Husbilslitteratur

IMG_0669.JPG



Digitaliseringen i vårt samhälle pågår för fullt. Ett exempel är vår egen klubb som är ett internetforum, där klubblokalen finns i Cyber, det är inte längre science fiction utan en virtuell verklighet som nu blivit en självklarhet för oss.

Vår vardag förändras av digitaliseringen, hela branscher är utdöende, medan andra helt nya branscher skapas och växer genom en ny typ av efterfrågan.

Även vårt sätt att ta emot och söka information har förändrats, själv var jag tidigare en stor papperstidningskonsument, både vad gäller dags-/veckotidningar och månadsmagasin. Idag köper jag inte en enda papperstidning, men läser flera tidningar än någonsin, men nu på min iPad. En del dagstidningar prenumererar jag på digitalt, andra läser jag gratis så långt det går och Readly sköter vecko-/månadstidningarna.

Det finns områden där vi inte har accepterat och följt utvecklingen, t.ex. hur böcker konsumeras. Vi var snabba att köpa en ljudbok när de kom för ett antal år sedan, vårt val blev Liza Marklunds Nobels testamente. Inget fel på vare sig bokens handling eller uppläsaren, men formen passar mig inte. Huvudet på kudden, monoton uppläsning i hörlurarna, jag somnar direkt. Efter att ha lyssnat på de inledande raderna i första kapitlet alldeles för många gånger så gav jag upp och Carola fick överta ljudboken. Tyvärr så kopierade hon mitt sätt att lyssna, rättare sagt att somna snabbt, rena sömnmedicinen för oss båda. Boken konsumerades senare i form av film på TV.

Böcker i husbilen
I vår bil finns det t.o.m. kartböcker, trots GPS i bilens radiomodul, i våra iPads och smarta telefoner finns det 3 GPS-appar och flera kartprogram.

IMG_0673.JPG


Det blir några kilo kartböcker, de flesta är inte ens dagsaktuella, men de ligger där i bokfacket och tas fortsatt fram ganska ofta. Inte under körning, men för planering och översikt… jodå, jag vet att samma information kan jag troligen få och se ännu bättre på en digital karta i min iPad, men…...

Facklitteratur för husbilsåkarna.
I skåpet ovanför vår dinette i husbilen, finns det ett antal böcker som alltid följer med på resan, Rena kataloger för husbils-/campingplatser, men också andra typer av böcker med anknytning till husbilen. Första boken som inhandlades när vi köpt vår första husbil var den tjocka respektingivande Reisemobil International Bordatlas, som var vår husbibel ett tag i början, men har nu fått lämna plats till modernare hjälpmedel.

Idag har vi framförallt klubbens egen ställplatslista som vårt främsta verktyg när vi är ute och reser, i tillägg och som komplement har vi ACSI´s Camping Card, för att finna campingplatser som erbjuder rabatterade priser i lågsäsong. Vet inte varför vi har böckerna i bilen, eftersom vi bara använder deras utmärkta app. Har till och med skrivit till ACSI och föreslagit att appen borde ingå i priset, boken borde däremot kosta extra som ett miljösmart argument för ACSI.

IMG_0667.JPG


För våra turer i Sverige har HUSBILSKLUBBENS ställplatslista kompletterats med;

IMG_0678.PNG


thumbnail_IMG_0671.png
IMG_0666.JPG


Husbil&Husvagns Ställplatsguiden 2019, Allt om husvagn & campings Campingkatalogen och Husbilskompisars, Husbil Sverige 2019.

Ställplatsguiden 2019 har i den aktuella utgåvan 681 husbilsplatser i Sverige, kompletterats med 73 ställplatser i våra grannländer Norge, Danmark och Tyskland och en översiktlig länsindelad evenemangskallender för sommaren. 116 sidor ca 25-30% annonser. Guiden kostar 129 kr, säljs där tidningar säljs och finns publicerad på Readly.

Campingkatalogen 2019,
presenterar 568 ställplatser, 564 s.k. fricampingar, d.v.s. campingplatser inte anslutna till SCR och 303 rastplatser. 156 sidor ungefär 25-30% annonser. Priset är 139 kronor och säljs där tidningar säljs och finns publicerad på Readly.

Husbil Sverige 2019
innehåller 870 ställplatser, 661 campingar och 332 serviceplatser och är den mest kompletta trycksaken med relevanta adresser och faciliteter för oss som reser runt med husbil i Sverige. 200 sidor, sparsamt med annonser. Katalogen kostar 159 kr och kan beställas här: Husbilskompisars Dekalset

IMG_20190731_182527_resized_20190731_062904746.jpg


De tre katalogerna innehåller ungefär samma information, alla tre anger adresserna med koordinaterna och beskrivningarna är korta av utrymmesskäl. Personligen föredrar jag Ställpltsguidens val av presentationsmodell som innehåller bild och faciliteterna presenteras med symboler. Snyggare och renare layout i mina ögon.

Svenska fackböcker för husbilsintresserade

Anders Witts handbok för nybörjare Husbil i Europa blev tillsammans med Reisemobil International Bordatlas, de första böckerna i vårt bokfack i Husbilen. Efter att ha arbetat med resor ett helt yrkesliv så var jag inte helt okunnig i resandets mysterier, men att resa i husbil var något nytt, därför lästes boken från pärm till pärm innan vi hämtade vår första husbil. Den ligger fortsatt kvar i bilen. Boken är inte längre aktuell efter att ha legat i bokfacket i 10 år, eftersom informationen i den är färskvara. N u finns den reviderade 5:e upplagan att köpa. Här kan du läsa mera: https://www.husbilsklubben.se/forums/articles/witt-bokförlag-husbilslitteratur.38/
och här beställer du boken: Husbil i Europa

IMGP7014.JPG


Anders Tyska avstickare, plockas alltid fram från bokfacket när vi närmar oss Tyskland, där vi fått många tips på resmål under åren och vid det här laget har vi besökt de flesta resmålen. Boken är slutsåld men kan beställas i pdf format här på Husbilsklubben Tyska avstickare som pdf

Italienska avstickare, är boken där Anders visar oss sina smultronställen i Italien, för oss en värdefull vägvisare första gången vi besökte Italien. Boken kan beställas här; Italienska avstickare

Vi campar i Österled, boken skrevs för 10 år sedan. Vi hade nytta av den då vi besökte Baltikum och Polen för 8 – 10 år sedan. Boken är en trevlig reseberättelse med tips och råd från 8 huvudstäder i Östeuropa, kompletterat med faktauppgifter. Boken finns fortsatt att köpa här: Vi campar i österled - Böcker - CDON.COM för 149 kr. Själva faktaavsnitten är knappast av något värde idag, 10 år senare.

IMG_0663.JPG


Vår egen Jappe, Jan Piening i salig åminnelse, som under sina sista levnadsår underhöll oss med sina underfundiga kommentarer på Forumet här på Husbilsklubben. Förutom sina 18.340 inlägg på Forumet, så hann Jappe också med att skriva en handbok för oss som besöker Mosel,

Lilla Moselboka, liten till formatet men stor i sitt innehåll. Den är vår husbibel så fort vi närmar oss den populära och lämpliga husbilsdestinationen Moseldalen.

IMG_0665.JPG

Trevliga relevanta informationer för husbilsturisten om städerna/byarna utefter Mosel, från Koblenz till Trier. Jappe presenterar också Hamburg och Celle, som ofta ligger på vägen till Mosel för oss nordbor. Vidare så innehåller boken diverse fakta som gäller vid resa utomlands med husbilen och tips på vägval till Moseldalen. Här kan du köpa Jappes bok; Lilla Moselboka

Böckerna jag presenterat kan enkelt kategoriseras i genren facklitteratur, som man läser när informationsbehovet finns, man planerar en resa, eller finns på plats och boken blir en uppslagsbok.

Nu har det kommit en ny bok som är riktad till oss med husbilar, det är Ralph Laingrens bok Husbilsresan.

IMG_0661.JPG


Ralphs bok är svår att kategorisera, visst är det till viss del facklitteratur, där Ralph och Louise generöst delar med sig av sina erfarenheter, ger råd och tips efter tusentals mil och ett par tusen övernattningar i husbilen runt om i Europa. Men det är mycket mera, boken är även en självbiografi där vi får vara med om det stor beslutet att byta liv, sälja allt och emigrera till Spanien och Gran Canaria.

I boken får vi sedan följa Louise och Ralph. Huset är sålt och loppisen där det sista såldes avklarad, resan ner genom Europa, över till Kanarieöarna. Den delen av boken är en resedagbok/-skildring, där vi möter en mycket sparsam Ralph, hans ivrigt sökande efter som han själv skriver GRATIS. Gratis övernattningsplatser och självklart är GPS´n inställd på ”undvik betalvägar”. Tips och goda råd av en som redan sökt och upptäckt hur man reser billigt ner genom Europa.

Reseberättelsen upplever jag lite för detaljerad på sina håll, men trevligt att blanda fakta, praktiska tips, och matrecept i löpande text, ja det finns till och med kärlek, åtrå i berättelsen, t.ex. den här beskrivningen fann jag redan på sidan 21 i boken; ”Det kärleksfulla i Ronnys blick ökade i styrka för att nå sin kulmen i fjärden ölen. Det var nästan som Lady och Lufsen.” Sällsynt att möta sådana målande kärleksbeskrivningar i reseberättelser.

Det som gör boken helt unik börjar på sidan 42 och fortsätter till sidan 168, d.v.s. bokens egentliga ämne som är Kanarieöarna, där Louise och Ralphs valt att sätta ner sina bopålar. Här får vi följa dem på deras upptäcktsresa i deras nya hemmiljö. Alla 7 huvudöarna får besök plus La Graciosa och Isla de Lobos. Här blir boken en annorlunda, mycket bra guidebok om de Kanariska öarna.

Eftersom jag själv har läst, åtminstone ögnat igenom 100-tals guideböcker/broschyrer om Kanarieöarna på ett antal språk, så blev jag först irriterad när jag läste Husbilsresan. Inte en rad om Cruz de Tejeda, Teror, Fundción César Manrique, La Laguna, osv. Kanarieöarnas traditionella turistiska sevärdheter.

Sen kom jag på att Ralph inte har skrivit ”….en till bok om Kanarieöarna”. Nej Ralph har tagit sig an öarna från ett helt nytt perspektiv, från sina egna erfarenheter och där finns inte de vanliga turistplatserna som alla andra skriver om. Här får vi t.ex. istället följa med till en Kanarisk husbilsklubb som bjuder in till deras klubbträff vid en strand, följa Ralphs noggranna iakttagelser, när kiosk-restaurangen öppnar, kokerskan som arbetar med 11 armar samtidigt, mannen som inte gjorde något speciellt och ölgubbarna som kom när det blev öppning. Tips som bygger på egen erfarenhet, som att man aldrig skall beställa fint kött på en liten ö, enligt Ralph så innebär det bara en besvikelse. Berättelsen om Villa Winter läste jag själv med stort intresse eftersom jag besökte huset för 25 år sedan, fick då dess historia berättad, Ralph har grävt vidare och kunde ge historien en extra knorr, sant eller falskt, ja jag vet inte men visst blev historien mer spännande.

Bokens styrka är berättelserna, iakttagelserna och tipsen från de Kanariska öarna. Här kan man se boken som en allmän illustrerad guidebok om Kanarieöarna, men som inte följer den traditionella mallen, utan en bok om ett Kanarieöarna okänt för de flesta. Den delen av boken är relevant för alla typer av besökare på Kanarieöarna, charterturister, övervintrare och självklart husbilsturister.

IMG_0675.JPGIMG_0676.JPG

Det är en bok som man läser som en roman, från pärm till pärm. Nyttig information, praktiska tips, recept och anekdoter blandas friskt. Tror att Ralph när han skrev boken såg framför sig läsare som är nyfikna på husbilslivet i allmänhet och husbilsägaren som ännu inte kommit ut i Europa med sin husbil i synnerhet. Husbilsturisten som i likhet med Ralph, söker göra resan så billig som möjligt, utan att för den skull göra innehållet i resan sämre, har här en en bra instruktionsbok.

Boken kan du läsa mer om här; https://www.husbilsklubben.se/forums/articles/husbilsresan.40/

…. och beställa här; SirMcLain