Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL -  
Registrera Markera forum som lästa Kalender Hjälp

Gå tillbaka   Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL - > Ämneskategorier för Husbilen > Reseberättelser från Husbilen
Reseberättelser från Husbilen Följ med på resan

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Amstels avatar
 
Inlägg: 2 011
Hemvist: Orust
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-12, 10:31

Vår väg från Podgorica till Albanien M18/E762 gick via Tuzi runt nordostspetsen av Lake Shkoder.
Tuzzi är en livlig liten stad, många marknader, mycket folk i rörelse och alldeles för många bilar. Vägen är mycket bra men även här, kantas den av oändligt mycket plastskräp och man förbannar plasten eller folket som inte har tillräcklig vett att samla ihop det till återvinning / destruktion. Det drar ner intrycket av en vacker natur, en kultiverat landsbyggd och lagom stora livliga städer / byar.

Vid gränsen är det viktigt att man stannar vid Stopskylten, stänger av motorn, väntar tills en arm kommer fram ur luckan vid själva posten, som vinkar en fram, startar motorn, kör fram till luckan, stänger av motorn och räcker fram de öppnade passen, fordonshandlingar och gröna kortet. Det dröjer ca. 2 minuter sedan stämplas passen, "klick-klack" och alla handlingar kommer tillbaka ur det lilla fönstret. "Goodbye!" Vi startade bilen och ställde oss i kö till nästa postering för att komma in i Albanien. Samma procedur där fast nu fick vi höra "Welcome to Albania!" Ombyggnaden av de åldriga posteringarna och flera långtradare i samma kö medförde att hela proceduren vid gränsen tog nästan en timme. Det går betydligt fortare vid kustgränsstationerna.
Vägen i Albanien till Lake Shkodra Resort är en fröjd, ovanligt mycket polis utefter vägen som kontrollerar hastighet och pappershandlingar. De har aldrig stoppat oss, så snart de ser att vi är en utländsk husbil vinkade de till oss att fortsätta.

Efter en solig dag på Lake Shkodra resort åkte vi genom Shkodra som är en kul upplevelse med all handel som bedrivs på gatorna men vi skulle till Berat och världsarvet som ligger högt upp på en kulle och det kändes fortfarande i vaderna tre dagar senare. Nåväl nu har vi under fyra års tid, sett de flesta stora sevärdheterna och alla världsarv i Albanien. Efter Berat hamnade vi på en stor och mycket bra, familjeägd husbilscamping "Berat Caravan Camping". Modernt sanitär, bra duscher, tvättmaskin t.o.m. strykbräda och mangel finns. Mycket vänliga, trevliga och hjälpsamma ägare.

Flera nya vägar har byggts även till Berat som tidigare år var katastrofalt dåliga. De är numera ofta raka, breda, nyasfalterade men utmanar unga fortkörare. I bland ser vi körskolebilar och vi undrar vad de lär sig där och efter hur många lektioner de får sitt körkort. Efter Montenegro är nog Albanerna nästsämst i den europeiska klassen. Man skall alltid ligga steget före och kunna tänka sig vad medtrafikanterna kan hitta på. Att köra bil här och särskild i städerna befrämjar humorn och skrattmusklerna, det är n.l. ingen ide att reta upp sig och blir förbannat för de tolererar vilken idiotisk trafiköverträdelse som helst och tycker att det är helt normalt. De som har stor modern bil kör oftast fort, alldeles för fort. Trots att poliserna är så många, för de ojämn kamp mot alla trafiksyndare. Ingen annanstans har vi sett så många och stora minnesplatser över trafikomkomna, vackra marmor minnesstenar ofta med bilder och t.o.m. ungdomar i helfigur, står utefter de oftast nya vägar. Smyckade med blommor i överflöd, äkta eller i plast. Det borde vara en avskräckande signal för dödsföraktande Albanska ungdomar men minnesstenarna finns med korta mellanrum och blir bara fler och fler. Arbetslös albansk ungdom har väl inte så mycket annat att göra än att leka och köra fort med sina bilar, jag kan i.a.f. inte förklara det på annat sätt.
Efter Berat bestämde vi oss för att lämna Albanien via Fier - Tepelene - Gjirokastër, över den nästan nya SH4 till Kakavia och Ioannina i Grekland. En fantastisk vacker väg som uppmanar till flera långa pauser.

Hos den grekiska gränspolisen och tullen måste vi lämna bilen och gå fram till ett glasad rum med öppna glasfönster där handlingarna tas emot av två trevliga tjänstemän. Denna kväll strax före mörkret var det lugnt. "Kalispera!" Ropade jag högt. "Kalispera!" svarade båda. Jag gav alla handlingar till den yngre grekiska polisen som gav våra pass till en annan polisman i tjusig fransk uniform, han var från Frontex och höll våra pass mot ljuset och tittade genom det lilla fönstret i passen. "Do you see our lucky stars?" undrade jag leende. Han skrattade brett. "Brand new, fine passports! Though they are different?" - Jag var snabb: "The one with the stars is mine, Dutch, the other one is not as good, Swedish it's my wife's. Alla skrattade. Jag fick handlingarna tillbaka, sedan kom en skäggig grekisk tulltjänsteman som frågade om vi var på semester och hur länge vi skulle stanna i Grekland. "The rest of our remaining lives is just a holiday and this time we stay at least 2 month, we love Greece and the Greek people!" Han flinade "Yes very nice but there's something I know about the Greek people that you don't know!" - What?" Undrade jag försiktigt. Han pekade med fingret på huvudet "There's something wrong in the head!". "Look around you, look at the economics!" Snacket kom igång.
Vi hade riktigt roligt där vid gränsstationen, en helt annan stämning än vid de tidigare gränserna.
Det kändes gott att vara i Grekland igen och vi somnade lyckligt på parkeringsplatsen i Ioannina, nedanför den kraftigaste belysningsstolpen.

Nästa dag, vaknade vi kring åtta av romarnas prat. Det fanns flera romer omkring oss som övernattade i bilar, vi hade redan sett dem igår men de besvärade oss inte annat än att de pratade högt och mycket. Vi behövde ändå en väckarklocka för vi hade bestämd oss att köra den långe jobbiga vägen ner till Messolonghi. Trodde vi ja! Den nya fina motorvägen är nästan helt färdig, några kortare bitar saknas ännu vilket medförde att det var helt gratis för oss, denna gången. Nästan 200 Km på mindre än fyra timmar inkl. lunchrasten och fotopauser. Tidigare år kunde det ta oss en hel dag på mycket dåliga vägar. Dagens körning var rena nöjet. Antagligen blir vägen helt färdig till nästa vår, då vi kan åka från Ioannina till Patras på högklassig motorväg på mindre än fyra timmar. Och om Albanerna kan bli färdiga med sin del och anslutningen SH1 med SH2 och SH4, så kan vi köra Shkodër - Ioannina - Patras på en dag.
Men nu var det söndag den 19 mars, allt var stängt, vi stannade i Messolonghi för att köpa ett internet-simkort hos Cosmote, på mondagmorgon. Vädret var fortfarande fantastikt så vi åkte ut till stranden vid Tourlida för övernattning. Dagen efter åkte vi in till stan, hittade snabbt till Cosmote och fick betala €35 för 5 GigaByte, 4G i 30 dagar. Det var dyrt, dubbelt så dyrt som Wind men nu har vi internet även på ödsliga stränder där Wind inte är lika stabil. Wind fungerar bra men bäst i städer eller tättbebyggda områden, på stranden går det ner till 2G eller inget alls, så i år får det kosta lite extra.
Efter lunch körde vi över Rio-Antiriobron för €13,30. På stranden vid Kastro-Kyllini hittade vi vår plats i solen för att bättra på färgen och dricka en öl, tillsammans med några husbilar från Tyskland. Vi hade bara några få mil till Camping Aginara där vi dagen efter drog in för att göra treveckorstvätten.

Angelika såg på långt håll vilka som var på väg in, hon är glad att se oss igen. På fyra år har vi nu varit där både på ner- och uppvägen, ca. 8 gånger. Vi trivs där men stannade bara två nätter.
Framför oss hade vi en annan lång dagsresa (trodde vi igen). Från Aginara i Glifa till Bozas, Asopos. Från nordvästsidan av Peloponnesos till västsidan av "pekfingret". Tidigare kunde även den resan ta en hel dag. Även här har byggts flera nya vägar, motorvägen A71 har blivit färdigt och flera anslutningsvägar har blivit nyasfalterade. Kostnaden i motorvägsavgift blev €3,10 + €7,20, väl värd sitt pris igen.
Vi åkte alltså från Glifa - Gastrouni - Pyrgos (handlade på Lidl) - Eleya (åt lunch) - Kalo Nero E55 - rel. ny motorväg A7 och helt nya A71 till Sparti - förbi Sparti går en delvis helt ny väg 86 söderut till Skala - Moloai - Asapos till vår favoritplats Bozas.

På Bozas var det svenskt sommarväder, 20 gr C. i skuggan, mycket grönt, många blommor, dofter av örter. En lät sjöbris gjorde det uthärdligt att sitta i solen under tamarisken och njuta av en Amstel. Synd att restaurangen inte har öppnat ännu.
För ett år sedan vid samma tid, var det en liten sjuk, utmattad, utmärglad och uttorkad hundvalp som tog en lott hos oss och vann högsta vinsten, vi lyckades rädda han till livet och ge han en framtid hos en familj som bor i byn inte långt härifrån. Vi hoppades få återse "Bozakos" här på Bozas i helgen.

1711-06.JPG
Poliskontroll i Albanien

1711-07.JPG
Berat Camping

1711-19.JPG
Mera poliskontroll

1711-20.JPG
Persontransport

1711-22.JPG
Nötttransport

1711-24.JPG
Fårtransport

1711-25.JPG
Ali Pasha, albansk härskare under Osmanska riket

1711-26.JPG
Vackra Albania

1711-28.JPG
De stannar vid vägkanten så länge det finns gräs

1711-30.JPG
Den nya motorvägen mot Patras

/Julian

Senast redigerad av Amstel den 2017-05-12 klockan 11:00.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 40 användare säger Tack till Amstel för detta inlägg:
aggarp (2017-05-14), Agge&Micke (2017-05-18), anton53 (2017-05-13), Belar (2017-05-13), Bengt.O (2017-05-13), Bosse (2017-05-12), brogu (2017-05-12), Charlie B (2017-05-14), Christer (2017-05-12), Elisabeth&Lennart (2017-05-14), EssoJ (2017-05-12), Eva & Hasse 9 (2017-05-13), Eva & Ulf (2017-05-12), Eva och Magnus (2017-05-14), Fy & Bi (2017-05-12), Göran Hellman (2017-05-12), Göte J (2017-05-12), hansyngve0319 (2017-05-15), Henricon (2017-05-12), husbilar (2017-05-15), Håkan (2017-05-12), Jappe (2017-05-12), lasseobettan (2017-05-12), Leffe Eriksson (2017-06-11), Leif Torså (2017-05-12), Lena o Bosse (2017-05-12), lenmar (2017-05-12), Lundsholm (2017-05-12), Maja (2017-05-19), Mamma (2017-05-13), Marianne & Ranko (2017-05-13), petbe3 (2017-05-13), Peter o Birgitta (2017-05-12), robert (2017-05-12), Roffe Pilote (2017-05-14), Sedvin (2017-05-12), skogen (2017-05-13), Tonys (2017-05-12), Ulla & Klaus (2017-05-12), Wizard (2017-05-13)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Fy & Bis avatar
 
Inlägg: 439
Hemvist: Kristianstad
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-13, 16:13

Hej på er, Stina o Julian!

En kort fråga: är ni också drabbade i Gythion av ökensanden från Afrika. Själva befinner vi oss nu i Delphi och det fina sandstoft som finns runt oss överallt kan inte vara hälsosamt.

Vi känner att vi efter frukost imorgon måste fly fenomenet, men vet inte åt vilket håll det ska ske, för att undkomma skiten.

Hälsningar från Fy & Bi
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Fy & Bi för detta inlägg:
Leffe Eriksson (2017-06-11)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
SirMcLains avatar
 
Inlägg: 5 963
Hemvist: Spanien
Ålder: 56
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-13, 16:34

Citat:
Ursprungligen postat av Fy & Bi Visa inlägg
Hej på er, Stina o Julian!

En kort fråga: är ni också drabbade i Gythion av ökensanden från Afrika. Själva befinner vi oss nu i Delphi och det fina sandstoft som finns runt oss överallt kan inte vara hälsosamt.

Vi känner att vi efter frukost imorgon måste fly fenomenet, men vet inte åt vilket håll det ska ske, för att undkomma skiten.

Hälsningar från Fy & Bi
Försvinner snart. Ni hinner inte köra ifrån det.

SKIRON - Dust Forecast Mediterranean - Europe, North Atlantic
Ralph & Louise (som har egen inlogg)

Husbilsparkering nära dig, Karta Kanarieöarna Virrig Plåtis i Europa

Vart ska vårt hus? Vart vi vill !
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till SirMcLain för detta inlägg:
Fy & Bi (2017-05-13), Leffe Eriksson (2017-06-11)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Fy & Bis avatar
 
Inlägg: 439
Hemvist: Kristianstad
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-13, 17:11

Jag tackar ödmjukast för det glädjande beskedet även om vi får dras med detta nån dag till, som de ser ut i prognosen. /Fy & Bi
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till Fy & Bi för detta inlägg:
Leffe Eriksson (2017-06-11), SirMcLain (2017-05-13)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Vidalivs avatar
 
Inlägg: 68
Hemvist: Stockholm
Ålder: 72
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-13, 18:26

Hej, i Thessaloniki regnade sanden ner igår, fredag, bilen blev sandprickig i en morgonskur. Hälsar Eva och Beppe från ett varmt och soligt Vårstockholm idag,lördag.
En snabbvända på en vecka till Sthlm med Ryanair. Bilen står inlåst, under tak nära flygplatsen på en marinfirma med fast pris 30€ / månaden. Vi lägger in adressen o koordinater senare.
Tack SirMacLain för vädersidan.

Senast redigerad av Vidaliv den 2017-05-13 klockan 18:45. Anledning: Tillägg
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Vidaliv för detta inlägg:
Leffe Eriksson (2017-06-11)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Amstels avatar
 
Inlägg: 2 011
Hemvist: Orust
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-14, 13:34

Några bonusbilder till föregående text

1712-03.JPG
Tourlida, Mesolonghi

1712-05.JPG
Kastro Killini

1712-07.JPG
Angelika bor nära Aginara Beach Camping

1712-08.JPG
Vila efter tvättjobbet

1712-09.JPG
Aginara Beach Bar

1712-10.JPG
Tvätten torkar fort

1712-12.JPG
Ny bro till helt ny motorväg

1712-14.JPG
Vi tar Sparti

1712-16.JPG
Bozas Beach, Asopos

1712-17.JPG
Vår plats på Bozas

Senast redigerad av Amstel den 2017-05-14 klockan 13:37.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 21 användare säger Tack till Amstel för detta inlägg:
anton53 (2017-05-14), Belar (2017-05-14), Bengt.O (2017-05-14), brogu (2017-05-16), ClasB (2017-05-15), Elisabeth&Lennart (2017-05-14), Eva & Ulf (2017-05-16), Eva och Magnus (2017-05-15), Göran Hellman (2017-05-19), hansyngve0319 (2017-05-15), Henricon (2017-05-16), husbilar (2017-05-15), Jappe (2017-05-14), Leffe Eriksson (2017-06-11), lenmar (2017-05-14), Lundsholm (2017-05-14), Maja (2017-05-19), Peter o Birgitta (2017-05-15), robert (2017-05-18), Roffe Pilote (2017-05-15), Vidaliv (2017-05-15)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Amstels avatar
 
Inlägg: 2 011
Hemvist: Orust
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-14, 13:47

För ca. ett år sedan kom en liten sjuk, utmattad, utmärglad och uttorkad hundvalp som "tog den sista lotten" hos oss och han vann högsta vinsten. Vi lyckades rädda stackarn till livet och gav honom en framtid hos en familj som bor i byn inte långt härifrån och som vi fortfarande har kontakt med via epost. Någonstans längre ner i tråden finns denna gråtmilda historia välbeskrivet. Delvis drogs vi till Bozas just för att få återse ”Bozakos” här denna helgen.
Lördagen var den soligaste hittills, 20 C. i skuggan, 30 i solen men bara 18 i havet. Vi blev lätt brända innan vi satte oss i skuggan under markisen. Söndagen var lagom varm med lätt molnighet och på eftermiddagen kom Bozakos med familj och hälsade på oss. Ettåringen hade vuxit till en mycket livlig frisk unghund som inte alls ville känna igen oss och bara var intresserat av att springa runt och leka. Vi fick två stora påsar med apelsiner och citroner av Adriana, George och Milena.
Bozakos170326-1.JPG

Bozakos170326-2.JPG

Bozakos170326-3.JPG

På måndag var det dags att proviantera igen och fylla på LPG. Därefter körde vi till Plytra, endast 2 Km söderom Mpozas (uttalas Bozas) men vi körde via Asopos och då blev det 10 Km. Här stod vi under Platanerna på en stor parkering vid hamnen och stranden, 36.6881,22.8389 En vacker plats med många parkeringsmöjligheter runtomkring, i denna trevliga by med sina vackra stränder. Många vattentappställen finns vid fiskehamnen. Vi är lite förvånade över att vi inte hittade hit tidigare år. Efter lunch följde vi hela kustvägen till Elafonisos och fann flera fina husbilsplatser. Egentligen var det tänkt att vi skulle köra den ombyggda nya vägen mellan Monemvasia och Neapolis som nu verkade vara färdig. Det får bli en annnan gång, den gamla vägen har vi kört flera gånger, en mycket naturskön väg. Kustvägen mellan Bozas och Elafonisos blev istället en ny och positiv upptäckt för oss. Väl i Neapolis stannade vi direkt vid Vatika Bay och köpte biljetter till nästa dag, avgång kl.12.30 till Kythira. Även den biljetten hade blivit dyrare och vi fick betala € 102. Mycket dyrt för 1½ timmes färjeresa. Vi parkerade för natten bredvid basketplanen framför skolan, då fick vi en bra väckarklocka igen. Sedan gick vi på stan och åt läckra Pitas. På natten kom det först lite regn och sedan kraftig vind som ökade till en styv kuling, även på morgonen höll den i sig. Kl.11.30 stod vi på kajen framför färjan Porfyrousa. Inga husbilar, inga lastbilar, två skåpbilar och två personbilar. Mindre än 15 passagerare och en besättning på 8 man. En nästan tom färja hade i den hårda vinden svårt att lätta sina ankare och kasta loss alla förtöjningar men Grekerna är skickliga sjömän. Första delen av färden gick i lä, tätt intill land sedan gick den korta färden tvärs över sundet på en slör till undanvind, utan svårighet och 13.45 seglade hon in i den trygga hamnen Dhiakófti. Här stod vi i lä av berget även för natten. Vinden blev nordlig på natten och ökade igen, vi skakades vakna alldeles för tidigt, ingen trevlig väckarklocka; pratiga romer och tidiga skolbarn är mycket bättre. Vi körde till byn Livadi på, till rederiekontoret för Lane Line. Samma kvinna som förra året, Ioanna, var betydligt lugnare nu än då. Kan också bero på att vår framtoning förra året inte var den bästa då vi såg ut som orosmoln för att beklaga oss över den uteblivna färjan till Kissamos. Denna dag däremot, var vi som två lysande solar. Vi fick en bekräftelse av tider, priser och bokning. Vi hälsade på Irini i bageriet för att sedan köra husbilen till ”vår plats” i Kapsalis hamn. Vinden var fortfarande frisk, temperaturen bara 14 gr, molnigt och restaurang Lemoni hade inte öppnat ännu. Skit också! Men vi skulle hitta en annan restaurang att fira Stina’s födelsedag och vi var ju tillbaka på vår älskvärda grekiska favoritön. Wind 4G Internet med 30Mbit/s. Vi saknade ingenting. Dagen efter sken solen igen!

Tillbaka på "GÅ"
På en vecka har jag beskrivit vår resa, hemifrån till Kythira som i stora drag har varit en repris från förra årets resa som då inte kom längre än hit till Kapsali. Någon kanske tycker att vi hastade lite väl fort men det var just det som var meningen. Fortsättningen av vår Kretaresa börjar alltså här där den slutade förra året. Framför oss ligger nu 4 - 5 veckors äventyr på Kreta innan det vänder hemåt igen.
Julian
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 29 användare säger Tack till Amstel för detta inlägg:
A.Borg (2017-05-14), Agge&Micke (2017-05-18), anton53 (2017-05-14), Belar (2017-05-14), Bengt.O (2017-05-14), Bosse (2017-05-14), brogu (2017-05-16), Christer (2017-05-14), Elisabeth&Lennart (2017-05-14), Eva & Hasse 9 (2017-05-14), Göran Hellman (2017-05-19), Göte J (2017-05-14), Henricon (2017-05-16), husbilar (2017-05-15), KarinoBengt (2017-05-15), Kompis (2017-05-14), lasseobettan (2017-05-14), Leffe Eriksson (2017-06-11), lenmar (2017-05-14), Lundsholm (2017-05-14), Maja (2017-05-19), Marianne & Ranko (2017-05-18), olaeva (2017-05-21), robert (2017-05-14), Roffe Pilote (2017-05-15), Roy o Anna (2017-05-14), Sedvin (2017-05-14), SirMcLain (2017-05-14), Ulla & Klaus (2017-05-14)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Amstels avatar
 
Inlägg: 2 011
Hemvist: Orust
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-14, 14:02

BozasNeapoli1712-03.JPG
Plitra

BozasNeapoli1712-06.JPG
Porfyrousa

BozasNeapoli1712-08.JPG
All aboard

BozasNeapoli1712-10.JPG
Neapolís

BozasNeapoli1712-11.JPG
Finaly at sea again

1713Kapsali01.JPG
Kapsali Harbour

1713Kapsali03.JPG
Irini in the bageri; "Hallo Sweden, nice to see you again!" med den typiska australiska dialekten

1713Kapsali13.JPG
Kalasmiddag

Senast redigerad av Amstel den 2017-05-14 klockan 14:08.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 41 användare säger Tack till Amstel för detta inlägg:
aggarp (2017-05-15), Agge&Micke (2017-05-18), anton53 (2017-05-14), Belar (2017-05-14), Bengt.O (2017-05-14), Bosse (2017-05-14), brogu (2017-05-16), Christer (2017-05-14), ClasB (2017-05-15), Elisabeth&Lennart (2017-05-14), Eva & Hasse 9 (2017-05-14), Eva & Ulf (2017-05-16), Göran Hellman (2017-05-19), Göte J (2017-05-14), hansyngve0319 (2017-05-15), HelgeM (2017-05-14), Henricon (2017-05-16), husbilar (2017-05-15), Håkan (2017-05-14), Jappe (2017-05-18), KarinoBengt (2017-05-15), Lasseboy (2017-05-16), lasseobettan (2017-05-14), Leffe Eriksson (2017-06-12), Lena o Bosse (2017-05-14), lenmar (2017-05-14), Lundsholm (2017-05-14), Maja (2017-05-19), Mamma (2017-05-14), Marianne & Ranko (2017-05-18), Montreal (2017-05-14), Peter o Birgitta (2017-05-15), Putte58 (2017-05-14), robert (2017-05-14), Roffe Pilote (2017-05-15), Roy o Anna (2017-05-14), SirMcLain (2017-05-14), Tonys (2017-05-14), Ulla & Klaus (2017-05-14), Vidaliv (2017-05-15), Wizard (2017-05-14)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Inlägg: 15
Hemvist: Norge
Smile Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-14, 22:27

Takker for flott beskrivelse så langt, og venter spent på resten. Vi har så smått begynt å planlegge vår tur i september, forhåpentlig Kreta, eller andre deler av Hellas. Vi var på Peloponnes i fjor høst, og det er jo bare helt fantastisk!
Steinar
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 2 användare säger Tack till Sedvin för detta inlägg:
Amstel (2017-05-15), Leffe Eriksson (2017-06-12)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Amstels avatar
 
Inlägg: 2 011
Hemvist: Orust
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-18, 10:15

Kapsali

Se Kapsali och sedan dö! Nja, liksom Capri och många andra vackra platser i världen, skall vi inte slå oss till ro och vänta på döden i Kapsali heller. Det finns så mycket mer att se ännu. Men visst har vi blivit förälskade i Kapsali och det kan lika väl gälla för hela Kythira men Kapsali får bli symbolen för vår sinnebild av denna mycket speciella ö som nu efter andra besöket, bekräftar att det är en av de finaste platser vi har varit på med husbilen.
Kythira ligger 10 Km söder om Peloponnesos, en dryg timmes båtfärd från staden Neapoli till den nya hamnen Diakófti på Kythiras ostkust. Enligt den grekiska mytologin är Kythira födelseplatsen för gudinnan Afrodite. Kythira karaktäriseras av renhet, enkelhet, stor mångfald i den unika naturen och det dramatiska landskapet. Den ständigt närvarande stillheten är överväldigande. Här finns inga spår av massturism. Även under turismens högsäsong är det lätt att hitta avskilda stränder. Småbyarnas torg andas ett lugn där du lätt glömmer tiden, njutandes en frappé, öl eller ouzo. Här är rent, inga plastförpackningar eller andra sopor utefter vägarna och inga gatuhundar. Det är lätt att tycka om Kythira med risk att bli förälskad.
På senare år har ön blivit populär hos "hikare". Många är de rutter av oasfalterade vägar, stigar och tracks som leder till övergivna byar och genom imponerande raviner som tillsammans med mångfalden av växter, blommor, örter och vilda getter gör Kythera till ett riktigt gångparadis.
Under årtusenden har vindar från de omgivande haven format den bergrika ön, dess stränder, branta klippor avbrutna av djupa vikar och vackra sandstränder.

Kythira har varit en knutpunkt för handelsrutter till sjöss sedan flera årtusenden. Från början en minoisk koloni, har den vanliga raden av erövrare, barbarer, plundrare och pirater våldfört sig på ön genom tiderna. Fenicierna, Romarna, Bysantiner, Venetianer, Turkar, Ryssar, Fransmän, Engelsmän och Tyskar har alla varit intresserade av att härska över ön för dess strategiska läge, några föredrog att plundra och totalförstöra städerna när de fördrevs av nya härskare, andra massakrerade hela befolkningen (Hayreddin Barbarossa 1537).

Kythira är ca. 15% mindre än Orust men har sammanlagd bara ca. 3200 invånare fördelade över sextiotalet små byar och några större orter. Alla bebodda orter står i förbindelse med varandra genom ett omfattande nätverk av relativt smala vägar, de flesta asfalterade. Växtligheten på ön är så frodig att buskarna ofta växer in på vägarna, gör dem på många ställen ännu smalare och ingen tycks finna det nödvändigt att hålla efter beskärningen. Vägarna kröker sig runt och över de mjuka kullarna, följer bäckar och åar, än på ena än på andra sidan av vattendragen som är många och de har genom tiderna grävt djupa dalgångar och raviner.
Kythira är en bergig ö med ett dussin bergstoppar kring 450 m det högsta berget är 506 m. högt. Många byar och småstäder ligger utefter kusten vid stranden men huvudstaden Pótamos ligger mitt på ön på 450 m. höjd.
Orten Livadi påminner om en lång gata i "Vilda Västen", här finns förutom restauranger och serveringar, de flesta affärer och byn försöker utveckla sig till öns "shoppinggata" med lite mera mondäna butiker.
Öns flygplats heter Alexander S. Onassis Airport även känd som Kithira Island National Airport, som ligger på 300 m. höjd mellan Diakofti och Potamos. Flygplatsen trafikeras av Olympic Air, huvudsakligen till Athen.
Den bofasta befolkningen på dagens Kythira minskar fortfarande emedan sommarboende Athenare ökar men även Holländare, Italienare och Fransmän hittar hit. Som mest bodde det 14500 Kythirianer på ön (1864). Sedan startade den stora emigrationen fram till 1960-talet. Under dryggt hundra år drog nästan hela öns befolkning iväg, främst till Australien men även Amerika, grekiska fastlandet och Tyskland. Kapsali och Agia Pelagia var emigrationshamnarna där de äldre kvarvarande öbor tog farväl av sina yngre nära och kära. Denna stora folkförflyttningen går som en röd tråd genom öns sentida historia. Men många kom tillbaka och många kommer tillbaka än idag på sin årliga semester. Det talas mycket engelska på ön och särskild den typiska australiensiska dialekten hörs ofta. Det sägs att det idag finns 80.000 från ön härstammande Kythirianer i Australien.
Frank van Weerde driver öns turistinformation men även sitt eget företag Pyrgos House som anordnar hiking + boende. Han har mera kunskap om ön än öborna själva och t.o.m. lyckats få ut öborna på söndags hike för att upptäcka alla hemligheter på sin egen ö. Han har även skrivit en mycket intressant bok om Kythira som beskriver befolkningens liv och leverne.
"KYTHIRA Just A Special Island"

Vi hade tur med vädret, mycket sol och 20 C. i skuggan. Två nätter stod vi på kajen i Kapsali. Vi åkte till den australiensiskt talande bagerskan "Irini"i Livadi som kom ihåg oss från förra året. Vattenfallen i Mylopotamos skulle få en ny chans för att se om det fanns någon vatten, i år. Och visst var det mera vatten än förra året men det säger inget om mängden för då var den helt torr. Vi gick hela spåret genom ravinen vilket inte var enkelt, det tog cirka en timme ner och två timmar tillbaka. Men det var så vackert grönt i den sagolika dalgången där en tre timmars symfoni av porlande vatten vägledde oss. Och vilken skönhet av vilda blommor! Många Kythirabor fick söka sin livsnäring utefter vattendraget, var femtionde meter hittar vi förfallna stenhus. Otróligt vackert!
Vår nattparkering hittar vi sedan på stenbryggan i den nordligaste byn med vackra stranden, Plateia Ammos, i lä av en betongvägg. Här på stranden gjorde Stina årets premiärdopp i havet.
Nästa dag nyttjades lunchen i Agia Pelagia för att sedan besöka Potamos där vi står kvar för natten på parkeringen för att gå på marknad nästa dag.
På söndagar är det marknad i Potamos. En marknad där befolkningen saluför sina hemgjorda eller odlade produkter, grönsaker, inlagda oliver, frukt, marmelad, honung, ostar, olja, m.m. allt biologiskt producerat. Marknaden fyller även en stor social funktion, en trevlig mötesdag för befolkingen som kommer hit från hela ön. Hela torget är en enda stor servering där folk träffas och pratar. Vi hade också kul och fick flera nya bekantskaper. Folket här är så vänliga välkomnande och nyfikna. Kommer du någonsin till Kythera, se till att du kommer till Potamos på en söndag! Runt torget står bilarna parkerade hur som helst, på Grekiskt viss och vi fick vänta till efter marknadens slut innan vi kom ut från parkeringen. På vår väg tillbaka till Kapsali fördrev vi ett par timmar med ett besök i den underbara gamla staden Chora (Kythira Chora) och kastellet Castro Chora, en stor borg som ligger högt upp på ett berg ovanför Kapsali. Chora är öns äldsta bebyggelse en fantastiskt vacker senmedeltida stad, helt i vitt, med ett torg där man på en servering, lätt kan drömma sig bort till en lugn tillvaro i det förflyttna. Tillbaka till hamnen i Kapsali på vårt fina ställe eftersom restaurang Limoni, strax runt hörnet, nu har öppnat och vi var hungriga.
Vi stod kvar för natten i Kapsali men det börjar bli dags att åka till Diakofti för att lämna Kythira med färjan "Vitsentzos Kornaros" som dagen efter, på fem nattliga timmar skall segla oss till Kissamos på Kreta. En underbar vecka på Kythira har gett oss många nya intryck att smälta. "Kreta, vi är på gång!"

1713Kapsali11.JPG
Kapsali vår favorit

1713Kapsali01.JPG
Rakt nedanför kyrkan. Kan man stå säkrare?

1713Kapsali02.JPG
Ännu en bild av vår trygga, kära plats

1713Kapsali04.JPG
Vattenfallet vid Mylopotamos

1713Kapsali05.JPG
Djungeln vid Mylopotamos-"track"

1713Kapsali06.JPG
Plateia Ammos, muren på stenpiren gav god lä för en lätt kuling

1713Kapsali10.JPG
Kafét i Potamos

1713Kapsali07.JPG
Frank van Weerde har skrivit en bok om Kythira

1713Kapsali08.JPG
Marknaden i Potamos

1713Kapsali12.JPG
Kastro Chora

/ Julian

Senast redigerad av Amstel den 2017-05-18 klockan 10:29.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 30 användare säger Tack till Amstel för detta inlägg:
aggarp (2017-05-21), Agge&Micke (2017-05-18), anton53 (2017-05-19), Belar (2017-05-18), brogu (2017-05-18), Christer (2017-05-18), Draumur (2017-05-18), Elisabeth&Lennart (2017-05-18), Eva och Magnus (2017-05-18), Gert och Margareta (2017-05-19), Göran Hellman (2017-05-19), Göte J (2017-05-18), Henricon (2017-05-19), Håkan (2017-05-18), Jappe (2017-05-18), JonasS (2017-05-18), Lasseboy (2017-05-18), lenmar (2017-05-18), Lundsholm (2017-05-18), Maja (2017-05-19), Mamma (2017-05-18), Marianne & Ranko (2017-05-18), Nolat (2017-05-18), robert (2017-05-18), Roffe Pilote (2017-05-18), Runar (2017-05-18), Sedvin (2017-05-18), SirMcLain (2017-05-19), Tuzzan (2017-06-10), Wizard (2017-05-18)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Marianne & Rankos avatar
 
Inlägg: 3 539
Hemvist: Göteborg
Ålder: 66
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-18, 11:20

När jag tittar på era fina bilder, känns nästan som om havsdoft med cypress & torr-gräs-blandning flödar genom näsborrar, en doft som sitter i reptilhjärnan och bara väntar på att "laddas om". Det verkar vara betydligt fler åsnor (som transportmedel) i Grekland jämfört med Spanien. Jag undrar däremot hur det ligger till med tjurar & kossor som borde leva betydligt behagligare liv i Grekland?

I have a dream.jpg


There is more to life than simply increasing its speed /Gandhi
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande Tackar Marianne & Ranko för detta inlägg:
Amstel (2017-05-18)
Sv: Amstel på Kreta
Gammal
HBK Medlem
 
Amstels avatar
 
Inlägg: 2 011
Hemvist: Orust
Sv: Amstel på Kreta - 2017-05-18, 13:27

Citat:
Ursprungligen postat av Marianne & Ranko Visa inlägg
När jag tittar på era fina bilder, känns nästan som om havsdoft med cypress & torr-gräs-blandning flödar genom näsborrar, en doft som sitter i reptilhjärnan och bara väntar på att "laddas om". Det verkar vara betydligt fler åsnor (som transportmedel) i Grekland jämfört med Spanien. Jag undrar däremot hur det ligger till med tjurar & kossor som borde leva betydligt behagligare liv i Grekland?
Tack M&R. Det är väl knappast någon hemlighet att tjuren i min avatar propagerar mot det som jag ogillar mest av allt, tjurfäktning i Spanien, detta meningslösa plågande till döds, enbart för några människors nöjesfördriv vilket årligen plågar tiotusentals tjurar till döds.
I Grekland hittar vi inte så många åsnor däremot finns det många åsnor i Albanien som ofta lever ett tufft liv. Nötkreatur i Grekland går ofta fria i naturen, ledardjur har frambundna ben för att de inte skall springa för långt. En relativ djurvänlig djurhållning. Får och getter strövar också fritt och har alltid en herde och flera vakthundar. Något som vi borde ta lärdom av i Norden. Katter mår oftast bra och får mat, de gör ju ett bra job mot råttor. Problemet är lösa hundar och kedjade hundar. I Grekland minskar problematiken för varje år, vi märker förbättingarna tydligt. I Albanien går det långsammare. Avarterna finns fortfarande men blir mera sällsynta, jämfört med för fem år sedan.
Men innan vi kritiserar östeuropeerna borde vi titta på vår egen djurhållning i väst. Tjurfäktning, nöt- och grishållning och -transporter, abnorm fjäderfähållning, listan kan bli lång, mycket lång!
Så Ja! Kor, tjurar och grisar lever sannolikt ett bättre liv här. Även fjäderfä behandlas bättre! Men åsnor (Albanien) Nej! Hundar Nej!
Kul att du frågade Ranko! Detta ger förhoppningsvis lite svar på din fråga!
Hälsningar, Julian

PS Eventuella negativa reaktioner och debatter gör vi inte i denna tråd!!! DS

Senast redigerad av Amstel den 2017-05-18 klockan 15:43.
   
Svara med citat Snabbsvara på det här inlägget
Följande 18 användare säger Tack till Amstel för detta inlägg:
Agge&Micke (2017-05-18), anton53 (2017-05-19), brogu (2017-05-18), Elisabeth&Lennart (2017-05-18), Gert och Margareta (2017-05-19), Göte J (2017-05-18), Henricon (2017-05-19), Jappe (2017-05-18), Lasseboy (2017-05-18), Lundsholm (2017-05-18), Maja (2017-05-19), Marianne & Ranko (2017-05-18), robert (2017-05-18), Roy o Anna (2017-05-18), Sedvin (2017-05-19), Tuzzan (2017-06-10), Ulla & Klaus (2017-05-19), Åsa o Hasse (2017-05-18)
Svara

  Husbilsklubben.se - FRITID PÅ HJUL - > Ämneskategorier för Husbilen > Reseberättelser från Husbilen


Ämnesverktyg
Visningsalternativ


Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Amstel i Grekland Amstel Reseberättelser från Husbilen 305 2017-10-21 23:55
Kreta under våren aake Reseberättelser från Husbilen 0 2012-04-27 08:27
Grekland-Kreta LYDEN Under Markisen 2 2008-12-07 19:00


Program från vBulletin® Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2005-2015, Husbilsklubben.se eller respektive Författare

Bankgiro: 5262-9615 IBAN: SE0850000000054171005892 BIC: ESSESESS