Efter att läst Postis inlägg om billig dålig ost tänkte jag dela med mig hur jag gör för att få fin ost till bra pris.
Jo när det är extrapris på hushällsost, den runda sorten på ca 2,2 kg då köper jag ett par stycken och lägger dem i matkällaren. Där får de ligga i 4-6 månader och gotta till sig. Efter min smak blir de lagom starka och smakrika efter 6 månader. Det varierar lite med årstiden (värmen antar jag) innan de är lagom i smaken. Det enda som är viktigt är att man inte punkterar plastförpackningen under lagringen. Skulle det hända får man lov att äta upp osten innan den förvandlats till "Postis-ost".
Detta har jag hållit på med i säkert 15 år och kanske hundra ostar och det är bara en gång som det misslyckats, just pga av hål i plasten. Jag antar att Arla m.fl. tillverkare tvättar med antimögelmedel, eller om de har så hög hygien att det inte behövs.
// Göte J
Jo när det är extrapris på hushällsost, den runda sorten på ca 2,2 kg då köper jag ett par stycken och lägger dem i matkällaren. Där får de ligga i 4-6 månader och gotta till sig. Efter min smak blir de lagom starka och smakrika efter 6 månader. Det varierar lite med årstiden (värmen antar jag) innan de är lagom i smaken. Det enda som är viktigt är att man inte punkterar plastförpackningen under lagringen. Skulle det hända får man lov att äta upp osten innan den förvandlats till "Postis-ost".
Detta har jag hållit på med i säkert 15 år och kanske hundra ostar och det är bara en gång som det misslyckats, just pga av hål i plasten. Jag antar att Arla m.fl. tillverkare tvättar med antimögelmedel, eller om de har så hög hygien att det inte behövs.
// Göte J