorm, massor av restauranger, barer och nöjesattraktioner. Flera olika temaparker och golfbanor finns också i området.
DSCN2964 (Medium).JPG


Benidorms skyline är något alldeles speciellt och det är inte inte konstigt att Benidorm brukar kallas Medelhavets New York.

Lite kuriosa om Benidorm.
- Benidorm har flest skyskrapor i Spanien.
- Benidorm har flest skyskrapor per invånare i världen
- Benidorm kommer på andra plats i världen efter Manhattan när det gäller antal skyskrapor per m².
- Gran Hotel Bali, en av Europas högsta byggnader och Europas högsta hotell, ligger i Benidorm.
- Europas högsta bostadshus Intiempo, med sina 43 våningar och 256 lägenheter finns i Benidorm. Huset skulle stå klart 2012, men har fortsatt inte öppnat och det finns lägenheter att köpa för hugade spekulanter. Priserna börjar på 245.000 Euros för en lågt placerad 2:a på 75 m², sedan finns det olika priser beroende på storlek och våningsplan. Kan berätta att takvåningen på våning 43 fortsatt är ledig, men mäklaren säger att det är flera spekulanter så det gäller att skynda sig…. Priset? Ja ett fynd, bara 2.395.000 Euros (25.500.000 SEK) lägg på ca. 15% för skatt och notarie.
DSCN2923 (Medium).JPGDSCN2896 (Medium).JPG
Intiempo i guld, men allt som glimmar är inte guld! Elektrisk fortskaffning a´la Benidorm.

Passar på att önska alla husbilsvänner en riktigt God Jul.

Altea 20 december 2019