Har noterat ett stort intresse på forumet för reseberättelser. Just nu är Forumets mest visade, uppskattade och lästa trådarna, Livibils ”Vintern 2019-2020 i Santa Pola” och Gösta Evéns ”Göstas höst – vinterresa 2019-20”, som handlar om att övervintra i södra Europa under årets kallare månader.

Verkar vara drömmen för många husbilsägare, men förstår av inlägg i trådarna att för en del stannar det vid en dröm, man tvekar inför att ta språnget ut i Europa av olika orsaker.


Därför skall jag försöka träffa några övervintrare, som representerar olika former av övervintring i Sydeuropa. Ensamåkaren, de som stannar och ”boar in sig” på samma camping i månader och de som som är lite äventyrligare, reser runt och helst stannar där det är gratis.

Ensamåkarens erfarenheter, tips och råd.

Gunnar Holst HBK26170, Holsten på Forumet, träffade jag i Altea, när han passade på att serva och byta däck på sin husbil. Passade på att fråga om ville dela med sig av sina erfarenheter till andra HBK´are, om hur det var att åka ensam med sin hund, till Spanien.

Vilket han gärna ställde upp på. Vi träffades i mitten av november, solen skiner och det är 23 grader varmt i Calpe, där Gunnar bokat plats på ställplatsen Paraiso Camper i en vecka framåt.
DSC00174.JPG


Innan jag började ställa frågorna, så berättade Gunnar en del om sig själv och erfarenheter med husbilen.

Det här är Gunnar, HBK26170 alias ”Holsten” på vårt Forum.

Gunnar som är pensionerad läkare från Lidingö, är en relativt ny husbilsägare, som genom ett impulsköp våren 2018 blev med en Hymer T678 - 2013. Gunnar och hans fru har segling som sitt stora fritidsintresse och har det fortsatt. Men så var det en på båtklubben som köpt husbil, som berättat om likheterna med segling, friheten och enkelheten. Något som skapade nyfikenhet och orsaken till besöket hos husbilshandlaren, som hade den goda smaken att direkt visa en bil som hade allt som Gunnar och hans fru hade på sin önskelista.

Så det blev en husbil förra våren, som under sommaren fick konkurrera med segelbåten, men det blev direkt en vårresa ner i Europa, till blommande Holland samt en resa på hösten 2018, ända ner till Faro på Algarvekusten. Halva resan, den från Algarve, upp utefter den spanska Medelhavskusten och sedan tillbaka till Sverige gjorde Gunnar och hunden Perry själva.

Bilens vinteregenskaper testades senare genom en vinterresa upp till Norrbotten, där både Jokkmokk och ishotellet i Jukkasjärvi fick besök och bilen testades i -32 graders kyla natten i Jukkasjärvi, vilket gick fint. Det första året har husbilen använts flitigt, över 4000 mil har det blivit!

Gunnar berättade målande sina olika reseminnen från resorna med husbilen, jag förstod snart att Gunnar är en upptäckare, som söker nya upplevelser och äventyr. Nu skall inte jag skriv någon reseberättelse, det får vi hoppas att Gunnar själv delar med sig av på Forumet.

Däremot ställde jag konkreta frågor om just det här med att resa själv nere i Sydeuropa, något som jag tror det är fler än jag som är intresserade av att få ta del av.

Varför reser du ensam?
- Ja, nu reser jag inte helt själv, en perfekt reskamrat är vår Portugisiska Vattenhund Perry, som älskar husbilen och som får mig att gå mina 10.000 steg om dagen.

Det är så att min fru, som planerat, var med de första två veckorna ner till södra Frankrike, men sedan har hon andra intressen och ”måsten”. Det är barnbarn och andra aktiviteter på hemmaplan som drar, så hon flög hem från Zurich som planerat, precis som hon gjorde från Faro förra hösten. En modell som passar oss.

Planerar du din resa i detalj före avresan?
- Nej inte alls, tvärtom. Årets resa var t.ex. tänkt att vara en resa i södra Frankrike, men vädret var uselt. Därför ändrade jag snabbt planerna och styrde mot Spanien. Fördelen med husbilen är just det här att man är helt flexibel.

Ekonomi, budget?
-
Har inte någon egentlig budget, men jag står oftast på gratisplatser, kanske inte direkt av ekonomiska orsaker utan mera att det är platser som passar mig bäst. Samma sak med betalvägarna, tar det som passar just vid tillfället. I Frankrike nyttjar vi vårt ”France Passion pass”, som ger gratis övernattningar på över 2000 vingårdar/vinslott och bondgårdar i Frankrike. Så här års väldigt lite folk, ofta är man ensam som har vinprovning med vinbonden, trevligt!

Passar på att rekommendera SÅIFA-kortet, som jag har och som ger bra rabatt på bränslet.
Kostnader under resan betalar jag med kontokort när det är större belopp, men jag tar ut på bankautomaterna så jag alltid har ungefär 100 Euro i kontanter, för mindre betalningar.

Kan passa på och ge tipset att när man betalar med sitt svenska konto-/kreditkort, så kommer frågan upp om man vill ha det i Svenska kronor, eller i Euro. Ta alltid Euro, eftersom det blir till en lägre och billigare kurs.

Vilken resväg har du valt?

- Det blev Öresundsbron, färja Rödby – Puttgarden, Moseldalen, via Luxenburg, ner genom Bourgogne och speciellt området Chablis. När vi kommer hit i Gunnars redogörelse så märker jag att här känner Gunnar något alldeles speciellt för den här delen av Frankrike. Han berättar ingående om området kring vinbyn Beine, vinet, maten, människorna och alldeles speciellt om vingården i Geoffroy som ingår i France Passions utbud.

Efter Bourgogne körde sedan Gunnar sin fru till Zurich och Gunnar och Perry tog mer eller mindre raka vägen ner till Spanien p.g.a. av det dåliga vädret i Frankrike vid den tidpunkten.

Hur länge blir du på resande fot den här gången?
- Min fru och jag startade vår resa i mitten av oktober och min fru var med de första två veckorna, ner till Frankrike. Har lovat att vara åter hemma någon gång i december, så det blir ca. 7 veckor som Perry och jag reser omkring själva. Senare i vinter blir det sedan en tur upp till de svenska fjällen.

Var stannar du och hur länge stannar du på varje plats?
-
Vet inte, kanske är jag en orolig själ, men jag stannar oftast bara en eller ett par nätter på varje plats, sedan vill jag vidare, se och upptäcka nya saker. Nu har jag faktiskt bokat en hel vecka här på ställplatsen i Calpe och vi får se hur det kommer att gå. Som jag tidigare nämnde, så står vi oftast på platser som är gratis, innan jag checkade in här i Calpe så stod jag gratis 2 nätter i Altea, alldeles vid centrum. På onsdag reser vi vidare, vet inte om det blir norrut till Denia, eller söderut mot Mazarron, har fått båda platserna rekommenderade av andra husbilsåkare. Det är det fina med husbilen, men behöver inte bestämma sig förrän man sitter där bakom ratten.

Vi är inga storstadsmänniskor, utan föredrar lugnet, landsbygden och naturen och då blir det naturligt med fricamping.

Hur blir det med det sociala livet när man reser ensam, träffar du några eller blir det ensamt?
- Nu har jag inga problem med att vara ensam, tvärtom, så trivs jag med det. Men självklart blir det möten, intressanta och ofta givande möten när man t.ex. tagit in på en ställplats eller camping. Här på den här ställplatsen kommer de flesta gästerna från Tyskland, men vi är just nu två svenska husbilar här.

Vilka hjälpmedel har du för att finna lämpliga platser att stanna på.
-
Bilen är utrustad med TOM TOM´s GPS-system, som jag inte är riktigt nöjd med, Till den har jag laddat ner HBK´s ställplatslista, har faktiskt problem med den just nu. Vet att det snart kommer en ny version, väntar på den innan jag tar itu med problemet.

I övrigt har jag apparna Park4Night, Campercontact och appen Husbilsplatser, som troligen är den jag använder mest.

Gasen vet jag att många är oroliga över, hur har du löst det?
- Enkelt, gick till en campingfirma här i Calpe, som direkt satte in en spansk flaska och installerade en spansk regulator på slangen. Snabbt och billigt. I mitt gasskåp står det därför idag en spansk flaska och en svensk P11. Andra har löst det med att installera LPG tankflaskor, säkert en bra modell om man reser mycket i Europa, men en lite dyrare lösning.

Hur löser du Internet och TV-tittandet när du är utomlands?
- Har ett abonnemang med TELE2, men har problem med deras kort, därför har jag köpt ett extrakort med 15GB, från Movistar/Telefonica för 20 Euros. Det ger mig tillräckligt för mina uppdateringar på Instagram, mail och tidningar, samt en del TV-tittande.

Har att inte monterat en parabol, tror inte det hör framtiden till, istället har jag införskaffat mig en 4G-router med plats för SIM-kort. När det gäller TV så ser jag de kanaler som vi har abonnerat hos Com Hem, via Cromecast.

DSC00185.JPG


Vad har du utrustat bilen med för säkerheten?
- Det första jag tänkte på när vi köpte bilen var att installera ett larm, ja, jag t.o.m. beställde ett larm. Men sedan läste jag på Forumet om larm som falsklarmade i tid och otid, vilket fick mig att tänka om och avbeställa larmet.

Istället började jag leta ”riktiga lås” till dörrarna och valet föll på HEOSolutions lås, som jag köpte i Tyskland och sparade en massa pengar genom det. Det betyder att i det fall man slår sönder framrutan, så kan man i alla fall öppna inte dörren, den är fortsatt låst med nyckel.

DSC00180.JPGDSC00179.JPG



Har läst historier om att man lyft upp barn på taket som kryper ner genom takluckan och öppnar bodelsdörren inifrån. Därför har vi satt ett extralås på utsidan som vi låser när vi lämnar bilen och området inte känns säkert. Självklart används inte det låset om någon är inne i bilen.

DSC00183.JPG





Hur gör du med försäkringarna?
- Valde Caravan Clubs Superhusbilsförsäkring på bilen, eftersom den är väldigt totaltäckande och passar oss. Sedan har jag reseförsäkringen som ingår i vår hemförsäkring som gäller i 45 dagar, för tiden därefter förlänger jag försäkringen mot en extra avgift.

Har du några speciella smultronställen som du vill dela med om?
- Ja, att vi är förtjusta i Bourgogne och speciellt i området kring Beine har jag redan berättat, men jag vill också passa på att rekommendera ett stopp i Mulhouse, som jag tror många bara åker förbi.

Av en tillfällighet gjorde vi ett stopp, för min egen del hittade jag ett museum helt i min smak, Musée National de lÁutomobile de Mulhouse. Som jag också skapade en tråd om på Forumet; Musée National de l’Automobile de Mulhouse Ett museum med världens största Bugattisamling,120-130 Bugattis på ett och samma ställe kan aldrig vara fel.

Vidare så hittade min fru som är textilare, ett intressant textilmuseum och om inte det räcker så erbjuder staden även Europas största tågmuseum.

Har du några råd till andra ensamåkare, som kanske är lite osäkra om man skall åka eller inte?
-
Mitt råd är kort och gott, åk! Vad kan hända? Ja, händer något så går det alltid att fixa, det är enkelt att resa med husbilen i Europa. Upplever att husbilsåkare emellan finns en kollegial känsla och man hjälper varandra. Som den gången på en ställplats i Isla Cristina i sydspanien, där mitt högra bakdäck sjönk ner i ett slukhål och bilens tank låg mot backen. Bilen gick inte att rubba. Räddningen kom från två holländska husbilsåkare som med van hand, några plankor och listighet fick upp bilen, själv var jag förvisad till läktaren.

Återstår bara för mig att tacka för pratstunden och önska Gunnar och Perry fortsatt fin vistelse och resa här i sydeuropa.

Lite information om Calpe, där vi träffades.

Calpe som ligger på Costa Blanca i provinsen Alicante och Regionen Valencia. 60 km norr om Alicante och ca. 100 km syd om Valencia, till Altea, Albir och Benidorm är det bara 5 – 12 km.
DSC00186.JPGDEFF2353-3C9C-400D-A33B-F63DC10EC72E.jpeg

Calpe var tidigare en liten fiskeby, med en viktig fiskehamn och fiskauktion 6 dagar i veckan. Det är fortsatt en viktig fiskhamn, med trevliga fiskrestauranger nere vid hamnen. Men den lilla fiskebyn är ett minne blott, idag är det en ganska stor modern turistort.

Det som är mest karakteristiskt med Calpe är den mäktiga Ifachklippan som ses många mils avstånd från Calpe, själva området kring klippan är ett skyddat naturområde. Genom klippan finns en tunnel, som är ett populärt besöksmål för gästande turister. Det finns också en saltsjö i Calpe, där stora flockar av flamingos kan beskådas.

Calpe har blivit många nordeuropeiska husbilsåkares favorit, har en känsla av att de flesta kommer från Tyskland.

Det var så populärt att framförallt fricampa, så att kommunledningen måste slå till bromsarna på hösten 2018 och totalförbjöd all fricamping inom kommunen. Skrev tidigare en tråd om det på Forumet; https://www.husbilsklubben.se/forums/threads/calpe-tackar-nej-till-gästande-fricampare.115225/

Idag är det mera uppstyrt och det finns 5 stycken stora fina ställplatser i området, allt från exklusiv ”husbilsresort” för upp emot 30 Euros/natt, till enklare där man betalar under 10 Euro/natt.

Gunnar hade valt en ganska enkel ställplats som heter Paraiso Camper.
DSC00170.JPGDSC00168.JPG

Enkelt, lite trångt, men med pool, WIFI och den förväntade servicen som tömning, fyllning, toa, dusch,
diskmöjligheter och tvättmaskiner finns.

Priset som inkluderar 5 Kwh/dag är 14 Euros/dygn och efter 15 nätter blir priset 11 Euros.

Nu skall jag försöka finna andra HBK´are som övervintrar i sydeuropa, men som gör det annorlunda än ensamåkaren. Vi har de som "boar in sig" och bor på samma camping hela vintern, andra reser runt och fricampar och det finns de som passar på att arbete nere i syd samtidigt som man njuter av ett varmare klimat.



Tommy Dynér