• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Janssons Frestelse

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Janssons Frestelse

Sanningens ögonblick närmar sig! Ska det gå att göra en god Jansson utan potäter?

Ohöljd reklam för orensad ansjovis från Klädesholmen i glasburk!

sill klä.jpg

sill klä2.jpg

Jappe
 

Majzzan

HBK Medlem
Inlägg
1.138
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
6691
Medlemskap
2025
Sv: Janssons Frestelse

Har precis fått provsmaka både fusk-potatisgratäng och 2 olika Jansson av en LCHF-kompis.

"Potatisgratängen" o ena Jansson gjord på Rättika (bara 2,3g kolhydr/100g) Den andra Jansson gjord på blomkål. Allt var riktigt gott, rättikan var väldigt potatisliknande.

Hon ringde precis så jag viggade henne på Rättika-receptet:

RättikaJansson
Rättika
Anjovis
Gul lök
Vispgrädde
Salt och svartpeppar

Gör här:
Skala och strimla rättikan. Koka rättikan i 5 minuter och häll av i ett durkslag. Finhacka löken. Smörj en ugnsform och fyll den med lite drygt hälften av rättikan. Salta och peppra. Lägg den hackade löken ovanpå rättikan och fördela ut anjovisen uppepå. Häll på lite av spadet från anjovisen. Ha på resten av rättikan och ha på ytterligare lite salt och peppar. Häll på grädden, ca 1-1,5 cm upp i formen. Gratinera i 50-60 minuter i mitten av ugnen. Känn med en provsticka så att rättikan är mjuk.
 
Senast ändrad:

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Janssons Frestelse

Nu har vi provat Klädesholmens handlagda ansjovis i en omelett tillsammans med lite mjukad lök och grädde. Vansinnigt god ansjovis och vansinnigt god omelett. Inte någon Janssons frestelse men såpass god ansjovis- och lökomelett att man fick OP i huvudet om någon förstår vad jag menar med det!

Jappe
 

Per och Agnetha

FD HBK Medlem
Inlägg
212
Kommun
Håbo
HBK-Nr
9517
Medlemskap
2023
Sv: Janssons Frestelse

Jag tar alltid ansjoviskryddad sillburk och gör jansson, tar ca halva burken spa och häller ner med grädden. Den brukar bli väldigt god. mvh. Agnetha
 

knarrevik

FD HBK Medlem
Inlägg
17.776
Kommun
Lysekil
HBK-Nr
3172
Medlemskap
2022
Sv: Janssons Frestelse

Ett kul recept jag fått av en HBK'are!
Provas på egen risk.

Lättlagat och trevligt alternativ till Jansson.
  • 1 dl ansjovisspad
  • 4 hackade ansjovisar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl farinsocker
  • 4 msk citronsaft
  • ännu mer spad
  • 2 liter whiskey
  • Ta fram en mellanstor skål
  • Kolla whiskyn genom att smaka
  • Häll whiskey i ett decilitermått och drick
  • Upprepa.
  • Sätt på elvispen.
  • Smaka återigen på whiskeyn om den fortfarande håller kvalitén
  • Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa igen
  • Kolla om whiskeyn fortfarande är god, drick ännu en kopp
  • Schtäng av elvischpen.
  • Häll i den hackade ansjooovischen
  • Schätt på elvischpen igen...Om anschovischen fastnar i schkålen, vrid loss den med en muvschkrejsel
  • Schmaka sen om whiskyn fortfarande är god
  • Schen schka du schila 2 dl schlat eller nåt schånt. De é inte schå noga
  • Kolla whischkyn
  • Schila citronsaften, lägg till en mat...sched...och schå socker, eller nåt, va fan
  • Schmörj ugnen
  • Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen
  • Schläng ut schkålen genom fönschtret och schå kolla schen whischkyn
  • Gå å lägg dej... vem fan vill ha anschovisch utan Janschonn..?
 

Tommy-59

HBK Medlem
Inlägg
1.922
Kommun
Nässjö
HBK-Nr
2475
Medlemskap
2024
Sv: Janssons Frestelse

Anders du är välkommen på någon träff med knytis så vi får provsmaka detta förnämliga recept.
P.S den behöver inte göras i förväg, det hjälper säkert klubbkompisarna till med. D.S

// Tommy
 

Johnny o Lisa

HBK Medlem
Inlägg
382
Kommun
Karlstad
HBK-Nr
7809
Medlemskap
2024
Sv: Janssons Frestelse

:)
Ett kul recept jag fått av en HBK'are!
Provas på egen risk.

Lättlagat och trevligt alternativ till Jansson.
  • 1 dl ansjovisspad
  • 4 hackade ansjovisar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl farinsocker
  • 4 msk citronsaft
  • ännu mer spad
  • 2 liter whiskey
  • Ta fram en mellanstor skål
  • Kolla whiskyn genom att smaka
  • Häll whiskey i ett decilitermått och drick
  • Upprepa.
  • Sätt på elvispen.
  • Smaka återigen på whiskeyn om den fortfarande håller kvalitén
  • Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa igen
  • Kolla om whiskeyn fortfarande är god, drick ännu en kopp
  • Schtäng av elvischpen.
  • Häll i den hackade ansjooovischen
  • Schätt på elvischpen igen...Om anschovischen fastnar i schkålen, vrid loss den med en muvschkrejsel
  • Schmaka sen om whiskyn fortfarande är god
  • Schen schka du schila 2 dl schlat eller nåt schånt. De é inte schå noga
  • Kolla whischkyn
  • Schila citronsaften, lägg till en mat...sched...och schå socker, eller nåt, va fan
  • Schmörj ugnen
  • Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen
  • Schläng ut schkålen genom fönschtret och schå kolla schen whischkyn
  • Gå å lägg dej... vem fan vill ha anschovisch utan Janschonn..?


Verkar vara ett bra recept:):):)


GOD JUL Johnny
 

Kristina & Janne

HBK Medlem
Inlägg
791
Kommun
Motala
HBK-Nr
5719
Medlemskap
2024
Sv: Janssons Frestelse

Ett MÅSTE är att det är Ansjovis (skarpsill) !!!
Ansjoviskryddad sillfilé får inte godkänt!!!

Det som säljs på burk under namnet ansjovis i sverige är oftast inte fisken ansjovis utan inlagd och kryddad skarpsill. Den äkta fisken ansjovis säljs under namnet sardell.

Skarpsillen är inte ens besläktad med den riktiga ansjovisen som förekommer i Medelhavet, utan skarpsillen förekommer vid bohuskusten och i Östersjön. Skarpsillen fångas när den är 11-13 cm lång, kryddas och lagras i 4-6 veckor innan den konserveras på burk.

Svensk ansjovis är oumbärlig i den svenska klassikern Janssons frestelse, är god att använda i olika röror till t.ex. bakad potatis, på smörgås med kokt ägg, och brukar även tillsammans med kapris garnera wienerschitzel.

Anges anchovy i ett utländskt recept är det sardell och ej svenska anjovis som avses. När Abba exporterar sin ansjovis utomlands går de under namnet "anchovy style sprats fillets".
 

Jappe

HBK in Memoriam
Inlägg
18.274
Kommun
Orust
HBK-Nr
661
Sv: Janssons Frestelse

Jag trodde att sardell betydde starkt saltad anjovis som passar som "krydda" i t.ex Salad Nicoise. Lägger man en sardell på tungan riskerar man ju att få frätskador!

Jappe
 

arnew

HBK Medlem
Inlägg
610
Kommun
Sotenäs
HBK-Nr
6529
Medlemskap
2025
Sv: Janssons Frestelse

En riktig finsmakare köper redan nu anjovisen som skall användas nästa år.
 
Toppen