Pastistio recept
Grekisk Pastitsio (pastagratäng)
400 gr kokt pasta
6 hg köttfärs 1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
persilja
olivolja
salt
peppar
kanel
2 äggvitor
2 msk ströbröd
riven ost
75 gr margarin
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 äggulor
Gör så här:
Koka pastan nästa helt klar i saltat vatten. Låt vattnet rinna av pastan i durkslag, häll tillbaks dem i kastrullen (ej på varma plattan), häll över smält margarin. Bryn köttfärs, lök och vitlök i olja. Tillsätt tomater, persilja och kryddor (var försiktig med kanel ). Låt såsen koka ihop medan du gör vitsåsen. Smält margarinet i en kastrull och rör i mjölet. Häll i mjölken lite i taget och under omrörning, låt såsen sakta koka upp (rör hela tiden).Den ska bli slät och len.
Ta kastrullen av värmen salta, peppra och rör der äggulorna. Tag köttfärsen av värmen och blanda ner äggvitor, ströbröd och 1½ dl riven ost. Smörj en stor gratäng form. Vispa en äggvita och häll i pastan ta hälften av pastan i omnian, bred över köttfärsen och häll på resten av pastan.
Häll över vitsåsen och strö över riven ost och klicka på lite margarin. Grädda tills det är genomvarmt och fått lite färg på.
Får inte allt plats i formen så frys in det.
Byt ut kryddorna mot en påse tacokrydda och man får en Tacogratäng.