Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL -  
Registrera Markera forum som lästa Kalender Hjälp

Gå tillbaka   Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL - > Ämneskategorier för Husbilen > Köksregionen > Matrecept
Matrecept Vad äter vi i Husbilen och hur tillagar vi maten.

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Grava laxbitar?
Gammal
FD.HBK Medlem 2017
 
hianderss avatar
 
Inlägg: 8 050
Hemvist: Avesta
Ålder: 69
Grava laxbitar? - 2016-05-23, 13:26

Jag undrar om det går att grava laxbitar (de som är portionsförpackade)?
Googlar man på grava lax så handlar det om att man använder en hel filé.

Har någon provat?

Inger
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Ställplatsgrupp
 
Tommy & Elisabeths avatar
 
Inlägg: 1 720
Hemvist: Malung
Ålder: 64
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-23, 13:33

Vi har gravat dessa bitar som finns att köpa både som frysta och färska.
Min fru köper färska i Norge och de blir bäst men även de svensk köpta frysta är fullt ätbara med en "lillen en" till. Vi tycker det är ingen skillnad på filé eller större bit. Vi låter dem ligga ca 2 dagar längre.
Ett litet udda tips är att servera dem till vändstekta ägg och Turkisk yoghurt som är smaksatt med lite hovmästarsås eller något annat "smarrigt". Vi brukar dessutom ha hembakt mjukt tunnbröd med Stureost på. Vi bjöd detta på ett Svensk par i Pula (Kroatien) förra semestern. Dom trodde först inte vi var riktigt "friska", men det blev inte mycket över till oss. Ett gott vitt, ej för sött passar bra.


Tommy

Senast redigerad av Tommy & Elisabeth den 2016-05-23 klockan 13:39.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 3 användare säger Tack till Tommy & Elisabeth för detta inlägg:
Alve (2016-05-23), hianders (2016-05-23), UR13 (2016-05-23)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
FD.HBK Medlem 2017
 
hianderss avatar
 
Inlägg: 8 050
Hemvist: Avesta
Ålder: 69
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-23, 13:37

Citat:
Ursprungligen postat av Tommy & Elisabeth Visa inlägg
Vi har gravat dessa bitar som finns att köpa både som frysta och färska.
Min fru köper färska i Norge och de blir bäst men även de svensk köpta frysta är fullt ätbara med en "lillen en" till. Vi tycker det är ingen skillnad på filé eller större bit. Vi låter dem ligga ca 2 dagar längre.
Tack för responsen. Har ni tips på hur ni gravar laxbitarna, proportioner? Utgår från att de skall vara tinade.

Inger
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Ställplatsgrupp
 
Tommy & Elisabeths avatar
 
Inlägg: 1 720
Hemvist: Malung
Ålder: 64
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-23, 13:50

Vi använder salt, vit- och svartpeppar korn som krossas lätt och dill och några droppar citron(precis som när man gravar vanligt). Detta gnides in och får ligga i plastpåsar som vändes morgon och kväll. Dillen finhackas och lägges i plastpåsarna tillsammans med en till två teskedar vatten eller vitt vin (för mer smak). Detta brukar vi låta ligga i kylen 4-5 dagar. Eftersom bitarna är lite tjockare så lägger vi bara en bit per påse och därav 2 dagar längre tid i kylen.
Kan varmt rekommendera till de som inte äter rå fisk (sushi) detta är betydligt godare.


Tommy
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till Tommy & Elisabeth för detta inlägg:
hianders (2016-05-23), UR13 (2016-05-23)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Ställplatsgrupp
 
Tommy & Elisabeths avatar
 
Inlägg: 1 720
Hemvist: Malung
Ålder: 64
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-23, 13:54

Ett tips till är att snitta bitarna snett ner men inte igenom så att de håller ihop.
Vi gjorde så när vi gravade de första gångerna för att vara säkra på att processen skulle bli klar och att bitarna blir gravade igenom.
Men det hoppar vi över nu.


Tommy
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till Tommy & Elisabeth för detta inlägg:
hianders (2016-05-23), UR13 (2016-05-23)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Medlem
 
Rolf och Monicas avatar
 
Inlägg: 1 348
Hemvist: Jönköping
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-23, 16:34

Tycker också det är bra att skära dem som fjärilskotletter innan. Blir klara på 2 dagar men kan bevars en vecka i kyl!
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till Rolf och Monica för detta inlägg:
hianders (2016-05-23), ORVAR (2016-05-26)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Medlem
 
Inlägg: 128
Hemvist: Stockholm
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-23, 17:02

Citat:
Ursprungligen postat av hianders Visa inlägg
Jag undrar om det går att grava laxbitar (de som är portionsförpackade)?
Googlar man på grava lax så handlar det om att man använder en hel filé.

Har någon provat?

Inger
Jepp...

Massor av gånger..


har använt samma recept ( salt/sockerblandingen)

men låtit de ligga en dag till i lagen.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar //GG för detta inlägg:
hianders (2016-05-23)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Medlem
 
Inlägg: 306
Hemvist: Karlstad
Ålder: 57
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-23, 20:18

Har hört att man ska Frysa laxen före gravningen för det tar död på några baciller eller några andra som inte kommer på vad dom heter

Puss o Kram johnny
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till Johnny o Lisa för detta inlägg:
hianders (2016-05-24), Stig (2016-05-24)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Medlem
 
Nilo51s avatar
 
Inlägg: 53
Hemvist: Trelleborg
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-24, 15:23

Halvtina den frysta laxen.

4 block av laxfiléer, ta bort evt alla småben, torka filéerna med hushållspapper.

Blanda vitpeppar, salt och strösocker. Gnid in laxfiléerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.

Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill ovan på varandra med resten av saltblandningen emellan emellan på en tallrik och en talrik ovanpå med en tyngt ovan på. Lägg nu lax i en plastpåse i kylen och vänd några gånger.

Efter ca 1½ dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.

Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras. Skär laxen i tunna skivor.

Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron eller lime och dillkvistar.

Blandning:

1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk salt
2 - 3 msk strösocker
grovhackad dill.

Restaurangblandning samma som ovan men man skvatter en billig konjak på laxen först därefter salt blandningen.


   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till Nilo51 för detta inlägg:
hianders (2016-05-24), Lasse-125 (2016-05-24)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
FD.HBK Medlem 2017
 
hianderss avatar
 
Inlägg: 8 050
Hemvist: Avesta
Ålder: 69
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-24, 15:56

Citat:
Ursprungligen postat av Nilo51 Visa inlägg
Halvtina den frysta laxen.

4 block av laxfiléer, ta bort evt alla småben, torka filéerna med hushållspapper.

Blanda vitpeppar, salt och strösocker. Gnid in laxfiléerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.

Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill ovan på varandra med resten av saltblandningen emellan emellan på en tallrik och en talrik ovanpå med en tyngt ovan på. Lägg nu lax i en plastpåse i kylen och vänd några gånger.

Efter ca 1½ dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.

Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras. Skär laxen i tunna skivor.

Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron eller lime och dillkvistar.

Blandning:

1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk salt
2 - 3 msk strösocker
grovhackad dill.

Restaurangblandning samma som ovan men man skvatter en billig konjak på laxen först därefter salt blandningen.
Hur länge ska de ligga i tallriken? Kan man lägga dem två och två på varann?
I kylen eller, innan plastpåsen?

Inger
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Medlem
 
Lasse-125s avatar
 
Inlägg: 665
Hemvist: Trosa
Ålder: 77
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-24, 16:12

Hej Inger!
Du kan lägga laxbitarna direkt i påsen. Ett litet tips om man inte hackar dillen
Blir det mycket enklare att ta bort den när man ska servera. De behöver inte vara nån billig konjak de går lika bra med fransk cognac!
Lycka till och smaklig spis. Hälsningar till Hasse o dej. Kram
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Lasse-125 för detta inlägg:
hianders (2016-05-24)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Medlem
 
ERIKPERs avatar
 
Inlägg: 396
Hemvist: Finspång
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-24, 16:21

Är det fina fileer kan man snabbgrava. T ex den sk Salmalaxen (fina plastinbakade ryggfiler) behöver man inte ens frysa först. Strö på lite salt och socker och de kryddor man vill ha. Låt stå någon timme i kylen. Klart.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar ERIKPER för detta inlägg:
hianders (2016-05-24)
Sv: Grava laxbitar?
Gammal
HBK Medlem
 
Nilo51s avatar
 
Inlägg: 53
Hemvist: Trelleborg
Sv: Grava laxbitar? - 2016-05-24, 16:29

Citat:
Ursprungligen postat av hianders Visa inlägg
Hur länge ska de ligga i tallriken? Kan man lägga dem två och två på varann?
I kylen eller, innan plastpåsen?

Inger
Du kan flyta dom från tallriken när laxen är färdig och klar.

Ja det går bra att lägga dom två på varann.

Du kan förvara den färdiga laxen i en matbox eller i en plastpåse i kylen och max en vecka för sen böja den bli torr, efter två veckor böja den dock bli dålig.

Att jag har laxen mellan två tallrikar beror på skinnet ofta är borttagit i butiken, nu tränger saltblandningen bättra in och sötman i laxen blir bättra.


   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Nilo51 för detta inlägg:
hianders (2016-05-24)
Svara

  Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL - > Ämneskategorier för Husbilen > Köksregionen > Matrecept


Ämnesverktyg
Visningsalternativ



Program från vBulletin® Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2005-2015, Husbilsklubben.se eller respektive Författare

Bankgiro: 5262-9615 IBAN: SE0850000000054171005892 BIC: ESSESESS